Düşük dövize rağmen girdilerin yüksekliği çiftçinin belini büküyor

Son zamanlarda dövizin sürekli düşmesine rağmen girdi fiyatlarındaki yükselişin bir türlü önlenememesi çiftçinin tepkisini çekerken, bu durum tarım sektörünü olumsuz yönde etkiliyor.

Tarımsal girdilerin bir yıl içinde iki katına çıkması çiftçiyi kara kara düşündürürken, birçok çiftçi yüksek girdiler nedeniyle ürün alamıyor. Kimi çiftçi ise yüksek maliyetler karşısında ekili alana gereken bakımı yapamadığı için verimde çok ciddi düşüşler yaşanıyor. Bu durum ülkedeki tarımsal sektörün geleceğini tehdit ederken, sektör temsilcileri ise yetkilileri uyararak acil önlem alınmasını istiyor.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, özellikle son aylarda dövizde ciddi düşüşler yaşanmasına rağmen girdilerdeki artışın devam etmesine bir anlam veremediklerini söyledi.

Yüksek girdilerden ötürü çiftçilerin yeterli ürün ekemediklerini, ekili arazilere sağlıklı bakım yapamadıklarını, bu durumun tarım sektörünü tehdit ettiğini vurgulayan Aydiş, yetkililerin girdiler konusundaki sıkıntıları gidermeleri başta olmak üzere ciddi önlem almaları çağrısında bulundu.

“Dövizler düşüyor ama yine girdilere zam geliyor”

Zamların çiftçiyi etkilediğini ifade eden Aydiş, “Pandemi dolayısıyla tarımda da çiftçilerde de bir takım yavaşlamalar oldu. Bunu ben normal karşılıyorum. Bunu birden atlatmak kolay değil. Gelişmiş bütün ülkelerde devlet çiftçiyle beraber tarlaya giriyor ve çiftçinin bütün zorluklarına göğüs geriyor. Ama özellikle şu son aylarda şunu görüyorum: Dövizler yükseldiği zaman girdilerimiz de yükseliyor. Dövizler düşüyor ama yine girdilere zam geliyor.” dedi.

“Tarıma önem verilmeli”

Girdi fiyatlarının neredeyse yüzde 100 oranında arttığına dikkat çeken Aydiş, şöyle devam etti:

“Şu anda gübreyi geçen seneye göre yüzde 100 fazla alıyoruz. İlacı yüzde 100 fazla alıyoruz. Diğer bütün girdiler de aynı şekilde. Onun için hükümetin buna dikkat etmesi lazım. Tarıma önem verilmesi lazım. Tarıma önem vermeyen bir ülkenin sanayisinin de gelişmesi mümkün değildir. Özellikle bu dönemde hükümetimizin tarıma, çiftçiye çok önem vermesi gerekir.”

“Bu sorun Türkiye’nin tamamını ilgilendiriyor”

Çiftçilerin yüksek girdiler nedeniyle artık ürün alamaz duruma geldiğine işaret eden Aydiş, “Yüksek maliyetler nedeniyle çiftçiler örneğin 5 ton gübre yerine 2 buçuk ton almak zorunda kalıyor. Dolayısıyla verim de düşüyor. Verim düştüğü zaman ekonomiyi de etkiliyor. Bu sorun Türkiye’nin tamamını ilgilendiriyor. Buradaki çiftçi girdileri almakta sıkıntı çekiyorsa Trakya’daki de çekiyor. Bütün çiftçiler aynı sıkıntıyı çekiyor.” diye konuştu.

“Çiftçilere verilen destekler artırılmalıdır”

Üretimin düşmesinin ülke için hiç iyi olmadığını belirten Aydiş, “Üretim düşerse Türkiye için iyi olmaz. Gıdaya ulaşmak eskisi gibi kolay değil artık. Hükümetin destekleri var ama yetersizdir. Çiftçilere verilen desteklerin artırılması gerekir. Hükümetin bu konuyu baştan sona ele alması gerekir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.






İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman'da "Gazze'ye Nefes Ol" temasıyla kitlesel basın açıklaması yapıldı
Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor