Ebeveynler çocuklarına kitap okumasını mı sesli hikâye dinlemesini mi tavsiye etmelidir?

Çocuklara uyuma saatinde kitap okumanın faydalarına değinen Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı Dr. Mehmet Doğan, ebeveynlerin çocuklarına kitap okumasını mı sesli hikâye dinlemelerini mi tavsiye etmeleri konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Çocuklara küçük yaştan itibaren kitap okumanın; dil gelişimini desteklemek, kelime dağarcığını geliştirmek ve empati kabiliyetini kuvvetlendirmek gibi önemli faydaları olduğunu söyleyen uzmanlara göre çocukların, ilk yıllarında her şeyi özümsediği belirtiliyor.

Uzmanlar, bu yüzden bundan yararlanmak ve onlara okuma gibi bazı güzel alışkanlıklar edindirmek gerektiğini ifade ediyor.

Yaşı ne olursa olsun, çocuklara kitap okumak beyin gelişimini, aradaki bağı ve tüm yaşamları boyunca ona hizmet edecek birçok önemli beceriye yardımcı olur.

İLKHA muhabirinin, "Çocuklara uyuma saatinde kitap okumanın faydaları nelerdir? Ebeveynler kitap okuması mı sesli hikâye dinletmesi mi tercih edilmelidir?" sorularını yanıtlayan Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı Dr. Mehmet Doğan, çocukların okuma alışkanlığı kazanabilmesi için önemli tavsiyelerde bulundu.

Bazı ailelerin çocukların uyku saatlerinde hikayeler okuyup masallar anlatarak çocuklarını uyuttuklarını belirten Doğan, "Bu eskiden beri yaygın olan bir şeydir. Bir zararı olacağını sanmıyorum sadece okunan kitabın niteliğiyle ilgili bir şeyler olabilir. Çocukların uyuma vaktine yakın saatlerde böyle şeylere hazır olduklarını düşünüyorum. Çocukların uyuma konusundaki geçiş döneminde kitap okumasını ve masalları dinleyerek uyuyan çocukların zihninde o nesnelerden izlerin bütün gece buyunca kaldığını tahmin ediyorum. Kendimizden ölçerek diyorum ki mesela ben akşam bir konu üzerinde çalıştım. Bir takım bilgiler topladım. Üzerinde düşündüm vesaire... Hatta çözemediğim bazı mevzular oluyor. Sonra uyku ağır basıp yatıyoruz. Sabah kalktığımızda adeta gece okuduğumuzla arada bir fasıla olmamış gibi olduğunu bazen hissediyorum. Yani o bilgiler zihnimde canlanıyor ve hatta yatarken aklıma gelmeyen bazı şeyler demek ki zihnim uyku sırasında da çalışmış olmalı ki geliyor ve bazı halledemediğim meseleleri sabah çalışma sırasında halledebiliyorum. Çocukların da böyle yetiştirilmesi sıkıntılı bulmuyorum." dedi.

Ebeveynlerin kitap okuması yerine sesli hikâye dinletmesinin tembelliğe alıştırdığını belirten Doğan, "Sesli kitap çocukları tembelliğe alıştırıyor. Bu ailelerin kolayına geliyor. Televizyonu açıp çocukları meşgul etmek gibidir. Çocuğun okur yazarlığı varsa kitabı kendisi okuması değilse ailesinin okuması bu birde yakın temasın sağladığı psikolojik bir takım faydaları var. Çocuğa annesinin, babasının veya yakınının kitap okuması psikolojik bazı faydaları var. Kitap okumasının faydalı ancak herhangi bir cihazdan dinletmek bana çok makul gelmiyor." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

2024 siyer yarışması soru ve cevapları
2023 siyer yarışması soru ve cevapları
Siyer Yarışması kayıtları 100 binlere ulaştı
Nisanur dergisi ağustos sayısı, "Siyaset, Müslüman ve Kadın" başlığıyla çıktı
İnzar dergisi ağustos sayısında "Sapma" konusunu işledi