Eczacı Güneş: Koşullara uygun şekilde muhafaza edilmeyen ilaçlar özelliklerini kaybedebiliyor

Özellikle evde fazla bulunmaması için hastaya gerektiği kadar ilacın verilmesi gerektiğini belirten Eczacı Abdullah Güneş, eczanede rafta alınan ilacın evde oda sıcaklığında; yine eczanede buzdolabından alınan ilacın da buzdolabında muhafaza edilmesi gere

Özellikle evde ortalıkta bırakılan ve koşullara uygun bir şekilde muhafaza edilemeyen ilaçların, özelliklerini kaybedebildiğnii belirten Eczacı Abdullah Güneş, ilaçların saklama koşulları, fazla ilaçların nasıl değerlendirmesi yönünde İLKHA muhabirine konuştu.

Doktor dışında başkalarının tavsiyesi üzerine alınan ilaçların son derece risk oluşturduğunu ifade eden Güneş, doktor tavsiyesi olmadan ilaç alınmaması gerektiğinin altını çizdi.


Eczanede rafta alınan ilacın evde oda sıcaklığında; yine eczanede buzdolabından alınan ilacın da buzdolabında muhafaza edilmesi gerektiğini dile getiren Güneş, ilaçların saklama koşullarının önemli olduğunu vurguladı.

Güneş, hastaların kendini iyi hissettiğinde ilaçları erkenden bırakabildiğini ve buna bağlı olarak fazla ilaç biriktiğini belirten Güneş, hastaya gerektiği kadar ilaç üretilmesi gerektiğine değindi.

"İlaçlar aksi belirtilmediği sürece 25 derece oda sıcaklığında muhafaza edilmeli"

Abdullah Güneş

İlaçların saklama koşulları ile ilgili bilgi veren Güneş, "Evde ilaçların saklama koşulları aksi belirtilmediği sürece 25 derece oda sıcaklığında muhafaza edilmeli. Burada yapılan en büyük hata, oda sıcaklığında saklanması gereken ilaçların genel itibarıyla buzdolabına konularak saklanmasıdır. Bu ilacın emilim, dağılım ve metabolizmasını değiştirebiliyor. Bir ilacı eczanede rafından aldıysanız onu tekrardan normal bir oda sıcaklığında saklamanız gerekiyor. Eczaneden buzdolabından aldıysanız da buzdolabında saklamanız gerekiyor." dedi.

"Hastalarımız kendini iyi hissettiği zaman ilaçları erkenden bırakabiliyor"

Evde fazlalık olan ilaçlarla ilgili ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Güneş, "Evde bekleyen fazla ilaçların değerlendirilmesi konusunda devletin ciddi bir çalışma yapması gerekiyor. Evde fazla ilacın bulunmaması en güzelidir. Gerektiği kadar ilacın verilmesi, dozajının düşürülmesi, daha yeterli bir seviyede fazla olmadan çok çok daha iyidir. Örneğin bir ishal grubunda 20'lik veya 30'luk tablet yerine 10'luk veya 5'lik tablet verilebilir veyahut soğuk algınlığı grubundaki 24'lük tabletler yerine 12'lik tabletler üretilebilir. Esasen 30 tabletin tamamını 10 gün boyunca kullanması gerekmiyor. Gerekse bile bazen hastalarımız kendini iyi hissettiği zaman bu ilaçları erkenden bırakabiliyor. Antibiyotik bunun dışında tutuluyor. Antibiyotiğe en az 5 gün devam etmek gerekiyor. Bunun dışında zaten kolay kolay hasta ölmedikçe kullandığı kronik ilaçlar ise kolay kolay bir fazlalık gerçekleşmez." ifadelerini kullandı.

"Bir ürünün saklama koşulları eğer kötüyse o ilaç bozulabilir"

İlaçların son kullanma tarihine değinen Güneş, "Son kullanma tarihinden daha çok önemli olan şey ürünü saklama koşullarıdır. Bir ürünün saklama koşulları eğer kötüyse miyadına bir buçuk yıl ara girse bile bozulabilir ama eğer saklama koşulları iyiyse yani son kullanma tarihi geçtikten 6 ay sonra bile en fazla yüzde 10-15 etkisini kaybetmiş bir şekilde kullanılabilir. Herhangi bir problem oluşturmaz" dedi.

"Kendi kafamıza göre ilaç kullanmaktan sakınmalıyız"

Doktor tavsiyesi dışında alınan tavsiyelerin son derece yanlış olduğuna dikkat çeken Güneş, "İlaçlar tavsiye ile sağa sola maalesef veriliyor. 'Doktor bana verdi, ben bunu alıp kullandım, çok iyi geldi, sen de al, bu sorunu da bu ilacı kullan' diye sözler çok sıkıntılı tavsiyelerdir; çünkü o hastanın kendini bazı özel durumları olabilir. Kullandığı farklı ilaçlar olabilir veyahut da endikasyon baş ağrısı ise bu baş ağrısı migren kaynaklı, tansiyon kaynaklı olabilir. Kendi kafamıza göre ilaç kullanmaktan sakınmalıyız. Evdeki fazla ilaçları birbirimize kafamıza göre önermemeliyiz. Bilinçsiz ilaç tüketimi kişinin kendi kafasına göre alıp ilaç tükettiği zaman o ilaç kendi hastalığını geçirmekten ziyade kendi hastalığına daha fazla zarar verebilir." dedi.

"İlaçlar sadece ama sadece su ile alınır"

İlaçların muhafaza edilmesi konusunda uyarıda bulunan Güneş, "Çocukların yetişemeyeceği güvenli alanlara saklamak gerekir. Çocukların kendi kullandığı ilaçlar da çocuklardan uzak ve ulaşamayacağı yerlere koymamız çok önemlidir. İlaçlar sadece ama sadece su ile alınır. Bazen meyve suyu, çay ve ayranla var fakat ilacını aslı su ile alınmasıdır. İlacın emilim dağılım ve metabolizması etkinliği ve güvenilirliği laboratuvar ortamında sadece su ile denenir. Ayranla, yoğurtla, peynirle tüketilmemesi gereken bazı ilaçlar var. Bunları aldığınız zaman başka yan etkiler gerçekleşebilir veyahut da ilacın etkisini azaltabilir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor