Eczacılar: Corona virüse karşı vatandaşlarımız gerekli tedbirleri uygulamıyor

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Tahir Özelçi ile Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, maske, dezenfektan, eldiven gibi malzemelerin fahiş fiyat artışları ve alınan sağlık tedbirleri hakkında Malatya Eczacı Odasında açıklamalarda bulu

Corona virüsü salgınından önce 50 adet cerrahi maske içeren paketler; 20-25 TL’den 200-250 TL’ye, bir litre dezenfektan 30 TL’den 80 TL’ye, Eldiven paketi, 20 TL’den 40 TL’ye, alından ateş ölçer 100 TL’den 300 TL’ye yükseldi.

Bazı kesimler fiyat artışlarının eczanelerden kaynaklandığını iddia ederken, eczacılar ise fiyat artışının üretici firmalardan kaynaklandığını belirtiyor.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Tahir Özelçi, Corona virüs tehlikesinin vatandaşlar tarafından yetirince algılanmadığını ve tedbirleri yeterince günlük hayatlarında uygulamadıklarına dikkat çekerek, ülke olarak kritik bir dönemden geçildiğini ve zaruri bir durum olmadığı müddetçe vatandaşların evden çıkmamaları gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez ise eczacıların ürün temininde aşırı bir fiyat artışı ile boğuşmak zorunda kaldıklarını ve yaşanan fiyat artışının sorumlusunun kesinlikle eczacıların olmadığını, bu suçlamalarla baş etmeye çalışırken asıl görevleri olan danışmanlık hizmetinin sekteye uğradığını söyledi.

“Corona virüs tehlikesine karşı tedbirler yeterince uygulanmalıdır”

Corona virüs nedeniyle ülke olarak kritik bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Tahir Özelçi, “Ülkemizde vaka sayısı az olmasına rağmen, ilerleyen günlerde vaka sayısının artacağı, tedbirlerin yeterince alınmadığı takdirde daha korkunç bir şekilde otoriteler tarafından ön görülmektedir. Halkımızı buradan uyarmak istiyorum. Bizim eczanelerde gördüğümüz kadarıyla Corona virüs tehlikesi vatandaşlarımız tarafından yeterince algılanmamıştır ve tedbirler yeterince uygulanmamaktadır. Sağlık Bakanlığı, tedbirleri almakta, bunları halkımıza duyurmakta. Fakat halkımız, tedbirleri günlük hayatına yeteri kadar uygulamamıştır.” diye belirtti.

“İtalya'da yapılan yanlışı yapmayalım. Mümkün olduğu kadar evden çıkmayalım.”

Eczanelerin dezenfeksiyona gereken önemi verdiğini ve gerekli tedbirleri aldıklarını söyleyen Özelçi, son olarak şunları söyledi:

“Bir noktaya dikkat çekmek istiyorum; hiçbir vüris alacağımız tedbirler kadar güçlü değildir. Bu nedenle özellikle bu tür viral hastalıklarda dezenfeksiyona dikkat etmemizi, temas edilen yerlerin çamaşır suyuyla mutlaka silinmesi, insanların el ve benzeri temizliğe önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Henüz aşısı bulunmadığından, insanların birbirleriyle az temas etmesi gerekmektedir. Ellerimizi, sabun, su alkol bazlı temizleyicilerle sık sık dezenfekte etmeliyiz. Temiz olmayan elleriyle, göz, ağız, burun teması yapılmamalı. Öksürme ve hapşırma sırasında ağzımızı mutlaka kapatmalıyız. Et ve yumurta gibi hayvansal gıdalar iyice pişirilerek tüketilmelidir. Hayvanlarla korumasız temaslardan kaçınmalıdır. Grip belirtisi olan kişiden kaçınmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için önlemler ve gıda takviyeleri alınmalıdır. Kalabalık ortamlarda maske takılmalıdır. Kurallara uyarsak, salgını daha az kayıpla atlatırız diye düşünüyorum. İtalya'da yapılan yanlışı yapmayalım. Corona virüsü önemseyelim. Mümkün olduğu kadar evden çıkmayalım.”

“Tüm halkımız bilmelidir ki, yaşanan fiyat artışının sorumlusu asla eczacılar değildir”

Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez ise “Tüm eczacılarımız, bir yandan oluşan aşırı talep karşısında hasta sağlığı açısından sorun teşkil etmeyecek güvenilir malzemeleri (maske, dezenfektan, eldiven, ateş ölçer) hastalarına sunabilmek için olağanüstü çaba sarf ederken, bir yandan da ürün temininde aşırı bir fiyat artışı ile boğuşmak zorunda kalmaktadırlar. Tüm halkımız bilmelidir ki, yaşanan fiyat artışının sorumlusu asla eczacı değildir. Kendileri de risk altında olmalarına rağmen, ettikleri yemin gereği 7 gün 24 saat hizmet veren eczacılarımıza yöneltilen bu suçlamaların gerçeklik payı yoktur. Bu suçlamalarla baş etmeye çalışırken asıl görevimiz olan danışmanlık hizmetimiz sekteye uğramaktadır. Biz eczacılar olarak işin ticari kısmıyla değil de sağlık kısmıyla ilgilenmek istiyoruz. Bunun için de gerek Sağlık Bakanlığımız ve gerekse Türk Eczacılar Birliğimiz gerekli önlemleri almaya başlamıştır. Halkımızın paniğe kapılmaması bu konuda bizlere güvenmesi büyük önem arz etmektedir.” Diye belirtti.

“Malatya’daki tüm eczanelerimizin ilaçlama işlemleri yapılmaktadır”

Türk Eczacılar Birliği ile Malatya Eczacı Odası olarak hem halk için hem de meslektaşları için birtakım önlemlerin alındığını söyleyen Sönmez, şöyle devam etti:

“Öncelikle Olağanüstü bir durumda çalışma saatlerimiz için gerekirse 24 saat esasına göre yapılması ve gerek duyulması halinde her an gerekli değişiklere gidilmek için hazır durumdayız. Eczanelerimizle Odamız web sitesi üzerinden ve sms yolu ile sürekli güncel bilgiler paylaşılmaktadır. Eczacılarımızın maske ve koruyucu gözlük ile hizmet vermesi ve dezenfektasyon hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Birliğimiz tarafından bilgi afişleri hazırlanmış ve odalarımıza ulaştırılmaktadır. Eczacı odamızın sponsorluğunda Malatya’daki tüm eczanelerimizin ilaçlama işlemleri yapılmaktadır.”

“Covid-19 hastalığı için en önemli tedbir, panik yapmamak ve temel hijyen kurallarına uymaktır”

Eczacılar olarak hastalardan beklentilerinin olduğunu dile getiren Sönmez, Covid-19 hastalığı için en önemli tedbirin panik yapmamanın ve temel hijyen kurallarına uymanın olduğunu dile getirdi.

Sağlık Bakanlığının belirlediği 14 kurala vatandaşların uymaları gerektiğine vurgu yapan Sönmez, “Önemle üzerinde durmak istediğimiz konu vatandaşlarımızın Sağlık Bakanımızın belirlediği 14 kurala uymaları. Zorunlu haller dışında evden dışarı çıkmamaları, Yurt içi ve yurt dışı seyahatlerini iptal etmeleri, Yurtdışından gelenler için 14 gün kuralına sadık kalmaları, Eczanelerde bir metre kuralına uyarak temastan kaçınmaları, Eczanede bulunma sürelerini minimize etmeleri, zorunlu olmadıkça özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan hastalarımızın acil servise ve eczanelere gitmemeleri, gitmeleri gerektiğinde de maske takmaya özen göstermeleridir.” diye uyarıda bulundu.

“Kronik hastalığı olan hastalar, hastanelere gitmeden bir aylık ilaçlarını eczanelerden alabilirler”

Sönmez, “Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Corona virüsü için alınan önlemler doğrultusunda son altı ay içerisinde kullanmış olmak şartı ile kronik rahatsızlığı olan raporlu hastalarımız herhangi bir sağlık merkezine gidip reçete yazdırma ihtiyacı duymadan, direkt olarak bir aylık ilaçlarını eczanelerden temin edebileceklerdir. 01 Mart 2020 tarihinden sonra bitecek olan ilaç raporlarının süreleri ise 30 Haziran 2020 tarihine kadar uzatılmıştır, hastalarımız bu konu ile alakalı en yakın eczaneye başvurabilirler.” dedi.

“Unutmayınız ki en yakın sağlık danışmanınız eczacınızdır”

Sönmez, son olarak şunları söyledi: “Aldığımız eğitim ve diplomamızın bize yüklemiş olduğu misyon çerçevesinde mevzuatımızın izin verdiği ölçüde bu mücadelede Malatya Eczacı Odası ve Eczacılar olarak her türlü katkıya hazır olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Halk sağlığı ve kamu yararına sürekli hizmet eden eczacılar, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da kesintisiz hizmet sunmaya devam edeceklerdir. Bu zorlu sürecin en kısa zamanda son bulmasını diliyoruz. Unutmayınız ki, en yakın sağlık danışmanınız eczacınızdır.”

İLKHA
















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Aralarında Diyarbakır'ın da olduğu 19 ilde PKK/KCK'ya operasyon: 40 gözaltı
İnternette şiddet her yerde, çocuklar nasıl korunmalı?
HÜDA PAR: Zalimlerin pençesinde inleyen mazlumlar için tüm insanlığı harekete geçmeye çağırıyoruz
Hizbullah Cemaati’nden Suriye’deki gelişmeler ile ilgili mesaj
Aralarında Diyarbakır'ın olduğu 20 ilde uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama