DENİZLİ - 1953 yılında çıkarılan ve hala uygulanan 6197 sayılı yasa ile reçeteli ilaçların reçetesiz satılması yasak. Sağlık Bakanlığı tarafından 60 yıldır uygulanan bu yasanın değiştirilmek istendiği bunun sebebinin ise ilaç sanayisinin artık reçeteli veya reçetesiz olsun ilaç reklamının serbest yapabilmesi olduğu belirtiliyor.
Denizli Eczacılar Odası Başkanı Özen Ekiz, Reçetesiz ilaç satımıyla ilgili uygulamanın yanlış olduğunu savundu. Ekiz, "1997 yılında BAĞKUR'luların, 2005 yılında SSK'ların serbest eczanelerde ilaç alması ve daha sonra Yeşilkartlıların ve hiçbir sosyal güvencesi olmayanların da dahil edilerek nüfusun tamamına yakınının ilaç masrafları SGK tarafından karşılanabilir hale geldi. 90'lı yıllarda ilaçların yüzde 90'nı reçetesiz satılırken bugün ilaçların yüzde 95'i reçeteli olarak satılmaktadır. Kırmızı, yeşil, mor, turuncu ve beyaz reçeteli ilaçların reçetesiz satılması mümkün değil. Eczanelerin her ay bu dökümleri Sağlık müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Yani reçetesiz olarak bir ilacın satılmasının tespiti durumda cezai işlem uygulanır ve durum eskiden beri vardır. 60 yıldır olan bir durumu Sağlık Bakanlığı bir genelge ile tekrar yayımlıyor bunda başka bir amaç var" dedi.
"Amaç OTS denilen tezgah üstü ilaçların reçetesiz satılması"
Bu uygulamanın amacının OTS denilen tezgah üstü ilaçların reçetesiz satılmak istenmesi olduğunu ileri süren Ekiz, "Çünkü yasa değişti. Eskiden reçetesiz bile olsa bir ilacın reklamının yapılması yasak idi. Bir kaç kere Anayasa Mahkemesinden halk sağlığıyla oynandığı gerekçesi ile geri çevrilmesine rağmen ilaçların reklamının yapılması serbest bırakıldı ve reklamının yapılması için de reçetesiz satılması gerekiyor. İlacın reçeteli veya reçetesiz olması eczacıları etkilemez ama reklamı yapılan ve reçetesiz satılan bir ürün örnek vermek gerekirse Serum Fizyolojik (Tuzlu su) olarak tabir ettiğimiz ilaç 25 liraya satılırken aynı ürün reçeteli olarak satılıyor ve SGK kurumu bunun geri ödemesini yapıyor bu ürünün fiyatı eczanelerde 150 kuruş" şeklinde konuştu.
"Reçetesiz satılan ilaçların fiyatı 5 ila 25 kat artabiliyor"
Reçetesiz satılan ilaçların fiyatı en 5 kat arttığını ve bu rakamın 25 katına kadar çıkabildiğini dile getiren Ekiz, bunun İlaç Sanayicilerine yarar sağladığını söyledi. Ekiz, Reçetesiz satılan ilaçlara SGK müdahalede bulunmuyor çünkü halk bu ilaçları kendi cebinden karşılıyor ilaç firmaları da ilaç fiyatlarını en az 5 kat arttırıyor ve bu fiyat arttırmaları 25 kata kadar çıkabiliyor. Böyle olduğu içinde mağdur olan halk oluyor. Biz Eczacılar olarak bu duruma karşıyız ve reçetesiz ilaç satılmasını istemiyoruz. Çünkü biz geçmişte bunun örneklerini gördük reçeteli olarak satılan bir ilaç eczanelerde 3 liraya satılırken reklamı yapılıp reçetesiz olarak satılmaya başlandıktan sonra fiyatının 35-40 liraya çıktığını biliyoruz. Devlet bir nevi bize bu kanunu hatırlatarak bizim bu yasanın iptalini istememizi istiyor ama biz biliyoruz ki, reçetesiz satılan ilaçlarda fiyat artışı olacak ve bundan eczacılar değil halk mağdur olacak'' ifadelerini kullandı. (Necmi Durmazer - İLKHA)