Eczacılardan reçetesiz ilaç satışına tepki

Reçetesiz ilaç satımıyla ilgili uygulamanın yanlış olduğunu dile getiren eczacılar, uygulama ile hem eczacıların hem de halkın mağdur edileceğine dikkat çektiler.

DİYARBAKIR - 1953 yılında çıkarılan ve hala uygulanan 6197 sayılı yasa ile reçeteli ilaçların reçetesiz satılması yasak. Sağlık Bakanlığı,  60 yıldır uygulanan bu yasayı değiştirmek istiyor. Uygulamanın değiştirilmesi durumunda ilaç sanayisi reçeteli veya reçetesiz ilaç reklamını serbestçe yapabilecek.

 

Reçetesiz ilaç verenlere para cezası veriliyor

Reçetesiz ilaç verenlere para cezası verildiğini ifade eden Eczacı M. Ali Zeybek, “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) genelge göndererek kuralın uygulanmasını istiyor. Maliye uygulamayı gelir kaynağı olarak gördüğü için sıcak bakıyor. Bazı eczacılar vatandaşa bir liralık ilaçları reçetesiz verdikleri için onlara 200 lira ceza kesildi. Bu cezalar da maliyenin iştahını kabartıyor” şeklinde konuştu.

 

Bazı ilaçlar reçetesiz verilmeli

Tüm ilaçların değil de bazı ilaçların reçetesiz verilmesi gerektiğini belirten Zeybek, “Tamamen reçetesiz satılan doktorun onayına gerek kalmadan ve en önemlisi de SGK’nın ödeme yapmadığı ilaçların bu uygulamanın dışında kalması gerekir. Bunlar zaten reçete edilebilir ilaçlar değil” dedi.

 

Bir liralık ilaç 15 lira olabilir

Reçetesiz ilaç satımı uygulaması ile basit bir ağrı kesici almak için bile saatlerin heder edileceğini söyleyen Zeybek, “Ucuz bir ağrı kesici için ya aile hekiminize ya da bir hastaneye gitmeniz gerekir. Bu şu anlama geliyor, bir liralık bir ağrı kesici almak için aile hekimine yazdırmanız gerekir.  Buda tüm işlemler dâhil yaklaşık 5 liraya size mal olacak, eğer aile hekimi değil de bir hastaneye giderseniz bir liralık ilaç size 15 liraya mal olacak, giden zaman ve çekilen sıkıntıları saymıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Acil hastalar ne olacak!

Yasanın amacının ilaç tüketimini azaltmak olduğunu ifade edenlere katılmadıkları dile getiren Zeybek, “Çünkü acil durumlar söz konusu. Örneğin bir şeker ya da tansiyon hastası ve ya sara hastası hastanenin yakın olmadığı bir yerde fenalaşabilir ya da evi çok uzak bir yerde olduğu için hastaneye gidemeyebilir. Bu adam eczaneye yakınsa ilacını almak isteyecek ama eczacı ondan reçete isteyecek. Bu durumda adamın eczaneci ile tartışmaması işten bile değildir. Bu durum vatandaş ve eczacı arasında sıkıntıya sebebiyet verir” dedi.

 

Yetkililer gerekli önlemi almalı

Zeybek son olarak, “Yetkililerden isteğimiz hem bizi hem de vatandaşı mağdur etmeyecek önlemler almaları. Vatandaş bir liralık ilaca neden 5 lira ya da 15 lira ödesin. Bunun önleminin biran önce alınması gerekir. Aksi takdirde sıkıntılar yaşanacaktır” ifadelerini kullandı.  (M. Sait Adiyaman/ Hüseyin Yalçın - İLKHA)



 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin
Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!