VAN- MÜSİAD Van Şube Başkanı İsmail Say, ticaret ahlakı konusunda Allah Resulünü örnek almamız gerektiğini belirterek, Efendimizin ticaretteki hassasiyetine dikkat çekti.
"Peygamber efendimiz bir tacirdi"
Hz Muhammedin(sav) Peygamber olmadan önce 'emin' sıfatını kazandığını ifade eden Say, "Peygamber efendimiz bir tacirdi. Ticaretinde Muhammedü'l emin sıfatını kazanmış. Bizler eğer bugün kendimizi Müslüman olarak vasıflandırıyorsak; ancak ticarette ismimiz zikredildiğinde 'aman aman! Ondan uzak durun.' Deniliyorsa bu acınacak bir durumdur" dedi.
"Ticarette yanlış bir anlayış söz konusudur"
Ticarette güven ve sözün çok önemli olduğuna değinen Say, "Bugün, kendinizi dünyanın en iyi Müslüman'ı olarak addedin. Sözünüzde durmuyorsanız, çekinizi ödemiyorsanız, çalışan personelinizin parasını ödemiyorsanız hiçbir şekilde karşınızdaki insana bir şey veremezsiniz ticaretiniz gibi inancınızı da kaybedersiniz. Eğer siz ekonomik olarak güçlü iseniz söz sahibi olabiliyorsunuz. Ama burada Müslüman için bir denge var. zengin olmak Müslüman'a farz olan bir şey değil. Ben hükmedebileceğim kadar, ben idare edebileceğim kadar paraya sahip olmalıyım anlayışı söz konusudur." şeklinde konuştu.
Van'ın binlerce yıldır ticaretle iştigal eden bir il olduğunun altını çizen Say şunları söyledi:
"Van Urartulardan tutun da onlarca medeniyete beşiklik etmiş çok güzel tarihi olan güzel bir memleket. Aslında kötü olan Van değil, aslında yanlış yapan Van değil, Van'da yaşayanlar olarak bizleriz. Van'ın sorunlarını tartışmaya açarsak yüzlerce sorunu vardır; Bugün dünyadaki ve Türkiye'deki reel krizin dışında Van'da apayrı bir kriz vardır. Van'da depremden sonra özellikle kredilerin geri ödenmeye başlandığı, imarın daha açılmadığı, ağır sanayini olduğu, liman kenti olan, ithalat ihracatın olduğunu bir şehir değil; Van'da ticaret ağırlıkla memulların, işçilerin, maaşlı olan insanların piyasaya sunduğu tüketime yönelik para dışında, inşaata bağlı yan sektörlerde dönen bir ticaret vardır. Siz, inşaat sektörünü birden bire kesince aylarca hatta yılları bulan, bu ekonomiyi de etkilersiniz. Şu an perdeciler bile bir temel atılmasını bekliyor ki perde satabilsin. Yüzlerce inşaat ustasını biz batıya göndermek zorunda kaldık. Aslında çözüm toplumsaldır. Bir şehri kalkındırma sadece bir kol ile olmaz."
Hem ahlaki noktada hem de ekonomik anlamda bir inisiyatif oluşturulması gerektiğine işaret eden Say, "Sadece sorunları dile getiren değil, toplumsal çözüm önerilerini konuşabilen bir şehir haline gelmeliyiz. Bu noktada ben hiç kimsenin birileri yapsın biz bakalım, birileri zaten bizim için çalışıyor.' Mantığının olmaması gerektiğine inanıyorum. Bugün hiç kimse dışarıdan gelip de Van'ı düzeltmeyecektir. Biz, Vanlılar olarak çözüm üretirsek şehrimizi düzeltebiliriz. Ticaretimizi daha ahlaki yapabiliriz." diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)