Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, eğitim müfredatı, karma eğitim sistemi, taşımalı eğitim sorunu, okul servisleri, okul derslik sayısı ve öğretmen eksikliği gibi konulara ilişkin İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'de ciddi bir eğitim sistemi sorununun olduğuna işaret eden Çaplık, "Bu eğitim sisteminin sorunlar yumağına dönüşmesinin en önemli ayaklarından bir tanesi; yerli ve milli bir eğitim anlayışının oturtulamamış olması, eğitim sisteminin bakanlara, müsteşarlara göre ve gelen-giden daire başkanlarına göre değişkenlik arz etmesidir. Bu da büyük bir ülke olan Türkiye'ye yakışmayan bir durumdur. Kesinlikle eğitim sistemimizin yerli ve milli olması özlemimizdir. Yerli ve milli olma noktasında bu sorunu teşkil eden her kim varsa bunun ortaya çıkarılması, çocuklarımızın kendi öz değerlerimiz, inancımız ve mefkûremiz doğrultusunda yetiştirilmesi bizim asli düşüncemizdir. Biz bu amaç doğrultusunda Eğitimciler Cemiyeti olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz." dedi.
"Karma eğitim sistemi dayatılmaktadır"
Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde oluşturduğu zarar nedeniyle karma eğitim sisteminin terk edildiğini, Türkiye'de ise bu ısrarın hâlâ sürdürülüyor olmasına bir anlam veremediklerini belirten Çaplık, "Eğitim sistemimizin karmaşık hale gelmesi başta karma eğitim sisteminin toplumumuza dayatılmış olmasından kaynaklanmaktadır. Avrupa'da ve dünyanın birçok ülkesinde kız ortaokul ve ilkokulları ile liseleri ve üniversiteleri gibi ciddi adımlar atılmış olmasına rağmen Türkiye'de bu konuda çok kısmi şekilde yol alınmış bulunmaktadır. Bu da toplumumuzun ihtiyacına cevap verecek bir durum değildir." diye konuştu.
"Sorun çözüme kavuşturulmalı"
Ülkede önemli sorunların başında öğretmen, okul ve derslik yetersizliğinin geldiğini vurgulayan Çaplık şunları söyledi: "Eğitim sistemimizin diğer bir sorunu ise öğretmen, derslik ve okul yetersizliğidir. Bunların giderilmesi çok kolay olmakla beraber eğitim sisteminin ana sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Eğitimciler Cemiyeti olarak bunun en hızlı şekilde çözüme kavuşturulmasının taraftarıyız."
"Tek tipçi bir eğitim sistemi toplumumuza uygun değil"
Ders olarak işlenen kitapların değerlerimizden çok uzakta olduğunu aktaran Çaplık, "Eğitimdeki bir diğer sorun da, eğitim sistemi içerisinde kitapların, değerlerimiz doğrultusunda işlenilmemesi, konuların seçilmemesi, Batı tarafından uygulanan tek tipçi anlayışında ısrarcı davranılmasıdır. Tek tipçi bir eğitim sistemi toplumumuza uygun değildir. İnsanlarımız istedikleri şekilde eğitimlerini alabilmelidir. Bu eğitim yerli, milli ve dini ağırlıkta olmalıdır ki, insanlarımızın hassasiyetleri bu şekilde yerine gelmiş olsun." ifadelerini kullandı.
"Servis şoförleri eğitilmeli"
Servis şoförlerinin ahlaki yönden geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Çaplık, "Taşımalı eğitim, eğitim sisteminin bir parçası haline gelmiş olmakla beraber özellikle köylerden merkezi yerlere çocukların taşınması ve hakeza şehir içinde çocukların bir yerden başka bir yere nakledilmesi ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Denetim eksiklikleriyle beraber bu noktada bir formatın oturtulmamış olması beraberinde ciddi sorunları getirmektedir. Özellikle servis taşımacılığı yapan insanlarımızın eğitilmeleri, ahlaki yönden geliştirilmeleri büyük bir önem arz etmektedir." şeklinde konuştu.
"Sistem seküler mantıkla çalışıyor"
Toplumun inancı doğrultusunda yetiştirilmesinin önem arz ettiğini kaydeden Çaplık, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eğitim sistemimizin en önemli sorunsal ayaklarından bir tanesi de ahlaki değerlerin toplum tarafından istenilen şekilde işlenilmemesidir. Sistem bunu ciddi anlamda seküler mantık ile işlemeye çalışıyor, toplumu, yeni nesli dinden arındırmaya çalışıyor. Oysa bu toplumun asli değeri olan inancıdır ve inancı doğrultusunda yetiştirilmesi, eğitim alması en büyük isteğidir. Eğitimciler Cemiyeti olarak bizler bu isteğin yerine getirilmesini talep ediyoruz."
İLKHA