Eğitimciler, üniversiteyi kazanıp kayıtlarını yapan öğrenciler başta olmak üzere üniversiteli öğrencilere yönelik önemli uyarılarda bulundu.
Özellikle üniversite girişlerinde sol grupların yardımcı olma bahanesiyle öğrencileri kapma arayışına girdiklerine dikkat çeken eğitimciler, 4-5 yıllık eğitim öğretim süresi içinde öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususları anlattı.
Üniversiteye yeni kayıt yaptıracak öğrencilere bazı hatırlatmalarda bulunan eğitimci Abidin Gökhan, üniversiteliler için yeni bir sürecin başladığını söyledi. Üniversite öğrencisi için en önemli unsurun eğitimi boyunca kalacağı ortam olduğuna dikkat çeken Gökhan, “Bundan dolayıdır ki öğrenci kardeşlerimizin kalacağı ortamı iyi seçmeleri lazım. Yani öğrenciler kalacakları yerin İslami bir ortam olmasına özen göstermeli, onun geleceğine ahlakına ve hayatına katkı sağlayacak bir ortam olmalıdır.” diye konuştu.
Türkiye’deki üniversitelerin şahsın gelişimine çok bir şey katmadığına vurgu yapan Gökhan, “Öğrenci kendini okula teslim etmemeli, nasılsa okul beni geliştirecektir mantığıyla hareket ederse 4 veya 5 yıl sonra hiç bir şey almadan aynı şekilde mezun olup çıkar. Yani bilgisini arttırma, ufkunu açma veya bakış açısını genişletme namına çok fazla bir şey katmaz.” şeklinde konuştu.
“Öğrencilerin uyku rekoru kırdıklarına şahitlik ediyoruz”
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Gökhan, “Üniversite öğrencisi için zaman çok geniş. Çoğu zaman öğrenciler zamanı nasıl değerlendireceklerini bilemiyorlar. Hatta bazılarının uyku rekoru kırdıklarına şahitlik ediyoruz. 12- 13 saat uyuyan öğrencilerin olduğunu biliyoruz. Hâlbuki bir genç için 6 saatlik çok yeterlidir. Kalan zamanı kendilerini geliştirmeye yönelik değerlendirmeleri gerekiyor. Özellikle metropol şehirlerde okuyan öğrenciler, boş zamanlarında çeşitli eğlence mekânlarına gitmek yerine İslami programlar yapıp kitap okumaları gerekiyor. Yapacakları program dâhilinde ‘4 yılımı nasıl geçirebilirim? Geri döndüğümde daha nitelikli bir insan olarak dönebilmek için, hem fikirsel hem de ahlaki olarak, kendini daha fazla geliştirme derdinde olması lazım.” ifadelerini kullandı.
“Ders çalışmayı son ana bırakmak okulun birkaç yıl uzamasına neden oluyor”
Üniversite öğrencilerinin genelde ders çalışma yönünden çok ihmalkâr olduklarına da değinen Gökhan, bu durumun 4 yıllık üniversiteyi 5 - 6 veya 7 yılda bitirmelerine neden olduğunu ifade etti. Söz konusu ihmalin ailevi, ruhsal ve maddi açıdan birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini anlatan Gökhan, “Onun için bütün kardeşlerimize tavsiyemiz, derslerini çalışması gereken saatte çalışması elbette daha faydalı olacaktır. Zira ihmal edilen dersler biriktiğinde altından kalkınamayacak bir yük haline geliyor. Buda öğrenciyi birçok yönden olumsuz etkiliyor.” diye konuştu.
“Gerçek özgürlük Rabbimizin çizdiği sınırlar dahilinde yaşamaktır”
Üniversite ortamının aileden uzak olduğu için özgürlük olarak nitelendirildiğini bu yüzden birçok günaha girildiğini anlatan Gökhan, oysa gerçek özgürlüğün Allah’ın çizdiği sınırlar içinde yaşamak olduğunu ifade etti.
‘Herkesten farklı düşünüyorum’ zannı kişilik bozukluğunun habercisi”
Üniversite öğrencilerinin genelde farklı görünme çabası içine girdiklerini bunun sonucunda ise kişilik bozukluklarının baş gösterdiğini dile getiren Gökhan, “Ben herkesten farklı düşünüyorum, ben farklı biriyim düşüncecesine kapılan kişiler kişilik bozukluğu yaşamaya başlıyor.” şeklinde konuştu.
Gökhan, son olarak üniversitelere kayıt yaptıran bütün öğrencilere başarılar dileyerek sözlerini noktaladı. (Zeki Aras - İLKHA)