Başbakan Binali Yıldırım, 2019 yılının sonuna kadar ikili eğitimin sona ereceğini ve tam gün eğitime geçileceğini söyledi. Özellikle genç nüfusunun yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu’da bunun uygulanabilmesi için derslik açığının kapatılması gerektiğini belirten eğitimciler, kararı doğru bulmakla birlikte yetersiz olduğunu ifade ettiler.
Öncelikle kararın hem öğrencilere hem de öğretmenlere hayırlı olmasını dileyen Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ceylan, kararı doğru bulduğunu fakat pratikte bazı sıkıntıların yaşanabileceğini söyledi.
“Eğitim kalitesinde bir ilerleme yok”
Ceylan, “Türkiye’de sınıf mevcutlarının 100’leri bulduğu, her sınıfta 100 öğrencinin bulunduğu dönemleri yaşadık. İkili eğitim ile beraber sınıf mevcutlarının 150 hatta 200’e kadar çıktığı dönemleri gördük, yaşadık. AK Parti’nin yaklaşık 13-14 yıllık icraatları içerisinde eğitime aslan payı ayırdığını biliyoruz. Fiziki mekânlar geliştirildi, otomasyon ve bilgisayarlı eğitime geçildi, öğretmen ve derslik sayısı arttı. Fakat eğitimin kalitesinde bir ilerleme yok. Bunun en önemli sebebi eğitimi, insan yetiştirmeyi kendine dert edinmiş ve bunu bir sanatkâr ruhu ile yapan öğretmen sayısının azlığıdır.” dedi.
“Hükümet öğretmen alımlarında pek özen göstermiyor”
Öğretmen alımarında dikkat edilen hususların yetersiz olduğuna savunan Ceylan, şöyle konuştu: “Alınan öğretmenlerin çoğu testlerde başarılı olmuş kişilerdir. Peki, bu öğretmenler öğretmenliği ne kadar seviyor? İnsanı ve çocukları ne kadar seviyor? Öğretmenliği bir geçim kapısı olarak mı yoksa Türkiye’nin geleceğine yön verme aşkıyla mı yapıyor? Bunların sorgulanması gerekir. AK Parti hükümeti, öğretmen alımında pek özen göstermedi. Öğretmen alınırken ahlakı ve değerlere bağlılığı gibi kriterler de göz önünde bulundurulması gerekir. Öğretmenlerin de ciddi anlamda yetiştirilmesi gerekir. Tekli eğitime geçilmesi olumlu bir gelişme ancak eğitim kalitesinin yükselmesi için başka tedbirlerin de alınması gerekir.”
“Şuan 65 ilde tekli eğitim uygulanabilir”
Tekli eğitimin özellikle genç nüfusunun yoğun olduğu illerde ilk başlarda sıkıntılara neden olabileceğine işaret eden Ceylan, bu illerde sınıf mevcutlarının 70-80’leri bulabileceğini, bunun da zamanla giderilebileceğini söyledi.
Ceylan, Türkiye’deki 81 ilin 60 veya 65’inde tekli eğitimin uygulanabileceğini düşündüğünü sözlerine ekledi. (M. Salih Keskin- İLKHA)