Eğitim sistemimizde sürekli ciddi sıkıntılarımızın olduğunu dile getiriyor, çözüm odaklı fikirler üretmeye çalışıyoruz. Ancak ortaya konulan fikirler havada kalıyor, hayata geçirilmeyince sorunlar daha da büyüyerek önümüze çıkıyor.
Toptancı bir eğitim sistemimiz olduğundan, okul öğretiminde çocukların öğrenme yöntemlerine paralel bir öğretim verilmiyor. Bu uygulama farklı sorunların başını teşkil ediyor, beraberinde diğer sorunlar ortaya çıkıyor. Bu sistem kaldırılmalı, öğrenmeye dayalı eğitim sistemi geliştirilmeli, bununla beraber milli değerlerimiz ve medeniyetimiz temel düstur alınarak yeni sistemi şekillendirmeliyiz. Evet, eğitim değerlerimizle birlikte halka sunulursa herkes(im)in işi ciddi anlamda kolaylaşır. Eğitim sistemimizin iyi bir şekilde işlememesinin en önemli sebeplerinden bir diğeri de, eğitim ve öğretim müfredatımızın ideolojik saplantılarla donatılmış olmasıdır.
Uzağa gitmemize gerek yok. Allah Resulü’nün kendi sahabesine uyguladığı yöntemleri uygulamamız yeterli olacaktır. Çünkü Allah Resulünün uygulaması; tamamen fıtrata uyumlu, her topluluğun uygulayıp başarılı olacağı formülleri barındırıyor. Bu şekilde eğitim –öğretim ile alakalı birkaç maddeden söz edelim:
Atılacak tüm adımların, öz değerlerimize ve medeniyetimize uygun olması gerekiyor:
Büyük bir medeniyetin sahibi olmamıza rağmen, medeniyetimize sahip çıkmıyoruz. Batı, İslam’ın ideal eğitim modelini kendi toplumuna uygulayarak başarılı oluyor. Biz, medeniyetimizin dışındaki eğitim modellemeleri ile uğraşıyoruz. Batı, Allah Resulü’nün Suffa Mektebi’nde uyguladığı metodun aynısını uyguluyor, dünya eğitim sıralamasında ön sıralarda yerini alıyor. Biz ise değerlerimizden kaçıyoruz. Bu nedenlerden dolayı eğitim sistemimizi baştan değerlerimizle şekillendirmeliyiz.
Eğitime toptancı bir mantıkla değil, bireysellik üzerine adımlar atmalıyız: Her öğrencinin ihtiyacı ve yetenekleri farklıdır. Kimi öğrencilerin anlama kapasiteleri çok yüksek, kimilerinin ise kısıtlıdır. Öğrencileri tanımalı, ihtiyaçlarına göre sınıflar oluşturulmalı, düzeylerine göre dersler işlemeliyiz. Ayrıca öğrencilerin ilk yıllarda akademik becerileri öğrenir, doğru bir şekilde yönlendirme yapabiliriz.
Eğitimde; eşitliği değil, hakkaniyeti ve adaleti gözetmemiz gerekiyor: Ülkemizde refah düzeyi orta düzeyde olan kişilerin ev değişiklikleri olduğu zaman; taşındıkları mahalle, ilçe veya vilayette; hangi okul iyi veya kötü, bunun üzerine araştırmalar gerçekleştirerek çocuğunu iyi bir okula göndermeye çalışırlar. Bu durum ayrıca, eğitim sistemimizin hakkaniyetli ve adil olmadığını da gösteriyor. Bu sebepten dolayı, tüm okullarımızda adaletli ve hakkaniyetli bir eğitim sistemi geliştirmeliyiz. Bu ülkenin hangi semtine, mahallesine, ilçesine ve vilayetine taşınırsak taşınalım; en yakın okula çocuğumu gönül rahatlığıyla göndermem gerekiyor.
Eğitime yeniden şekil vermek; hızlıca gelişebilecek bir durum değildir. Bu durumun düzelmesi, yıllarımızı alacaktır. Yalnız bu işi samimi bir şekilde başlatmamız gerekiyor. Amacımız, toplumumuza ve insanlığa faydalı bireyler yetiştirmek olmalıdır. Bu doğrultuda hareketlenmeliyiz.
Haftaya tekrardan bu konuya devam edeceğiz. Selam ve dua ile…