Diyarbakır İnsani Erdem ve Ahlaki Değerleri İnşa Derneği (Erdemliler-Der) Başkanı Kasım Akgönül, velilere okullarda seçmeli ders olarak Kur’an-ı Kerim, Siyer ve Temel Dini Bilgiler dersini seçmelerini önererek, eğitimin önceliğinde en büyük değer yargısının İslam inancı olduğunu belirti. Akgönül, çocukların bu dersleri almamaları durumunda, geleceklerini eksik inşa edeceğine işaret etti.
Çocukların maddi anlamda donanımlı olması gerektiği gibi manevi anlamda da donanımlı olmaları gerektiğine vurgu yapan Akgönül, çocukların manevi anlamda yeterli bir donanıma sahip yapılmadığı takdirde velilerin çocuklarına karşı zararlı bir iş yaptığına dikkat çekti.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda seçmeli ders okutulmasının öğrenci ve veliler için bir kazanım olduğunu belirten Akgönül, “Her aile, kendi çocuğunu istediği değerler doğrultusunda yetiştirmesi en doğal hakkıdır. Milli Eğitim Bakanlığının gerek öğrenciye gerekse veliye bu seçeneği vermesi Türkiye’nin geleceği için önemli bir adımdır. Biz burada çocuklarımıza ve velilerimize şunu tavsiye ediyoruz: Eğitim bir bütündür. Çocuk maddi anlamda yeterli olduğu gibi aynı zamanda manevi anlamda da yeterli ve donanımlı olmalıdır. Bu anlamda biz geçmişte ülkede dini değerlerin eğitimde yoksun bırakılması, büyük bir kayba neden olduğu ve toplumda büyük bir ahlaki yozlaşmaya neden olduğunu hep birlikte müşahede etmiş olduk. Özellikle okullarda Kur’an-ı Kerim, Siyer, Temel Dini Bilgiler derslerini gerek öğrencilerimize gerekse velilerimize ısrarla takipçi olmalarını ve bu dersleri seçmelerini öneriyoruz. Çünkü insanın kendini yaratana karşı bir görevi vardır. Bu anlamda Temel Dini Bilgiler, Siyer, Kur’an-ı Kerim derslerini almış olmaları onları dini anlamda yeterli bir hale getirecektir.” dedi.
“15 Şubat seçmeli dersler seçiminin son günü”
Ailelerin çocuklarını kendi değerleri doğrultusunda yetiştirmenin en önemli vazifeleri olduğunu dile getiren Akgönül, ailelerin görev ve sorumluluklarını gün geçmeden acil olarak yerine getirmeleri gerektiği uyarısında bulundu.
Akgönül, özellikle genç neslin, çocukların ve ailelerin kendi, gelecekleri kaygısıyla hareket etmeleri gerektiğini sözlerine ekleyerek, “Eğer bugün biz okullarda çocuklarımızı din değerler anlamında yetiştiremezsek gelecek de onlardan yana feryat figan etmemizin bir anlamı yoktur. Öncelikli olarak kendi görev ve sorumluluğumuzu gün geçmeden acil olarak duruma müdahale etmeliyiz ve kendi dini değerleri doğrultusunda yetiştirme ailelerin en önemli vazifesi ve görevidir. Biz velilere sesleniyoruz. 15 Şubat seçmeli derslerin seçiminin son günü bugün gelmeden önce okullarda seçmeli ders olarak özellikle Kur’an’ı-Kerim, Peygamberin hayatı ve temel dini bilgiler dersini seçmelerini öneriyoruz. Eğer çocuklar bu dersleri almadıkları zaman, çocuklar geleceğini eksik inşa etmiş olurlar. Bunu bilelim ki eğer çocuklarımızı manevi anlamda yeterli bir donanıma sahip yapmazsak aslında çocuklarımızın zararına bir iş yapmış oluruz. Aileler kendi inancı doğrultusunda ve topluma da yararlı bir nesil yetişmesini istiyorsa Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini seçmelerini öneriyoruz.” İfadelerini kullandı.
“Eğitimin önceliğinde en büyük değer yargımız bizim inancımızdır”
Eğitimin önceliğinde en büyük değer yargısının İslam inancı olduğunu belirten AKgönül, gençleri bu inanç doğrultusunda yetiştirmek de kendilerinin birinci görevi olması gerektiğini dile getirdi.
Geçmişte dini eğitimden ve dini değerlerden uzaklaşmanın bedelini ağır ödediklerine dikkat çeken AKgönül, sözlerine şöyle devam etti. “Toplumsal olarak kötülükler, şiddetler gerek aile içi gerek aile dışı, toplumun sürekli olarak feryadı figan ettiği ahlaki anlamda yetersizliklerin gün gibi açık olduğu bir zaman sürecini eğer biz dinin değerleriyle yüzleştiğimiz zaman bunlarla daha net yüzleşeceğiz. Dünyanın diğer ülkelerinde de toplumun yargıları eğitimin önceliğidir. Bu eğitimin önceliğinde en büyük değer yargımız bizim inancımızdır. Ve gençleri bu inanç doğrultusunda yetiştirmek de bizim birinci vazifemiz olmalıdır. Bu sadece okulun birin ikinci kademesi değil üniversite dâhil olmak üzere bu derslerin geçtikçe yaygınlık kazanması ve hatta ileriki süreçte toplum bunu tamamen benimsediği takdirde okullarda Kur’an-ı Kerim Peygamberimizin Hayatı derslerinin de zorunlu hale getirilmesi Türkiye’nin ve bu insanların yararına olacaktır.”
“İslami Sivil Toplum Kuruluşları seçmeli dersler konusunda halkı bilgilendirmeli”
Son olarak Milli Eğitim Bakanlığına ve okul yöneticilerine seslenen Akgönül, seçmeli dersler noktasında velileri bilgilendirmelerini isteyerek, “Millî Eğitim Bakanlığı ve okuldaki yöneticilerimizin velileri bilgilendirme hususunda dikkatli olmalarını öneriyoruz. Çünkü birçok aile derslerin seçileceği zaman süreciyle ilgili haberdar değildir. Biz burada sivil toplum kuruluşlarına da çağrıda bulunuyoruz. Özellikle duyarlı İslami sivil toplum kuruluşları bu konuda bir an önce etkin oldukları kesimler üzerinden halkı bu hususta bilgilendirmeli ve velilerde yeterli olarak donanımlı olarak Kur’an-ı Kerim, Peygamberin Hayatı, derslerini seçmeleri hususunda ısrarcı olmalarını talep ediyoruz.” dedi. (Mehmet Çelik-İLKHA)