Zamanında çeyizlerin vazgeçilmezi olan ve büyük bir emekle işlenerek dikilen yorganlar, teknolojiye yenik düşüyor. Durum böyle olunca da eski yorgancılardan eser bile kalmadı.
Bursa’nın Gemlik ilçesinde yaşayan 41 yıllık yorgan ustası Zeki Ekicioğlu, diğer mesleklerde olduğu gibi bu meslekte de yetişen elemanın olmadığını, 5-10 yıla kadar bu mesleğin biteceğini söyleyerek mesleklerinin can çekiştiğini söyledi.
İşini 13 yaşından itibaren severek yaptığını söyleyen Ekicioğlu, "Sevmesen bu mesleği yapamazsın. Bizim meslek sabır isteyen bir meslektir. 40 yıldır bıkmadan, usanmadan el işi mesleğimizde çalıyoruz. Diğer mesleklerde olduğu gibi bizim mesleğimizde de yetişen eleman yok. Eleman olmadığı için bu meslek en fazla 5-10 yıl sonra biter. Mesleğimizde en küçük çalışan bir usta bulursanız en az 40 yaşındadır. Mesleğimizin bitmemesi için devlet tarafından desteklenmelidir. Bir kurs açılmalı, yaklaşık 30-35 yıl önce Kilis’te belediyenin kurslar vardı. Hepimiz o kurslardan öğrendik mesleğimizi, fakat maalesef o kurslar geliştirilemediği için hepsi kapandı." dedi.
"Çırak sıkıntısının birinci sebebi aile ikinci sebebi eğitim sistemidir ama en çokta eğitim sisteminden kaynaklanıyor"
Ekicioğlu, "Çırak sıkıntısının birinci sebebi aile, ikinci sebebi eğitim sistemidir ama en çokta eğitim sisteminden kaynaklanıyor. Bir mesleğe 12-13 yaşlarında girersen öğrenebilirsen. Çocuklar 4 artı 4 sisteminde okumak zorundalar. Bu nedenle 17-18 yaşında okulu bitiriyor. Bu sebeple mesleği artık istese de öğrenemez ve ailede ona artık söz geçiremez. Devletin gençleri halk eğitime yöneltip hem okutup hem de bir meslek sahibi edindirmesi gerekir." dedi.
"Okuyan çok; yetişen az"
Üniversite okuyanların boş gezmek zorunda kaldığını dile getiren Ekicioğlu, "Okuyan çok; yetişen az, ondan boş işsiz gençlerimiz artıyor. Benim yanımda bir eleman olsa kesinlikle boş kalmaz. Aileler de çocuklarını okutsunlar eğitimini görsünler ama boş zamanlarında da herhangi bir mesleğe yönlendirip kendileri bir meslek sahibi olur. Böylelikle mesleklerimiz devam etmiş olur."