Elazığ’ın Akçakiraz beldesinde şekerpancarı üretimi yapan çiftçiler üretimin eski yıllara göre azaldığını ve böyle giderse duracağını belirterek devletten su ve gübre yardımı beklediklerini ifade ettiler.
Akçakirazlı şekerpancarı üreticilerinden İdris Aydoğan, ”Şekerpancarı artık randıman vermiyor. Şekerin taban fiyatı 190 lira bizim elimize geçen ise ya 130 ya da 140 lira oluyor.”
1955 yılında açılan şeker farikasının önümüzdeki yıllarda kapanacağını öngören Yusuf Yıldırım,” Su, gübre ve nakliye her geçen gün zam alırken, şekerpancarı aynı kaldı. Devletin bize hiçbir yardımı olmadı. Bundan sonra devletten yardım bekliyoruz. Su, gübre ve mazotu ucuzlatsın.” dedi.
Poların yüksekliğinden şikâyetçi olan Hasan Ağırtaş ise,” Polar 14 veya 13’e düşerse bizim için iyi olur, ayrıca üretim de artar. Devletimizden yardım bekliyoruz.”
Üretimindeki düşüş son zamanlardaki iklim şartlarından kaynaklanıyor
Şekerpancarı üreticileri bunları ifade ederken Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Lütfü Çevik ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şekerpancarı üretimindeki düşüş son zamanlardaki iklim şartlarından, bir de önceki yılların taban fiyatının düşük olmasından kaynaklanıyor. Gelecek yıl için çiftçi pancar ekeceğini bize beyan etmiştir. Şimdiden taahhüt için bizden randevu istenmektedir. Şeker pancarını kristal şeker olarak imal ediyoruz. Meras denen bir ürünümüz var, bu da şekerin geriye kalan kısmıdır. Bunu da yem fabrikalarına satıyoruz. Ayrıca meras hamur mayası üretiminde de kullanılır. Bu yıl için verilen taban fiyatın tatminkâr olduğunu iyi bir kazanç elde edeceklerini düşünüyorum.” şeklinde konuştu. (Ebubekir Yavuz – İLKHA)