Elektrik sorunu Mardin'de masaya yatırıldı

Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan elektrik ve ÇKS sorunu, çiftçiler ve DEDAŞ yetkililerin katılımıyla Mardin Valiliği Dara Toplantı Salonu'nda masaya yatırıldı.

MARDİN – Son günlerde düzenledikleri yol kapatma ve DEDAŞ binalarını taşlamalarla gündeme gelen çiftçiler, Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna'nın başkanlığında Mardin Valiliği Dara Toplantı Salonu’nda Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi yetkilileri ile bir araya geldiler.

 

 

Toplantıya Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hatip Şeran, DEDAŞ İl Müdürü Tekin Türkiye Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri temsilcileri, çiftçiler ve çiftçi temsilcileri katıldı.

 

 

Ankara’daki görüşmeler devam ediyor

Toplantıda ilk olarak konuşan Mardin Vali Yardımcısı Ali Ekrem Tuna, son günlerde yaşanan elektrik bazlı sorunlar nedeniyle bir araya geldiklerini, toplantıyı Mardin Valisi Mustafa Taşkesen başkanlığında yapılmasının planlandığını ancak Taşkesen'in sorunlar ile ilgili görüşmelerde bulunmak için Ankara'da bulunduğunu ifade etti.

Vali Taşkesen'in sorunlar ile ilgili şu anda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile görüştüğünü dile getiren Tuna, sadece Mardin ile ilgili değil çevre illerinde sorunların ele alınacağını bildirdi.

 

“Çözüm hiç kimseyi tam mutlu etmeyecek”

Sorunların çözümü için uğraştıklarını belirten Tuna, “Bu tip sorunların çözümünde çözüm hiç kimseyi tam mutlu etmeyecek. Ama hiç kimseyi de mutlak anlamda mağdur etmeyecek. Çünkü biz tarımsal sulama amaçlı elektrik kullanımında tarımsal sektörü mağdur etmeden çözüm bulunması konusunda kayıtlarımız zirvede, bunu her zaman çözüm arayışımızın odağına koyuyoruz.” dedi.

 

 

“Sorunlarımızı bir araya gelerek dile getirmeliyiz”

Türkiye'de bir kaç noktada yol kesme hadiselerinin yaşandığını hatırlatan Tuna, bir kaç yerde de DEDAŞ'ın merkezi binaların taşlandığını söyledi. Tuna sözlerine şöyle devam etti: “Bu tür hadiseleri, Mardin gibi yüzünü dünyaya dönmüş bu kadar hızlı gelişen bu kadar hızlı dünyaya açılan ilimizde imajına zarar verebileceğini düşünüyoruz. O yüzden bugüne kadar çok minimum noktada kaldı. Arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. İnşallah hiç bir zamanda olmaz. Dertlerimizi sorunlarımızı böyle bir araya gelerek paylaşacağız ve dile getireceğiz.”

 

“Her sayacın başına bir bekçi koyamayız”

Daha sonra sözü alan DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz,  dağıtım şirketi olarak bölgelerindeki 6 ilin her metrekaresinde olduklarını belirterek, her köyde her evde hizmet verdiklerini, her direğin, her sayacın başına bir bekçi koyup kaçak kullanımını önlemek gibi bir şanslarının bulunmadığını söyledi.

 

 

Kaliteli bir hizmet sunmak mümkün değil”

Bölgede yüzde 85 kayıp ve kaçak oranının yaşandığını dile getiren Yılmaz, “Bu senenin ilk beş ayında da aynı rakamlar söz konusu. Yani bir iyileşme görülmüyor. Şu anda da bir takım gerginlikler yaşanıyor olması nedeniyle sahada sistemimizi kontrol ede bilme malımıza sahip çıkabilme şansına da çok sahip değiliz.  Sonuçta mal alıp satıyorsunuz. Ancak bunun yüzde 15'ni satabiliyorsunuz. Sonuç olarak böyle bir yapı içerisinde sizlere çok kaliteli bir hizmet sunamıyoruz. Bunu bilincindeyiz. Ama sizlerde takdir edersiniz ki böyle bir alışverişte kaliteyi sağalmakta mümkün olmaz. Bu tablo hiç kimseye fayda sağlamıyor. Yani kullanana da sağlamıyor, bizlere de sağlamıyor. Hele hele dışarıdan bölgemize iş yapmaya gelen insanları da tamamen kaçırıyor. Buna sizlerin rehberliğinde ve öncülüğünde bir çözüm bulunması gerekiyor.” dedi.

 

Kampanyalara katılım çok az

Şirket olarak geçen yıl trafo bazlı bir kampanya düzenlediklerini, önerilen rakamların tüketilen elektrik bedellerin yüzde 10'una tekabül ettiğini belirten Yılmaz, böyle bir kampanya ya bile katılımın pek fazla olmadığını ileri sürdü.

 

 

“Gerekiyorsa ciddi bir indirim yaparız”

Bu yılda dönüm bazlı bir kampanya düzenlediklerini, belirlenen fiyatların çiftçiler tarafından makul olmadığını, bununla ilgili pazarlıkların üst düzeyde devam ettiğini kaydeden Yılmaz, “Tarımsal sulamada tüketilen elektrik enerjisinin bu şekilde satılması çokta alışıla gelmiş bir şey değil. Ancak zaruretle şirketin böyle bir kampanya düzenlemeye yönlendirdi. Ölçü noktalarına rahat ulaşamamamız ölçüleri yapmamız nedeniyle devletin resmi kayıtları esas alınarak böyle bir düzenlemeye gidildi. Biz bunu öneriyoruz. Elektrik ne dönümle ne trafo bazlı satılır. Elektrik sayaçla satılır. Sizlerin rehberliğinde önderliğinizde biz bütün müşterilerimize sayaç montajlarımızı yapalım. Gerekiyorsa ciddi bir indirim yaparız ve adaletsiz bir uygulama varsa ortadan kalkar.” diye konuştu.

 

Toplantıya katılan Türkiye Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri temsilcileri, çiftçiler ve çiftçi temsilcileri, görüşlerini dile getirdiler. (M. Salih Keskin – İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mardin Haberleri

Mardin Umut Kervanı 100 aileye gıda yardımında bulundu
Hareket halindeki tır alev aldı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop Mardin'de etkinliklere katıldı
HÜDA PAR Mardin'deki elektrik sorunlarını araştırmak için komisyon kurdu
Kızıltepe Umut Kervanından yetim ve muhtaçlar yararına kermes