Ellerinizi yıkamanız gereken 8 durum

Uzmanlar, kalabalık ve toplu yaşanan ortamlarda, başta grip olmak üzere Hepatit-A gibi bulaşıcı hastalıkların, yıkanmayan eller sebebiyle hızla yayılabildiğine dikkat çekiyor.

Kalabalık ve toplu yaşanan ortamlarda, başta grip olmak üzere Hepatit-A gibi bulaşıcı hastalıklar, yıkanmayan eller sebebiyle hızla yayılabiliyor. Düzenli el yıkama alışkanlığı kazanmak ve el hijyeni için 30 saniye ayırmak, özellikle toplu taşıma araçlarında hasta kişilerin dokunduğu yerlere temas sonucu geçebilecek hastalıklardan koruyabiliyor.

Uz. Dr. Şirin Elmi, “15 Ekim Dünya El Yıkama Günü” nedeniyle el temizliği ve el yıkama alışkanlığının önemi hakkında bilgi verdi.

Günlük yaşantıda tüm ihtiyaçları karşılayan ellerin, pek çok bulaşıcı hastalık taşıyabildiğini belirten Elmi, temiz görünen ellerde bile hastalık yapıcı binlerce mikroorganizmanın bulunabileceğini söyledi.

Elmi, "Grip, sarılık, ishal yapan etkenler, eller aracılığı ile ağza, oradan da vücuda yayılır. Çocuklar, vücut dirençleri daha zayıf olduğu için daha kolay hasta olmaktadır. Özellikle tuvaletten sonra ellerin gerektiği gibi yıkanmaması, okulda çocuklar arasında yapılan silgi, kalem gibi eşyaların alışverişinde bile mikrop transferi olabilir, öksürme ve hapşırma ile bu eşyalara bulaşan hastalık yapıcı mikroplar eller aracılığıyla vücuda alınabilir." dedi.

Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıklarının çok önemli bir yerinin bulunduğunu söyleyen Elmi, hastalıklardan korunmada en iyi, en etkili ve en ucuz yöntemin ise el yıkama alışkanlığı olduğunu, küçük yaştan itibaren el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi ile hastalıklarla mücadele edilebileceğini kaydetti.

Elmi, ellerin özellikle şu durumlarda yıkanması gerektiğini ifade etti:

Yemekten önce ve yemekten sonra. Tuvaleti kullandıktan sonra. Çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra. Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra. Hapşırma ve öksürme sırasında, ağzın el ile kapatılması durumunda. Toplu taşıma araçları, para alış verişi, ortak telefon kullanımından sonra. Kedi, köpek ve diğer hayvanlarla el teması sonrası. Okuldan ve işten eve geldikten sonra mutlaka doğru yöntemle elle yıkanmalıdır."

Doğru teknikle el hijyeninin sağlanabileceğini anlatan Elmi, "Eller ılık su ile ıslatılır, sabun ellerin tüm yüzeylerine dağıtılır ve iyice köpürtülür. Bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri en az 30 saniye kuvvetlice ovulur. Eller iyice durulanır. Özellikle halka açık ve toplu yerlerde tek kullanımlık havlu kağıt ile eller kurulanır. Kurulamada kullanılan kağıt havlu ile musluk kapatılır ve çöp kutusuna atılır." ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
Dr. Ceylan: Doğru zaman, doz ve süreyle antibiyotik kullanımı gerekmektedir