Emzirme sayısıyla ilgili şüpheye düşüldüğünde süt hısımlığı sabit olur mu?

Şafi mezhebine göre süt bağıyla akrabalığın gerçekleşebilmesi için iki yaşından küçük çocuğun örfen emzirme olarak kabul edilebilecek şekilde en az beş defa doyarak süt içmesi gerekir.

Şafi mezhebine göre süt bağıyla akrabalığın gerçekleşebilmesi için iki yaşından küçük çocuğun örfen emzirme olarak kabul edilebilecek şekilde en az beş defa doyarak süt içmesi gerekir. (Dimyâtî, İânnetü’t Tâlibîn, lll, 523). Hanefi mezhebine göre, çocuğun doyup doymamasına bakmaksızın en az bir defa emzirme gerçekleşmişse, kardeşlik meydana gelir (İbn Âbidîn, Reddü’l Muhtâr, lll, 229).

Süt emzirmenin gerçekleşip gerçekleşmediğiyle veya bebeğin doyup doymadığıyla ya da iki yaşından önce mi yoksa sonra mı gerçekleştiğiyle ilgili şüpheye düşüldüğü takdirde, süt hısımlığı sabit olmaz. Zira -eğer kuvvetli bir delil yani iki şahit yoksa- bu tür meselelerde asıl olan, durumun eski hal üzere devam etmesidir (İbn Kudâme, El Muğnî, Xl,403).

Şüphe durumu emzirmenin sayısıyla ilgiliyse, bakılır; eğer en az beş defa emzirildiği kesin biliniyor ama kaç defa olduğu hatırlanmıyorsa, hısımlık sabit olur. Zira kardeşliği meydana getiren en fazla sayı zaten gerçekleşmiştir. Ancak şüphe durumu beşten öncesi içinse, daima az olan esas alınır. Şöyle ki; kadın “acaba beş defa mı emzirdim, yoksa dört defa mı” diye şüphe ederse, dört defa emzirdiğini esas alır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?