Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Enflasyon Raporu 2017-I Bilgilendirme Toplantısında yaptığı konuşmada 2017, 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleşebilecek olası enflasyon rakamlarını açıkladı.
Enflasyon 2017 yılında yüzde 8; 2019 yılında yüzde 5 düzeyinde olabilir
Çetinkaya, "Enflasyonu düşürmeye odaklı ve temkinli bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını; 2017 yılında yüzde 8 olarak gerçekleşeceğini; 2018 yılında ise yüzde 6’ya geriledikten sonra 2019 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz." dedi.
2016 yılı sonunda tüketici enflasyonu Türk lirasındaki değer kaybı, vergi ayarlamaları ve gıda fiyatlarındaki kısmi yükselişin etkisiyle bir önceki çeyreğe kıyasla artarak yüzde 8,53 olduğunu söyleyen Çetinkaya, "2017 yılı Ocak ayında özellikle döviz piyasasında gözlenen aşırı oynaklığa karşı bir dizi likidite tedbiri aldık. Söz konusu uygulamaların etkisiyle ağırlıklı ortalama tonlama faizi ve BIST Bankalararası gecelik repo faizinde belirgin bir artış gözlendi. Ayrıca, TL ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliği ve araç çeşitliliğini artırmak amacıyla 17 Ocak’ta TL Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasını açtık." ifadelerini kullandı.
24 Ocak tarihindeki PPK toplantısında, döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketliliğin etkisiyle enflasyon görünümünde oluşabilecek bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıklaştırmanın güçlendirilmesine karar verdiklerini söyleyen Çetinkaya, "TCMB politikalarının etkisiyle getiri eğrisi tüm vadelerde yukarı kaydı ve yataylaştı. Merkez Bankası olarak, fiyat istikrarı temel aamacımız doğrultusunda elimizdeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri yakından izleyerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğiz." diye belirtti.
İLKHA