Engelimiz bir eksiklik değil video foto

Toplumun, kendilerini kabullenmesi gerektiğinin altını çizen engelli vatandaşlar, engellerinin Allah tarafından kendilerine verildiğini ve bunu bir eksiklik olarak görmediklerini ifade etti

10 -16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası münasebetiyle İLKHA’ya konuşan Bursa’da bulunan engelli derneklerinin yetkilileri, engellerinin Allah tarafından kendilerine verildiğini ve bunu bir eksiklik olarak görmediklerini ifade etti

Yerelde sorun yaşadıklarını anlatan Bursa Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Psikolog Mürşit Atlı Akın, “Sağlık hizmetlerine daha sık ihtiyacımız oluyor. Çok sık olunca daha çok sorunla da karşılaşıyoruz. Böyle olunca da bir sorun yumağı oluşuyor. Birinci yaşadığımız sorun yine sağlıkla ilgili. Nadir hastalıklar var grubumuz içerisinde nadir hastalık ama azda olsa çok çeşitli oluyor.” dedi.

Akın, “Okula erişebilirlikle ilgili sorun var, hem eğitimin kalitesi ve bizim özelliklerimiz itibariyle böyle zorluklar yaşıyoruz. İstihdamla ilgili sorunlar yaşıyoruz. İş yerlerinde halen yeteri derece de istihdam bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak düzeyde değil. Eskiden bilinen engelli sayısı azdı şimdi TÜİK’te git gide rakamlar yükseliyor. İnsanlar daha kolay hem engellerini kabul ediyorlar hem de bildiriyorlar.” diye konuştu.

“Toplumun bizi kabullenmesi ve ihtiyaçlarımız konusunda duyarlı olması gerekir”

En önemli sorunun aileler ve toplumdan kaynaklandığını ifade eden Akın, “En önemlisi toplumun bizi kabullenmesi ve ihtiyaçlarımız konusunda duyarlı olması. Bizim varlığımızı fark ederek sosyal hayatı fiziksel hayatı bize göre de düzenlemeleri.” şeklinde konuştu.

“Engel bir eksiklik değil”

Bazı ailelerin,  engelli çocuğunu kabullenmekte zorluk çektiğini, bununda çocuğu kötü etkilediğini söyleyen Akın, “Aile ne zaman engelli bir çocuğunun varlığını kabul ederse o zamandan itibaren çocuk gelişmeye başlıyor. Öbür türlü hep bir tarafı eksiklik kalıyor^, kendini de eksik hissediyor. Engel bir eksiklik değil ‘Allah bizi yaratmış’ yani bu eksiklik anlamına gelmiyor. Ama aile bu durumu reddedince çocuğun ihtiyaçlarını hep görmezden geliyor. Çocuk bir türlü normal gelişemiyor. Çocuğun ruh yapısında büyük problemlere dönüşüyor. Hatta eğitimi de sağlığı da olumsuz etkileniyor.”ifadelerine yer verdi.

Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği Başkanı Hüsamettin Akyıldız ise özellikle anaokulu ve kreş ortamlarının bu çocukların da yer alabileceği bir şekilde dizayn edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca spor imkanları tanınması gerektiğine dikkat çeken Akyıldız, “Yüzme gibi daha geniş imkânlar tanınması gerekiyor.” dedi.

“Engelli olmadığını düşünenlere görev düşüyor”

Akyıldız, “Sınıflılarımızla ilgili yeterli donanımların materyallerin olmayışını da bunlara ilave edebiliriz. Engelli olmadığını düşünenlere görev düşüyor. Bugün maalesef biz toplum olarak Müslüman bir toplum olmamıza rağmen, yardımsever bir toplum olduğumuzu düşünmemize rağmen yapılan araştırmalar ve bizim gözlemlerimiz çoğu olarak komşusu olarak bir engelliyi istemiyor. Bir engelli çocuk parka gittiği zaman, diğer çocuklar ve aileler tarafından dışlandığını görüyoruz.” dedi.

“Bir çocuk psikiyatri de 4 aydan önce randevu alamıyorsunuz”

Hastane ve eğitim ortamlarında engelli vatandaşlara gerekli öncelik tanınmamasından yakınan Akyıldız, “Mesela Bursa’da bir çocuk psikiyatri de randevu almaya çalıştığınızda 4 aydan önce randevu alamıyorsunuz. Bunun yanında karşılanamayan ilaçlar var. Tedavi yapılamayan hastalıklar var. Bu yönüyle toplumun bütün kesimine, belediyelere kamu kurum ve kuruluşlarına görevler düşmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Toplumda birlikte yaşama kültürümüz eksik”

Bursa Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Demirci toplumda birlikte yaşama kültürümüzün eksik olduğunu söyledi. Halen ötekiler olarak adlandırıldıklarını ifade eden Demirci, çalışan engellinin bankamatikten parasını çekemediğini, toplu taşıma araçlarına rahat bir şekilde binemediğini vurgulayarak “Binmeye çalıştığında o tıkış tıkış dolu olan otobüse engelli birinin tekerlekli sandalyeyle binmeye çalıştığını düşünün.  Halen 2005 yılında çıkartılan yasalardan bahsediliyor, konuşuluyor ama yasayı uygulayan yok. Halen asansörlerimizin olmadığı binalarımız var. Halen kaldırımlara araçlarını park eden vatandaşlar var. Aracını park ederken nereye park ettiğine dikkat etmeyen vatandaşlar var. Biraz daha dikkat edersek aslında biz beraber yaşayabiliriz.” diye konuştu.

“Otobüs şoförleri durakta bir engelli gördüğü zaman görmezden geliyor”

Bursa Kas Hastaları ve Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı İsmail Altın ise “Lütfen otobüs şoförlerimiz duraklara yanaşmayı öğrensinler. Biz çok ciddi mana da bu işten muzdaripiz. Otobüs şoförleri durakta bir engelli gördüğü zaman ya görmezden geliyor ya da es geçiyor. Biz bu toplum üzerinde yük değiliz.” şeklinde konuştu.

İLKHA









İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bursa Haberleri

Helal akreditasyon nedir, Neden önemli?,
Soluk borusuna leblebi kaçan kadın hayatını kaybetti
Tarım işçilerini taşıyan minibüs direğe çarptı: 13 yaralı
FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyon: 16 gözaltı
Hastasından "ameliyat parası" isteyen doktorun 10 yıla kadar hapsi istendi