Yüzde 40 engelli olan vatandaşlar, engellerini bahane edip hayata küsmek yerine bulundukları beldelerde çiftçilik yaparak hayata dört elle sarılarak yaşamlarını ve makus talihlerini değiştirdiler. Engellerinin arkasına sığınmayarak mücadele eden ve hayatla olan bağlarını diri tutan iki vatandaş, çevrelerindeki insanlara da umut kaynağı oluyorlar.
Ağrı'nın Eleşkirt İlçesine bağlı Tahir Beldesi'nde ikamet eden Yıldız Bayar, kas iskelet sistemi hastalığından dolayı yüzde 40 oranında engelli bir vatandaş. Bekâr olan Bayar, yapmış olduğu iş nedeni ile mutlu olarak hayatına devam ettiğini, engelli halinin kendisine engel olmadığını belirterek insanların engelli hallerini bahane etmemeleri gerektiğini belirtiyor.
Çiftçiliğe İŞKUR'un verdiği 4 hayvanla başladığını, şuan hayvan sayısının 16'ya ulaştığını kaydeden Bayar, engellilerin meşgul olacakları işler ile engellerini aşacaklarına inandığını söyledi.
"4 hayvan ile başladım şuan 16 hayvanım var"
Yıldız Bayar, "4 hayvan alarak, çiftçiliğe başladım. Hayvan sayım 16'ya ulaştı. Hibe kapsamında elde ettiğim hayvanlar ile uğraşmam beni mutlu ediyor. İyi ki de başvurmuşum bu projeye ve iyi ki de devam ediyorum çalışmalarıma. Benim durumumda olan engelli vatandaşlarımız var, pes etmeleri taraftarı değilim, uğraşıp çaba versinler. Engellerini bu tür çalışmalarla aşacaklarına inanıyorum." dedi.
Diğer bir engelli vatandaş ise Bedrettin Özmüş. Özmüş 'te Bayar gibi kas iskelet sistemi hastalığından dolayı yüzde 40 oranında engelli bir vatandaş. Özmüş, İŞKUR'un hibesinden önce işsiz olduğunu, çocukları için süt ve yoğurt bulmak için komşularına gitmek zorunda kaldığını şimdi ise komşularına kendisi süt ve yoğurt verdiğini ifade etti.
"İnsanlarımız engellerine aldanıp kendilerini hayattan alıkoymasınlar"
Bedrettin Özmüş, "İŞKUR Ağrı İl Müdürlüğüne bu projeyi sundum 4 büyükbaş hayvan bana verdiler. Şu an hayvan sayım 7 oldu. Geçimimi bu hayvanlarla yapıyorum, sütleri ve yoğurtlarından hem faydalanıyorum ve hem de satarak gelir elde ediyorum. İnsanlarımız engellerine aldanıp kendilerini hayattan alıkoymasınlar, çalışıp gayret göstersinler. Evlerinin geçimlerini yapacakları çok güzel işler yapabilirler, yeter ki bir işle meşgul olsunlar." şeklinde konuştu.
"Sahada her kesime hitap etmeye çalışıyoruz"
Engelli ve eski hükümlülere yönelik yürüttükleri hibe projeleri ile toplumda farkındalık oluşturmak ve insanların iş sahibi olabilmelerini sağlamak için gayret ettiklerini belirten İŞKUR Ağrı İl Müdürü Gıyas Güven, "Birinci önceliğimiz olan kurumumuz ve Bakanlığımızın verdiği hibe programlarından bütün vatandaşlarımızı, yaygın bir şekilde faydalandırmaktır. İŞKUR olarak iş gücü piyasasının, işverenin, işsizinin her zaman yanındayız. Bir yönü ile işverenin yanında, yetenekli, kalifiyeli eleman temin ederken öteki taraftan da işsize de gerçekten çalışabileceği, yeteneklerine göre, istek ve kabiliyetine göre işyerleri bulmaya çalışıyoruz. Tabi bunları yaparken etkinliklerimiz, faaliyetlerimiz var. İş meslek danışmanlarımız var. İş meslek danışmanlarımız da toplumda, sahada her kesime hitap ediyorlar." ifadelerini kullandı.
"Ağrı'daki işsiz oranını düşürmeye çalışıyoruz"
Güven, "Şu anda 8 adet engelli ve eski hükümlü projemiz devam ediyor. Bu projeler ile dezavantajlı gruplarımızdan olan engelli ve eski hükümlülerin kendi iş ve meslekleri ile kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağladık. Bunun haricinde de özellikle meslek edindirme kurslarımızla işsizlerimizi meslek sahibi yapıyoruz. İşverenlerimizin daha fazla eleman istihdam edebilmesi için daha fazla işgücü piyasasında aktif hale gelebilmeleri için devletimizin sunduğu istihdam teşviklerini anlatıyoruz, onları faydalandırıyoruz. Ek eleman istihdam teşviki ile işbaşı eğitim programları teşvikleri ile kısa çalışma ödenekleri ile ücret garanti fonu desteği ile biz piyasadayız. İşverenimizin yanında olarak şehrimizdeki işsizlik oranını düşürmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
İLKHA