"10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası" münasebetiyle yaşadıkları zorlu yaşam koşullarını İLKHA'ya anlatan Batman'daki engelliler, sorunlarının her geçen gün arttığına dikkat çektiler.
Engelli bireylerin içler acısı bir durumda olduğunu dile getiren engelliler, kendilerinin de her vatandaş gibi önemsenmek istediklerini söylediler. Sıkıntılarının görülüp kendilerine sahip çıkılmasını isteyen engelliler, hükümet yetkililerine seslendiler.
Batman Yaşam Boyu Engellileri Koruma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Vedat Çoban, engellilerin sadece bir gün veya bir hafta değil yılın tamamında hatırlanması gerektiğini söyledi.
"Engelliler yılın tamamında hatırlanmalı"
Engellilerin sıkıntılarının hâlâ devam ettiğine işaret eden Çoban, "Yılın 365 günü engelliler hatırlanıp sahip çıkılmalıdır. Engellilerin yaşadığı mimari sıkıntılar hâlâ çözülmemiştir. Engellilerimiz çalışma ortamına atılmak istiyor ama iş olanakları kısıtlıdır. Eskiye oranla iyileştirmeler biraz olmuş olsa da iş bulmada, mimari engeller noktasında engellilerimizin sıkıntıları hâlâ devam ediyor." dedi.
"İçler acısı bir durumdayız"
Yaşam alanlarında engellilerin büyük sıkıntılar çektiğini kaydeden Çoban, "İlimizde erişim açısından içler acısı bir durumdayız. Bir binaya giremiyoruz, kaldırımlara çıkamıyoruz, araçların kaldırımların önüne park sorunu var. Bu anlamda da büyük sıkıntılarımız var. Göstermelik yapılan rampalar var ama o rampalara bir engellinin tekerlekli sandalye ile çıkması mümkün değil. Normal insan dahi o rampaya çıkamıyorken, bir engelliden rampaya çıkması isteniyor. Maalesef yapılanlar da tam anlamıyla göstermeliktir." diye konuştu.
"Biraz daha önemsenmek istiyoruz
Yetkililerden kamu ve fiziki alanlarda denetim yapması talebinde bulunan Çoban, konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Yapılan denetimlerin de sıkılaştırılmasını istiyoruz. Hükümet yetkililerinden engellilerin biraz daha önemsenmesini istiyoruz. 2005-2008 yıllarında engellilere biraz daha önem veriliyordu, şu anda yeni çıkarılan kanunlar neticesinde uygulama noktasında sıkıntılar var. Bu anlamda engellilerimiz sıkıntılar çekiyor. Nasıl bir yaşlıya bayram ikramiyesi veriliyorsa engellilere de verilmesini istiyoruz. Bugün bir engelli aylık 480 lira bir parayla aylık ne yapabilir? Engelliler içler acısı bir durumdadır. Sosyal devlet gereği engellilere sahip çıkılması lazım. İnsanca yaşamak için yetkililerden sorunlarımıza el atmalarını istiyoruz."
Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Sapancı ise engellilerin yaşadığı sıkıntıların artarak devam ettiğini aktardı.
"Görme engellilerin okuması gittikçe zorlaşıyor"
Sapancı, "Sorunlar her gün daha da birikmeye başlıyor. Birçok şehirde körler okullarının pansiyon bölümlerinin kapatılması yaşandı bu ülkede. Körler okullarının tamamen kapatılmasına yönelik bir çaba var. Görme engellilerin okuması gittikçe zorlaşıyor. Okullar kapanıyor, teknolojik araçlar fahiş fiyata satılıyor. Eğitimimiz de kalitesizleşiyor." ifadelerini kullandı.
"Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz"
Teknolojiye ulaşımda görme engellilerin büyük sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Sapancı, "Görme engelli bir öğrencinin bir bilgisayar edinebilmesi için yaklaşık 12 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Sadece engelli maaşıyla geçinen kişinin bu fiyatı vermesi çok zordur. Görme engelliler bilgiye internet üzerinden erişmeye çalışıyor. Bugün bir görme engellinin kullanabileceği telefon 6 bin civarındadır. Hem pansiyonların kapatılması hem de görme engellilerin teknolojik araçlara erişimi noktasında ciddi sıkıntılar yaşamaları bizlerin ellerini bağlamaktadır." şeklinde konuştu.
"Olan engellilere oluyor"
Ülkede hâlâ erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik noktasında da bir adım ileri gidemediklerini ifade eden Sapancı, konuşmasına şöyle devam etti:
"7 Temmuz 2005 yılında yasa çıktı, belediyelere süre üstüne süre tanınıyor. Bu sorun engellileri yaşama katma noktasında ciddi sıkıntılar doğuruyor. Belediyeler hiçbir şey yapmıyor, süreleri dolduğu zaman tutuşuyorlar. Hükümetten ek süre istiyorlar, hükümette ek süre veriyor ve olan yine engellilere oluyor. Erişilebilirlik olmayınca her şey bizim için kilitlenmiş oluyor. Sosyal hayata katılım, sağlığa, eğitime erişim gibi her konuda erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik olmadığı takdirde engelli yaşamdan koparılıp dört duvara hapsedilmiş oluyor."
"Hükümet irade ortaya koymalı"
Yaşamın tüm alanlarında erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik noktasında hükümetin ciddi adımlar atması gerektiğini söyleyen Sapancı, "Çünkü bunlar olmayınca hiçbir şey olmuyor. Hükümet bu konuda irade ortaya koymalıdır. Erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik noktasında herhangi bir ceza yaptırımımız yok. Dolayısıyla hükümetin belediyelere ek süreler vermemesini ve ceza yollarını açmasını istiyoruz. Kurumlar ceza yemedikçe düzelme yoluna gitmeyecektir. 14 yıldır yasa çıkmış ama kimse kılını bile kıpırdatmamış. Engelli vatandaşlarımız hayati mücadeleden asla kopmamalıdırlar. Kendi haklarına sahip çıkmalıdırlar." dedi.
İLKHA