BURSA-Tarihi heykel valilik binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Vali Harput, "Engelli vatandaşların önündeki engelleri kaldırmak onlara bir lütuf değildir. Onların hakkını iade etmektir. Bu güne kadar onlar için uygulanan negatif ayrımcılığı anayasadaki pozitif ayrımcılığa getirmektir." dedi.
Türkiye'de ki nüfusun ciddi bir oranının engellilerden oluştuğunu belirten Harput, "Bursa'da da yaklaşık 150 bin civarında engelli var. Nüfusun yaklaşık yüzde 8'i ile 10'u arasında bir rakam bu. Engellilerde hayatın bütün alanlarında diğer vatandaşlarla aynı derecede hayatı yaşayabilmeleri için hükümet olarak çalışmalar devam ediyor." şeklinde konuştu.
Belirli süreçlerde engellilerin sorunlarının kaldırılması için çalışmaların devam etiğine değinen Harput, "Engellilerin hayattaki sorunlarının çözümü ile ilgili sürekli iyileştirme yapılması için genelgeler yayınlandı. Sorumluluklarını yerine getirmeyenler hakkında da ceza uygulaması yapılacağı duyuruldu.
Nihayet 20 Temmuz 2003 tarihinde engelli vatandaşlarımızla alakalı ilgili yönetmelik çıktı. Bu yönetmelik tarihi bir yönetmelik. Engelli vatandaşlarımıza karşı kamu ve özelde engellilerin ihtiyaç duyduğu düzenlemeleri yerine getirmeyen kurumların sorumlularına, yetkililerine ceza uygulaması getiren uygulama.
Bu yönetmeliğin süresinin Temmuz ayında dolduğunu ve uygulamaya geçildiğini anlatan Vali Şahabettin Harput, şunları söyledi: "Bunun özünde bütün özel sağlık ve eğitim tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu ve benzeri kültürel binalar, gazino ve düğün salonları gibi binalar, iş hanları, pasajlar, iş merkezi ve spor tesisleri gibi hayatın yaşandığı bütün alanlar ile yollar, yeşil alanlar, parklar, meydanlar benzeri sosyal tesisler ve toplu taşıma araçları yönetmeliğin kapsamı içine giriyor. Buralar engelli vatandaşların erişebilirliğini kolaylaştırmak zorunda. Gerek kamu gerekse özel kurumlar buna uyacak."
Bununla alakalı illerde vali veya vali yardımcısı başkanlında izleme ve denetleme komisyonu kurulduğunu anlatan Vali Harput, "Bursa'da ise vali yardımcısı başkanlığında üç ayrı komisyon kurduk. Bu komisyonlar Bursa ve ilçelerini kapsayacak şekilde görev yapacak. Bu komisyonların yaptıkları denetimler sonrasında engelleri kaldırmayanlara ceza verilecek. Denetim sonunda durumu uygun olanlara uygunluk belgesi, olmayanlara ise ceza yazılacak." şeklinde konuştu.
Denetlemeler sonunda engelleri kaldırmayanlar ve engelli vatandaşlardan gelen şikayetler ile erişilebilirlik konusunda teknik olarak denetimler yapılacağını anlatan Harput, "Sorunların giderilmediği zaman doğrudan aile ve sosyal politikalar il müdürü tarafından yapılacak tutanak doğrultusunda para cezası verilecek. Burada gerçek ve tüzel kişilere her bir tespit için bin TL ile 5 bin TL arasında para cezası verilecek. Büyükşehir belediyeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarına ise her bir tespit için 5 bin TL ile 25 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. Bu güne kadar belediyeler hep ceza yazıyordu, bundan sonra belediyelere de ceza yazılacak. Vatandaşın sosyal hayattaki engellerini kaldırmaması halinde bu cezalar belediyelere de uygulanacak." dedi. (Zeki Aras-İLKHA)