Engellilerin rapor sorunu mağduriyetlere sebep oluyor

Engellilerin rapor alma sorunu ile ilgili konuşan Anadolu Engelliler Birliği Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, hastanelerin inisiyatif kullanmasının mağduriyetlere sebep olduğunu, sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Yıllardır tartışılan ancak bir türlü çözüme kavuşturulamayan engelli bireylerin sorunları, gün geçtikçe azalması gerekirken maalesef tam aksine daha da artarak içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Hastanelerde yüzde 90 rapor almalarına rağmen ağır engelli raporu verilmeyen bireyler, engelli bakım maaşı alamadıkları için ekonomik olarak sorun yaşıyor.

Engelli oldukları için bir yerde iş bulamayan ve evde kendi başlarına tüm ihtiyaçlarını karşılayamayan bireyler, ev halkından birisinin yardımıyla günlük işlerini, ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalıyor. Evde Yüzde 90 oranında raporu olan bir engellisi bulunan aileler, engellisine bakmak, ihtiyaçlarını gidermek için bir işyerinde çalışamadığı gibi engelli bakım maaşı da alamıyorlar.

Anadolu Engelliler Birliği Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş

Engellilerin yaşadıkları zorluklar ve rapor alma sorunlarıyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Anadolu Engelliler Birliği Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş ve görme engelli bireyler, yaşadıkları sorunların siyasiler ve hükümet yetkilileri tarafından çözüme kavuşturulmasını talep ettiler.

"Rapor sorunu yaşayan engelliler kamu ve özel sektörden alabileceği yardımlardan da mahrum kalıyor"

Engelli camiasının önceden beri gelen sorunlarını hâlâ devam ettiğini belirten Çatalbaş, "Raporlama ile ilgili sorunlarımız var. Bir engelli arkadaşımız bir devlet hastanesinden yüzde 90 görme engelli tam bağımlı rapor alırken başka bir devlet hastanesinde yüzde 90 görme engelli yarı bağımlı rapor alabiliyor. Böyle olunca da engelli birey engelli maaşı alamıyor. Rapor alamadığı için evde bakım desteği de alamıyor. Kamu ve özel sektörden alabileceği yardımlardan da mahrum kalıyor. Engellilerin önüne en büyük engel bürokrasi ve siyasiler tarafından konulmuş oluyor." dedi.

Engellilerin sorunlarının çözüme kavuşması adına basın, STK ve siyasi partiler aracılığıyla sorunlarını gündeme getirdiklerini belirten Çatalbaş, bugüne kadar çözüm odaklı bir girişimde bulunulmadığını ifade etti.

"Engellilere bütçeden ödenek ayrılmadığı için ortez-protez ödemeleri ve araç alımlarında sorun yaşıyoruz"

Çatalbaş, "Mart ayı içerisinde ülkemizde ileri gelen siyasi partileri ziyaret ettik. Bizim sorunlarımıza çözüm üretecek ve son kararı verecek olan bu siyasi partilerimizdir. Muhalefet partileriyle yaptığımız görüşmelerde bizi anlıyorlar ancak iş hükümet ve ortağı olan partiye geldiğinde maalesef derdimizi bir noktada anlatamıyoruz. Bize ya bütçeden bahsediliyor ya da bir şekilde halledeceklerini söylüyorlar. Fakat ne şekilde halledileceği hakkında bir gelişme yok. Bütçeden her yere yardım yapılabilirken, imkânlar her tarafa seferber edilebilirken iş engellilere gelince bu imkânlar kısıtlanıyor. Bu kısıtlamalar araç alımlarında, ortez-protez ödemelerinde maalesef sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Durumu yetkililere izah ettiğimizde çalışma yaptıklarını söylüyorlar ama maalesef bir çözüm üretilemiyor." diye konuştu.

"Engelli raporlarında oranlar aşağı çekildikçe haklarımız elimizden alınıyor"

Rapor alımlarında hastanelerin inisiyatif kullandıklarını vurgulayan Çatalbaş, "Bazı hastaneler kendi içlerinde aldıkları kararla görme engellilere 'ağır engelli raporu' verilemeyeceğini söylüyor. Biz de o zaman bir görme engellinin bir günlük hayatını yaşayın bakalım o zaman rapor veriyor musunuz yoksa vermiyor musunuz? Diye soruyoruz. Farklı bir hastanenin yönetimi ise bu konuda daha esnek davranıp rapor verebiliyor. Avrupa birliği kurallarına göre yüzde 100 olan engelli raporları yüzde 90' a çekildi. Rapor oranları aşağı çekildikçe haklarımız elimizden alınıyor. Önceden yüzde 50 engelli olan bir vatandaşımız yeni raporlama ile yüzde 40'ın altına düştü. Böyle olunca da tüm engelli haklarından mahrum kalmış oluyorlar. Siyasetçiler, ülkenin yüzde 13 ile yüzde 15'ini oluşturan, bu kadar geniş bir camiayı ilgilendiren sorunları çözmeyecekler de acaba neyi çözecekler." şeklinde konuştu.

Harun Akın

"Herhangi bir geliri yoksa masraflarının devlet tarafından karşılanması gerekir"

Doğuştan görme engelli olan Harun Akın ise, "2022 dediğimiz engelli maaşının aile içerisindeki gelire bakılarak değil kişinin engellilik durumuna bakılarak herhangi bir geliri yoksa masraflarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Ben emekliyim. Bu konuyu kendim için değil hiç iş imkânı olmayan, maaş alamayan, bir geliri olmayan engelli vatandaşlarımız için dillendiriyorum. Bana göre bu düzeltilmesi gereken bir sorundur." dedi.

Niyazi Arıtürk

"Evde bakıma muhtaç olmasına rağmen bakım maaşı alamıyor"

Engelli raporu için hastaneye gittiğini, görme engeli sebebiyle yüzde 90 oranında rapor aldığını ancak ağır engelli raporu alamadığı için evde bakım hizmeti için maaş alamadığını dile getiren Niyazi Arıtürk de, "Ağır engelli raporu verseler ekonomik olarak bana faydası olur. Şu an evim de yıkıldı. Devlet şimdi para yardımı yapıyor ama kısa sürede kesilecek. Talebim devletin bana engelli maaşı bağlamasıdır." diye konuştu.






İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı
HÜDA PAR'dan Dr. Mehmet Arslan'a cezaevinde ziyaret
MAZLUMDER: Duyarlı insanlar üzerinde kurulan baskılar kabul edilemez
HÜDA PAR: Gözaltına alınan gençler bir an önce serbest bırakılmalıdır!
"Bilinçli bir irade sahibinin (Vacib-ül Vücud) varlığı zorunludur"