Erdoğan'dan Kabataş saldırısı açıklaması

Haliç Metro Köprüsü'nün açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Kabataş saldırısıyla ilgili görüntülere de değindi. Erdoğan, "O Adli Tıp Raporları'na ne yapacaksınız.?" diye sordu.

İstanbul trafiğinin rahatlamasına önemli bir katkı sunması beklenen Haliç Metro Köprüsü Türkiye’nin ilk metro geçiş köprüsü olarak bugün açılıyor. Başbakan Erdoğan, açılış töreninde konuşuyor.

Erdoğan, buradaki konuşmasında Kabataş saldırısıyla ilgili olduğu iddia edilen görüntülere de değindi. "Yeni yeni senaryolar hazırlıyorlar. Bunları yutturamazsınız. Her şey açık, net ortada" diyen Başbakan Erdoğan, ortada darp raporu olduğunu hatırlatarak, "Şimdi de Kabataş'ta saldırıyla oynamaya başladılar. O Adli Tıp Raporu'na ne yapacaksınız? Bundan kaçışınız yok" dedi.

Erdoğan, "Haziran ayında sokak ayaklanması yapanlar yaktılar, yıktılar. Başörtülü kızlarımıza saldırdılar. Kabataş'taki kızımıza saldırı görüntüleriyle oynamışlar. O amiral gemisinin bugün attığı manşete bakın. Size söylüyorum o manşetin de altında kalacaksınız. Adli Tıp raporlarını nereye saklayacaksınız. Nerenize koyacaksınız? Adli Tıp raporları ortada. Tarih sizi affetmeyecek. Tarih bu yalan yanlış yapılanları destekleyenleri de tarih affetmeyecek. 30 Mart bir milad olacak. Allah'ın izniyle kapı kapı dolaşacağız. Ekonomimize darbe vurmak istediler. Gezi olayları ve 17 Aralık darbe operasyonu aynı elin oyunudur." diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Bu hat inşa edilirken İstanbul’un tarihi de değişti. İstanbul’un tarihinin 8500 yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı. Hattın gecikmesini göze alarak 77 milyon harcama yaparak tarihi eserleri de ortaya çıkardık. Aslında bu hat 4,5 yıl önce açılacaktı. Tarihi eserlere karşı hassasiyetimiz nedeniyle bu gecikti. Demir ağlarlar ördük var ya 10. Yıl marşında. Kim örmüş… Bu CHP mi? Gazi Mustafa Kemal’den sonra raylı sistemde bir adım yok. Bizimle başladı.

Açılıştan sonra Marmaray’ı bugün ilk kez kullandım. Hemen kısa bir sürede Üsküdar’dan bindik Yenikapı’ya ulaştık. Türkiye ve dünyanın birçok yerinden turistler gelip bunu tecrübe ediyorlar. Dünya Marmaray’ı konuşuyor. Herkesin en az bir kere Marmaray’ı tecrübe etmesini rica ediyorum. 1994’te İstanbul’da göreve geldiğimizde çok çalışacağız dedik. Londra’da, Paris’te Tokyo’da ne varsa İstanbul’da da o olacak dedik. Hükümeti devraldıktan sonra da bunu Türkiye çapında uygulamaya başladık."

YENİ AÇILAN HATTIN VE KÖPRÜNÜN ÖZELLİKLERİ

Hacıosman-Şişhane arasında hizmet veren İstanbul Metrosu'nu Yenikapı'ya ulaştırarak Marmaray'la entegre olmasını sağlayacak, günde bir milyon yolcu taşınması hedeflenen Haliç Metro Geçiş Köprüsü açıldı. Mevcut Unkapanı Köprüsü'nün ortalama 200 metre güneyinde, 2 Ocak 2009'da yapımına başlanan köprü, dünyada ileri teknolojik köprülerde uygulanan ‘eğik askılı cable-stayed’ sistemiyle inşa edildi.

Ortası raylı sistem, iki kenarı yayaya açık olarak yapılan, 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere 936 metre uzunluğundaki köprünün sudaki kısmında 4 ayak bulunuyor. Köprü, deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor. Denizden yüksekliği 13 metre olan 12,6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölüm de yer alıyor.

Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak 180 metre uzunluğunda yapıldı. Çalışmalar sırasında karada 16 (Beyoğlu yakasında 9, Unkapanı yakasında 7), Haliç'te 4 olmak üzere toplam 20 araştırma sondajı yapıldı. İnşaat sırasında Portekiz'de imal ettirilerek üç seferde Haliç'e getirilen 51 parça kazık da çakıldı.

Haliç Metro Geçiş Köprüsü sayesinde Hacıosman'dan metroya binen yolcular, kesintisiz Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacak. Burada Marmaray bağlantısıyla Kadıköy-Kartal'a, metro bağlantısıyla da Bakırköy-Atatürk Havalimanı veya Bağcılar-Olimpiyatköyü-Başakşehir'e kısa sürede ulaşabilecek.

Metro hatlarındaki istasyonlara turnikeden geçip bir ya da iki kat aşağıya inildikten sonra ulaşılmasına karşı, köprüdeki istasyona turnikeden geçildikten hemen sonra varılabilecek. Seyir terasının da olduğu köprüden yaya geçişleri ücretsiz olacak. Açıldığında Türkiye'nin ilk metro geçiş köprüsü olacak Haliç Metro Geçiş Köprüsü, boynuzu andıran iki adet 55 metre yüksekliğindeki çelik kulesiyle dikkati çekiyor.

Haliç'in depremselliği, faylanma durumu, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen bu kazıkların her biri 4 bin 700 ton nihai yük değerine göre projelendirildi. Yapımına 2 Ocak 2009'da başlanan köprü, 180 milyon liraya mal oldu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

HÜDA PAR’dan İslam âlimi Şeyh Said için soru önergesi
HÜDA PAR'dan TV dizilerindeki pervasızlığa tepki
HÜDA PAR: Kürt meselesinin araçsallaştırılmasına artık müsaade edilmemeli!
HÜDA PAR, siyonistlerle ticaretin devam ettiği iddialarına ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi
CHP'nin bize karşı yapıp ettiklerine karşı onlara yapılana 'oh olsun' demeyiz!