Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratik Sol Parti'yi (DSP) ziyaret etti. Erdoğan'ı DSP Genel Merkezine gelişinde, DSP Genel Başkanı Masum Türker karşıladı.
Türker'in makamında basına kapalı gerçekleşen görüşme 1 saat 35 dakika sürdü. Görüşmede Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da yer aldı.
Görüşmenin ardından Türker, Başbakan Erdoğan'ı makam aracına kadar uğurladı. Erdoğan ve Türker bu sırada kendilerini bekleyen gazetecilere poz verdi.
Başbakan Erdoğan, gazetecilerin görüşmeyle ilgili değerlendirmelerini sorması üzerine, "Değerlendirmeyi Sayın Genel Başkan yapacak" cevabını verdi.
Gazetecilere ilgilerinden dolayı teşekkürlerini ileten Erdoğan, "Güzel bir düşünce alışverişinde bulunduk. İnşallah bizim bu düşünce alışverişimizle birlikte de geleceğe yönelik takdirler tabii ki kendilerinin olacaktır. Bildiğiniz gibi bizler salı günü zaten adayımızı kesinleştireceğiz. Şu anda bir genel başkan olarak bir genel başkan dostumuzu ziyaret etmiş olduk. Arkadaşlarımızla beraber heyetleriyle görüşme fırsatını bulduk" dedi.
Erdoğan, "HDP'yi de ziyaret edecek misiniz" şeklindeki soru üzerine ise "Hayır" cevabını verdi.
DSP Genel Merkezinden ayrılan Erdoğan, yolda kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen bir vatandaşla da fotoğraf çektirdi ve sigarayı bırakma sözü aldı.
"DAVRANIŞLARINDAN, KONUŞMALARINDAN GENEL BAŞKANLIKTAN VEDAYMIŞ GİBİ HİSSETTİRDİ"
DSP Genel Başkanı Masum Türker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin, "Daha partisi, resmen gelirken bile 'adayımız' diye telaffuz etmiyor, medya telaffuz ediyor. Bize davranışlarından, konuşmalarından Genel Başkanlıktan vedaymış gibi hissettirdi. Neler yapılacağını söyledi ama kendisinin bile telaffuz etmediği bir şeyi, 'Biz destekleriz' ya da 'desteklemeyiz' demek Türkiye'de zaten yanlış olan siyaseti biraz daha yanlışlığa itmek demektir" dedi.
Türker, Başbakan Erdoğan ile DSP Genel Merkezinde yaptıkları görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.
Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla başlattığı bu görüşmelerde adayın kim olduğunu ya da olup olmayacağını söylemediğini aktaran Türker, "Bir taraftan 'ben aday olacağım', bir taraftan da genel başkanlıktan veda görüşmesi gibi. Çünkü genel başkan sıfatıyla ziyaret ettiğinin altını çiziyor" dedi.
Görüşmede cumhurbaşkanının neler yapması gerektiğini ele aldıklarını söyleyen Türker, "Bu konuda toplumu kucaklaması gerektiğini, bu kucaklamanın yalnız bir yere havaalanı, yol veya baraj yapması değil, insanların doğal haklarıyla ilgili olduğunu söyledik. Özellikle önümüzdeki dönemin, cumhurbaşkanlığı seçiminin yaralama olmadan gerçeklemesi noktasında yürümesini söyledik" diye konuştu.
Türker, iktidar partisinin adayı olarak geçen dönem Abdullah Gül'ün de DSP'yi ziyaret ettiğini anımsatarak, o ziyaretteki yaklaşımla bu yaklaşımın birbirine benzediğini ancak Başbakan Erdoğan'ın, adayların resmi bildiriminden önce adaylığı dillendirmek istemediğini anladıklarını ifade etti. Erdoğan'a, adayları dinlediklerini söylediğini aktaran Türker, yarın da CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak önerdikleri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun partiyi ziyaret edeceğini hatırlattı.
Türkiye'de halkın istediği kişiyi cumhurbaşkanı adayı olarak belirleyemediğini, 20 milletvekilinin imzasıyla veya oyu yüzde 10'u geçen partilerce aday gösterildiğine dikkati çeken Türker, halk tarafından cumhurbaşkanı seçimi yapılacaksa da cumhurbaşkanı adaylarını belirleme yetkisinin sadece parlamentoda olmasının bu seçimin halkın iradesine dayanmayacağını da Erdoğan ile paylaştığını kaydetti. Türker, sözlerine şöyle devam etti:
"Milli iradenin yalnız iktidar partisinden değil iktidar ve muhalefet partilerinden oluştuğunu, bunun dikkate alınması gerektiğini ve özellikle liderler arası kutuplaşmanın toplumun siyaset üretmesini engellediğini dile getirdik. Bu konudaki çalışmamızı da özellikle ilettik. Bir kaç gün önce, değerli Bakanımız Hikmet Sami Türk yayınlamıştı. Eğer halk, cumhurbaşkanını seçecekse cumhurbaşkanı adayı göstermede halk inisiyatiflerine de imkan tanınması gerektiğini, bunun bu süreçte ortaya çıktığını belirttik.
Konuşmalarından anlıyoruz ki, bir sürpriz düşünmezse, o güne kadar koşullar farklı gelişmezse Başbakan, cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor. Böylesi bir yarışta kendisine başarılar diledik."
"BAŞBAKAN'I BİRAZ NEŞELİ BULDUM"
Cumhurbaşkanlığına soyunanların Türkiye'nin siyasetinin yönlendirilmesinde rolü olanlar ziyaret edildikten sonra ortaya çıkmasını sağlıklı bulduğunu belirten Türker, sözlerini şöyle tamamladı:
"Başbakan'ı biraz neşeli buldum. Bu neşesini ya adaylığına doğru yaklaşmaktan kaynaklandı diye değerlendirdik, kendisiyle de bu espriyi yaptık, ya da neşesi biraz da bugünlerde, rest çektiği muhalefet yapısıyla diyalog kurma noktasına gelmesine bağladık. Hangisi olursa olsun, hep neşeli olsun ki, bu ülkede kutuplaşma olmasın. Özellikle bunu kendisine söyledik.
Bir destek istemedi kimseden. Destek istemediğine göre demek ki, adaylık konusunda yüzde 1 bile olsa, ayın 1'ine kadar açık tutuyor. Ama bu konuda siyasi argümanlara farklı bir bakış geliştirmeye çalışacağını ihsas ettirdi."
BBP'YE ZİYARET
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Büyük Birlik Partisi'ni (BBP) ziyaret etti.
Erdoğan'ı, BBP Genel Merkezine gelişinde Genel Başkan Yardımcıları karşıladı.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin makamında basına kapalı gerçekleşen görüşme 1 saat 35 dakika sürdü.
Görüşmede Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da yer aldı.
Görüşmenin ardından Destici, Başbakan Erdoğan'ı makam aracına kadar uğurladı. Erdoğan ve Destici bu sırada kendilerine bekleyen gazetecilere poz verdi.
Başbakan Erdoğan, gazetecilerin açıklama yapıp yapmayacağı soruları üzerine, herhangi bir açıklama yapmayacağını ifade etti. Erdoğan daha sonra kendisini bekleyen, 9 yaşındaki Muhammed Talha Çelik ve yürüme engelli 10 yaşındaki Roşhat Tosin isimli çocuklar ve anneleriyle bir süre görüştü.
"BİZ, BİR SİNYAL ALDIK AMA BUNU PAYLAŞMAMIZ DOĞRU OLMAZ"
Görüşmeyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Destici, Başbakan Erdoğan'ın partisinin cumhurbaşkanı adayının kim olacağına dair bir bilgi verip vermediğine ilişkin bir soru üzerine, "Benim bunu söylemem doğru olmaz. Kendileri bu açıklamayı yapmadan, bizim kalkıp da bunu açıklamamızın doğru olmayacağını düşünüyorum. Evet biz, bir sinyal aldık ama bunu paylaşmamızın doğru olmayacağını düşünüyorum" dedi.
Destici, "Aday olması durumunda desteğiniz Başbakan Erdoğan'dan mı yana olacak yoksa Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan yana mı olacak?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Bu konuda henüz verilmiş bir kararımız yok. Yarın saat 09.00'da da Ekmeleddin İhsanoğlu partimizi ziyaret edecek. Kendisiyle de görüştükten sonra. Biz, kurullarımızın tamamıyla istişarelerimizi yaptık, adayla görüşmemiştik. Onlarla da görüştükten sonra yarın tekrar istişare kurullarımızı son bir kere daha toplayıp hem Sayın Başbakan ile görüşmemizi aktarıp, oradan aldığımız izlenimleri hem Ekmeleddin İhsanoğlu'yla yaptığımız görüşme neticesinde aldığımız izlenimleri değerlendireceğiz."
Destici, şunları kaydetti:
"Arkadaşlarımızla konuşacağız, sonra karar açıklayacağız. Bizim acelemiz yok BBP olarak çünkü bizim aday çıkarma gibi bir yetkimiz yok, 20 milletvekilimiz yok, yüzde 10 oyumuz yok, dolayısıyla da biz çıkan adaylara bakıp onlarla görüşmeden sonra kararımızı açıklayacağız. Biz, şunun bilincindeyiz, ilk defa halk seçiyor. Biz, bunu başından beri savunduk. BBP'nin oyu ve oyunun üzerindeki sempati alanı, cumhurbaşkanını belirleyecektir. Biz, bunun da bilincindeyiz, idrakindeyiz. O anlamda öyle bir noktaya geldik ki yüzde 2'nin yüzde 49'dan büyük olduğu bir sürece geldik. Onun farkındayız, idrakindeyiz, ona göre doğru bir karar vereceğiz."
SAADET PARTİSİ ZİYARETİ
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, "Milli Görüş"ün bu zamana kadar Türkiye'ye 4 başbakan, 2 cumhurbaşkanı kazandırdığını belirterek, "İnşallah Milli Görüş, milletimize hizmet etmeye devam edecektir" dedi.
Kamalak, partisini ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, makam aracına kadar uğurladı. Erdoğan ve Kamalak, bu sırada gazetecilerin görüşmeye ilişkin sorularını cevapladı.
Herhangi bir açıklama yapmayacağını belirten Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi süreci sebebiyle bugün BBP, DSP ve Saadet Partisi'ni ziyaret ettiğini anımsattı. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin Türkiye, millet ve demokrasi için hayırlara vesile olmasını Allah'tan dileyen Erdoğan, basın mensuplarına ziyarete gösterdikleri ilgiden, Kamalak'a da ev sahipliğinden dolayı ayrı ayrı teşekkür etti.
Erdoğan, bir gazetecinin, "Ziyaretler sonrasında nasıl bir izlenimle ayrılıyorsunuz" sorusuna, "Daha sonra açıklarım" cevabını verdi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak da sözlerine "Sayın Başbakanımızın ilk adresidir bu bina" diyerek başladı. Kamalak'ın bu sözü üzerine Başbakan Erdoğan, "Yok, sonraki adres, bundan öncesi var. Bu binada başlamadı, daha öncesi var" dedi. Bunun üzerine de Kamalak, "Neyse, baba ocağıdır. Bu ocaktan bu zamana kadar tam 4 tane başbakan, 2 tane cumhurbaşkanı çıkmıştır. İnşallah Milli Görüş, milletimize hizmet etmeye devam edecektir" ifadesini kullandı.
"Cumhurbaşkanını halk seçmelidir" tezini Türkiye'de ilk defa ve yegane olarak dile getiren görüşün Milli Görüş olduğunu vurgulayan Kamalak, 1993 yılında İstanbul'da, "Cumhurbaşkanını halk seçmelidir" mitingi yapıldığını anımsattı. Kamalak, "40 yıl sonra da olsa Milli Görüş'ün dediği oluyor. Önümüzdeki seçimlerin aziz milletimize, ülkemize, devletimize ve tüm insanlara hayırlar getirmesini niyaz ediyorum" dedi.
Kamalak, bir gazetecinin, "Bu ocaktan üçüncü cumhurbaşkanı çıkacağını düşünüyor musunuz?" sorusunu ise "Geleceğin ne olacağını bilemeyiz" diye cevapladı.
Başbakan Erdoğan'ı uğurladıktan sonra gazetecilerin sorularını cevaplamaya devam eden Kamalak, Erdoğan'ın adaylığı konusunda bir sinyal alıp almadığı sorusu üzerine, "Sayın Başbakan adına söz söylememiz doğru olmaz. Yolun sonuna gelindi bir bakıma, başkası adına yorum yapmamız doğru olmaz. Bu sorunun cevabını kanaatimce her bir soran arkadaşımız, sorulandan çok daha iyi biliyor" diye konuştu.
Saadet Partisi'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi destekleyeceğini dair soruya karşılık da Kamalak, adayları gördükten, partinin yetkili organ ve kuruluşlarında durum değerlendirmesi yaptıktan, Türkiye için hangi adayın daha faydalı olacağı kanaatine vardıktan sonra o kişiyi destekleyebileceklerini söyledi.