Eritre İslami Islah Hareketi Genel Sekreteri Âdem İsmail, Dış İlişkiler Sorumlusu Abdulkadir Muho, Halkla İlişkiler sorumlusu İdris Hamit ve Türkiye Temsilcisi Abdulkadir Seyyid Mendub’tan oluşan heyet, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Aslan ile görüştü.
HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığında gerçekleşen ziyarette, Eritre İslami Islah Hareketi’nin çalışmaları ve Eritreli Müslümanların yaşadığı sıkıntılar hakkında konuşuldu.
Eritreli Müslümanların hem ülkelerinde hem de farklı ülkelerde ciddi sıkıntılarla karşılaştıklarını belirten Eritre İslami Islah Hareketi Genel Sekreteri İsmail, Sudan’da yaklaşık bir milyon Eritreli muhacirin sıkıntı içerisinde olduğunu söyledi.
Müslüman öğrencilere burs verilmiyor
Yaşadıkları sorunların çözümü için Türkiye başta olmak üzere İslam dünyasından destek beklediklerini belirten İsmail, yurtdışında okumak isteyen öğrencilerinin resmi kayıtlarında Müslüman olmaları sebebiyle Eritre idaresi tarafından ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. İsmail, Müslüman öğrencilerin ülkelerinden burs alamadıklarını buna karşın Hristiyan olanların ise burs imkanlarından faydalandığını dile getirdi.
Aynı sorunu Sudan’da mülteci olarak kalan gençlerinin de yaşadığını belirten İsmail, "Sudan’da bulunan öğrencilerimizin ilmi anlamda gelişmesini istiyoruz. Ancak bu sefer Sudan vatandaşı olmadıkları için sıkıntı yaşıyorlar. TİKA gibi kuruluşlar üzerinden bu sorunu aşmak istiyoruz ama aşamıyoruz." şeklinde konuştu.
Eritreli Müslümanlar ciddi sorunlar ile boğuşuyor
Eritre’de 40 yıldır devam eden bir işgalin söz konusu olduğunu ve Müslümanların çok farklı sıkıntılar içerisinde olduğunu hatırlatan İsmail, şu ifadeleri kullandı:
"Eritre İslami Islah Hareketi 1988 yılında kurulan İslami Cihat hareketinin devamıdır. Toplumsal, siyasi ve uluslararası anlamda çalışma yürüten komisyonlarımız var. Uluslararası anlamda çalışan kurumumuz Eritreli Müslümanların içerisinde bulundukları durumu diğer ülkelerde bulunan Müslümanlara anlatmak için faaliyet yürütüyor. Sudan’a mülteci olarak giden Eritreli Müslümanlar ciddi sorunlarla boğuşuyorlar. BM bünyesinde faaliyet yürüten yardım kuruluşları önceden yardım götürüyordu. Ancak kamplarda Hristiyanlaştırmak istedikleri Müslümanlardan umduklarını bulamayınca yardımları kestiler. Bir müddet körfez ülkeleri de yardım yaptı ancak onlar da yardımlarını kestiler. Şu anda sadece İslami vakıflar yardımlarını yapmaya devam ediyor."
"Bizim için sınırlar ölçü değildir"
Kendilerine yapılan ziyaretten dolayı memnuniyet duyduklarını belirten HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Aslan, "HÜDA PAR olarak dünyanın neresinde olursa olsun mazlum ve mağdur insanların yanındayız. Bizim için sınırlar ölçü değildir. Klasik bir parti anlayışı ve yalnızca kendi sınırları içerisinde meydana gelen sorunlarla değil, gücümüz nispetince dünyadaki bütün sorun ve sıkıntılarla ilgilenmeye çalışıyoruz." dedi.
İLKHA