Erkeğin İpek Giymesi Caiz midir?

Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm), bir defasında ipekten imal edilmiş bir kumaşı sağına, bir parça altını da sol tarafına bırakıp, sonra bunlara işaret ederek "İşte bu ikisi ümmetimin erkeklerine haramdır" dedi

Altın ve ipek, erkeklere haram kadınlara helal kılınmıştır. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm), bir defasında ipekten imal edilmiş bir kumaşı sağına, bir parça altını da sol tarafına bırakıp, sonra bunlara işaret ederek "İşte bu ikisi ümmetimin erkeklerine haramdır" dedi (Ebu Dâvud, Libâs 14, No: 4057).

Konuyla ilgili varid olan hadislere binaen her dört mezhebe göre erkeklerin ipekten oluşan elbiseleri giymesi ve ipeği sergi/yaygı olarak kullanması haramdır. Huzeyfe (radiyallahu anh) şöyle der: Resulullah (aleyhissalâtu   vesselâm) bizim, altın ve gümüş kaptan yiyip içmemizi, ipek giymemizi ve ipek sergi üzerinde oturmamızı yasakladı ve şöyle buyurdu: Bunlar dünyada onlar (kâfirler) için, ahirette ise bizim içindir (Buhârî, Libâs 27, No: 5837; Müslim, Libâs 3, No: 2066).

Giysinin yarısından fazlası helal olan diğer kumaşlardan dokunduğu taktirde geriye kalan kısmının ipek olmasında bir sakınca yoktur. Aynı şekilde normal kumaşların kaşıntı ve uyuz yaptığı durumlarda ipek elbise giyilebilir (Zuhaylî, Mevsûatü'l-Fıkhi'l-İslâmî III, 553-544).

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Soğuk havalarda diş sağlığına dikkat!
Uzman Diyetisyen Korkmaz: Doğru beslenmeyle migren ataklarınızı azaltabilirsiniz
Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir