Müslümanlar arasında muhabbet oluşsun ve aralarındaki sosyal diyalog devam etsin diye selâm vermek sünnet, selama icabet etmek ise farz kılınmıştır. Allah’u Teâlâ Kur’an’ı Kerim’de “Size bir selâm verildiğinde ya daha güzeli ya da misli ile karşılık verin. Şüphesiz ki Allah her şeyin hesabını hakkıyla bilendir” (Nisa 86) diye buyurmuştur.
Ebu Hüreyre’nin (radiyallahu anh) naklettiğine göre, Resûlullah (aleyhisselatu vesselam) şöyle der: İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş (gerçek anlamda) olmazsınız. Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir iş göstereyim mi? Aranızda selâmı yayın (Müslim).
Ayet ve hadislerden de anlaşılacağı üzere selâmı yaymak Müslümanlar arasında teşvik edilen ve aralarında ülfeti sağlayan genel bir ibadettir. Kadın kadına; erkek erkeğe, hanımına ve mahremlerinden birine selâm verebilir. Erkeğin, kendisine mahrem olmayan yabancı kadınlara selâm vermesiyle ilgili ise şöyle bir detay vardır;
Kadın yaşlı olduğu takdirde erkeğin musâfaha yapmaksızın kendisine selâm vermesi ve kadının bu selâma karşılık vermesinde bir sakınca yoktur. Ancak fitneye mahal vermesi nedeniyle birbirlerine yabancı olan karşı cinsteki kişilerin selamlaşması, biri selam verdiğinde diğerinin buna icabet etmesi caiz değildir. Bununla birlikte yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermeyecekse bir erkeğin bir grup bayana veya bir grup erkeğin bir bayana selâm vermesinde bir sakınca yoktur (Nevevî, El Ezkâr s. 288). Esma Bintu Yezid (radiyallahu anha) der ki: Resulullah aleyhisselatu vesselam, biz grup halindeki bayanların yanından geçti, selâm verdi (Ebu Davud).
Müslümanlar hayatın her alanında İslam’ın kurallarına göre yaşamalı, ilişkilerini ona göre şekillendirmeli, nefis ile şeytanın her daim kendilerinin aleyhine çalıştıklarını unutmamalıdırlar. Bu bakımdan yukarıda zikredilen hükümler, nice haramlara kapı aralayan, insanların gerçek yüzlerini muhataplarından gizlediği sosyal medya mecraları için de geçerlidir.