Mardin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Kanser tedavi edilebilen bir hastalıktır” konulu program düzenledi. Programda konuşan İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, erken tanı ile kanserin önlendiğini ve hastalığı yenme şansının artırıldığını söyledi.
Yavuz, “Telafisi olmayan tek şey candır. Erken tanı kanseri hem önlüyor hem de o hastalığı yenme şansı çok artıyor. Yani kanserden değil aslında geç kalmaktan korkuyoruz. Onun için ben hem Pembe İzler Derneği’ne olsun hem de Acıbadem Hastanesi’ne olsun bir defa daha halkım adına teşekkür ediyorum. Jinekolojik kanserlerde erken teşhisin önemine değinirken Müdürlük olarak Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında; Artuklu ve Kızıltepe KETEM polikliniklerimizde, dört büyük ilçe hastanemizde ve aile hekimliği merkezlerimizde kanser taramalarını; özveri ile çalışan değerli meslektaşlarımızla birlikte sürdürüyoruz. İlimizde; 2018 yılı içerisinde meme kanserinden korumak için; yaklaşık 5 bin hastaya mammografi çekilirken, 7 bin hastaya serviks kanser taraması yapıldı. Amacımız Mardin halkını kanserden korumak, erken teşhis ile tedavi şansını artırmaktır.” dedi.
Programa konuşmacı olarak katılan Pembe İzler Derneği Başkanı Arzu Karataş ise kanserler konusunda toplumsal farkındalığı artıran çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Karataş, “Rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri hakkında farkındalık çalışmasının yanı sıra bu kanserlerle ilgili 10 bin kadına ücretsiz tarama yaptığımız yeni projemiz Pembe Rota’dır. Bu projede, doktorların ve ilgili sağlık çalışanlarının bu kanserlere yönelik farkındalıkları bizim açımızdan büyük önem taşıyor. Çünkü bu kanser türleri hakkında bilgi sahibi olmaları daha fazla kadının sağlıklı kalmasına destek olacaktır diye düşünüyoruz. Proje kapsamında şu ana kadar 3 bin 500 kişiye ulaşılırken, 750 kişinin randevusu planlandı, 291’i muayene edildi, 22 ameliyat ve 16 girişimsel tedavi gerçekleştirildi. Bin kadına ücretsiz tarama olanağı ile başladığımız bu projede hedefimiz 10 bin kadına ulaşmaktır." diye konuştu.
İLKHA