Batman’ın Gercüş (Gercews) ilçesinde 6 mahalle ve 58 köyünde tarımsal meteoroloji ağı ve erken uyarı sistemi projesiyle çiftçiye haber verilerek tarımdaki hastalıklar önleniyor.
Konu hakkında bilgi veren Gercüş Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Öner, özellikle bağlarda çıkan hastalıkların daha önce belirlendiği; ilaçlama yaptırılması, ilaçlama sayılarını düşürülmesi böylece daha sağlıklı ve daha fazla ürün elde edilmesi, hava tahminin zamanında çiftçilere bildirilmesi amaçlandığını söyledi.
Öner, “Bu projeye bağlı olarak ekonomik kayıpları en aza indirmek, hastalık ve zararlılara karşı zamanında yapılan ilaçlamalarla ilaçlama sayısını en aza düşürerek zirai mücadele maliyetlerini azaltmak ve dolayısıyla üretim maliyetlerini düşürmektir. Hastalık ve zararlılardan dolayı hem ürün kalitesini yükseltmek hem de daha etkin ve doğru şekilde mücadele etmek. Bu şekilde ilaçlama sayılarını azaltarak daha temiz, güvenilir ilaç; kalıntısız, kaliteli ürünler elde etmek amacıyla yapılmıştır.” dedi.
Yapılan projenin 2015 sonuçlarını bildiren Öner, “2015 yılı içerisinde ilaçlama sayısı aza indirilmiş, 6 ilaçlama 3 ilaçlamaya düşürülmüş, zamanında ilaçlama sayesinde kaliteli ürün elde edilmiş olup kayıp aza indirgenmiştir. Bu sistemden gelen bilgiler toplamda 38 bin SMS gönderilmiş olup çiftçiler zamanında uyarılmıştır. Şu anda sistem 3 bölgede kurulmuştur. Hisar Havzası, Kayapınar Bölgesi ve Yemişli Bölgesi’nde kurulmuş olup sistemler aktif halde çalışmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Gercüş ilçesi 58 köyü, 3 mahalle ve bir beldeyi kapsayan tarımsal meteoroloji ağı ve erken uyarı sisteminin 3 istasyonunun Gercüş’te kurulduğunu belirten Öner, “Gercüş Ziraat Odası bölgede bir ilki gerçekleştirerek 2015 yılında Erken Uyarı Sistemini (Meteoroloji Tahmin Uyarı Sistemi) kurdu. Bu erken uyarı sistemi Gercüş ilçesinin 3 ayrı bölgesinde kurulmuştur. Erken Uyarı Sisteminde hava sıcaklığı, nem sensörlü, yağış sensörlü, rüzgâr, hız, radyasyon hızı, yaprak ıslaklığı ve toprak sıcaklığı sensörü mevcuttur. GPRS sistemi ile ölçülen verileri web yazılım ortamına atıyor. Bağ, hububat ve meyvede etkili bir sistemdir. Don, fırtına, yağış ve hastalık konusunda çiftçiye hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. Bağda külleme, mildiyö ve kurşuni küf konusunda çiftçiye erken uyarı vererek ilaçlamayı en aza indirmektedir. Tarım danışmanlarımız web ortamına gelen uyarıları dikkate alarak çiftçilerimize SMS atarak uyarıyorlar. Atılan mesajlarda çiftçilerin 72 saat içerisinde ilaçlama yapmaları gerektiği, ilaçlama yapmadıkları takdirde hastalığın yayılacağını belirtiyorlar.” diye konuştu.
Öner, erken uyarı sistemleri dışında Gercüş Ziraat Odası Tarım Danışmanı Gülşin Oduncu, Fethullah Özsunar ile birlikte diğer danışmanların çiftçilere verdikleri bilgilendirme seminerleriyle çiftçiyi bilinçlendirdiklerini belirtti.
İLKHA