HABER MRK- Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Marmaris'te düzenlenen 3. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'ne katıldı. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve 18 ülkeden arıcılıkla alakalı bilim insanlarının katıldığı kongrenin açılışında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, daha önce girmeleri yasak olan ormanları arıcıların hizmetine sunduklarını söyledi.
Ormanlarımızı Arıcılara Açtık
Yaklaşık 5 yıl önce arıcıların kendisini ziyaret ettiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ''2007 yılında Çevre ve Orman Bakanı iken arıcılar yanıma geldi ve 'Ormancılar bize çok soğuk bakıyor, kaçacak yer arıyoruz' deyince şaşırdım. Çalışma arkadaşlarımı çağırarak arıcıları neden ormanlara sokmadıklarını sordum. Kanunda, 'Hayvanlar ormana giremez' diye bir madde olduğunu söylediler. Baktım gerçekten böyle bir madde vardı. Tabii kanunda bahsedilen hayvanların arılar değil, büyükbaşlar olduğunu düşündük. 16 maddelik bir genelge hazırladık ve 'Artık bizim bakanlığımız arıcılara yan gözle bakmak yerine tam olarak destekleyecek' dedik. Böylece ormanlarımızı arıcılara açtık'' dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak çalışma yaparak ilk bal ormanını kurduklarını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, gerekli şartları taşıyan 116 ormana bal ormanı sertifikası verdiklerini söyledi. Eroğlu, gerektiği takdirde bu ormanların sayısını arttıracaklarını kaydetti.
Bal Üretiminde Beşinci Sıradan İkinci Sıraya Yükseldik
Yaptıkları bu çalışmalar sayesinde Türkiye'nin bal üretiminde dünyada beşinci sıradan ikinci sıraya yükseldiğine dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, arıcılardan dünya birinciliği için söz vermelerini istedi.
Türkiye'deki arıcıların şu anda yıllık 83 bin ton bal üretimi yaptığını bildiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, arıların cinsi ve yaşadıkları ortamın iyileştirmesiyle üretimin artacağını dile getirdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, arıcıların ürettikleri balları bütün dünyaya pazarlayacak şekilde markalaşması gerektiğini söyledi.
(Emrullah Araz - İLKHA