Erzurum’da ‘’Yargıda Zaman Yönetimi’’ sempozyumu

Erzurum'da konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dokunulmazlıklarla ilgili dosyalar hakkındaki görüşmelerin ancak iki yılda bitebileceğini ifade etti.

Palandöken Kayak Merkezinde  bir otelde Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından dün düzenlenen 'Yargıda Zaman Yönetimi' sempozyumuna Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör , Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve HSYK, Yargıtay ve Danıştay üyeleri katıldı.

Sempozyumda konuşma yapan Adalet Bakan Bekir Bozdağ yargıda zaman yönetimiyle konusuna değinerek sözü Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına getirdi. Bozdağ, Meclis'te 522 dosyanın bulunduğunu belirterek, Meclis'in her dosyayı ayrı ayrı görüşmesi durumunda sürecin ancak 2 yılda tamamlanabileceğini belirtti.

Bakan Bozdağ, "Bu dokunulmazlığı veren kimdir, halktır. Seçimle pek çok aday olmakta ama sadece 550’sini millet , ‘sen bu dokunulmazlık zırhını giyebilirsin’ demektedir. Esasında dokunulmazlık cübbesini milletin vekillerinin sırtına sandıkta bizzat millet giydirmektedir. Dolayısıyla yasama dokunulmazlığı bir boyutuyla milletin iradesinin de yasamada dokunulmaz hale gelmesidir. O halde bu dokunulmazlığı taşıyanların milletin verdiği yetkiyi milletin iradesi doğrultusunda suç işlemek için değil, milletin hakkını hukukunu korumak, etkin bir denetim faaliyetinde kullanmalıdır. Sayın Başbakanımız da bu anlamda çağrısını yapmıştır. Umarım siyasi polemiklere konu edilmez”

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de, davaların ne kadar sürede sonuçlandırılacağının öngörülememesinin, hukuki güvenlik ilkesini zedelediğini söyledi.

Güngör, yargılamanın uzun ve zahmetli bir süreç olduğunu, bu nedenle uyuşmazlıkların giderilmesinde bazı uyuşmazlıkları yargılama sürecine dahil etmeden çözme yollarının aranması, alternatif çözüm yollarının etkinleştirilmesi ve Danıştay’ın danışma işleminin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "İdarenin karar alma sürecine ilişkin usul ve kurallarını belirleyen Genel İdari Usul Kanunu'nun ivedilikle yürürlüğe konulmasının acil ihtiyaç olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Zira idari işlemlerin hazırlık safhasına ilişkin düzenlemelerin varlığı ile sağlanacak hukuki belirlilik sayesinde daha fazla uyuşmazlık çıkması engellenmiş olacaktır" ifadelerini kullandı. (Lokman Altun/İsmail Zorlu - İLKHA)

 

 







İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Erzurum Haberleri

Erzurum, Kars, Ardahan ve Bayburt için sağanak yağış uyarısı
Rize'de selden etkilenen bölgeler afet bölgesi ilan edilecek
Erzurum'da uzaktan eğitime geçiş kararı
Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci dünyada 10'uncu sırada
Covıd-19’un etki ettiği kalp-damar problemine dikkat!