Geçmişte esnaf arasındaki sıkı bağlar, destek ve yardımlaşmanın günümüzde artık kalmadığını belirten Bingöl esnafı, eski birlikteliğe, yardımlaşmaya büyük özlem duyuyor.
Değişen dünya düzeniyle birlikte yaşamın giderek yalnızlaşmaya hapsolması ve herkesin kendi kabuğuna çekilerek yaşantısına bireysel olarak devam etme eğilimi esnaf birlikteliğini de olumsuz manada etkiliyor.
Esnaf arasındaki bağlarının yeniden güçlendirilmesi maksadıyla Bingöl Valiliği tarafından 2021 yılının "Kardeşlik Yılı", ekim ayının ise "Esnaf Kardeşliği" ilan edilmesi üzerine konuya dikkat çekmek için bu anlamlı günde İLKHA mikrofonunu Bingöl esnafına uzattık.
Geçmişe duyduğu özlemi dile getiren esnaf; geçmişte sergilenen kardeşliğin, dayanışmanın artık pek görülmediğini, esnaf arasında birlik ve beraberliği sağlayacak etkinliklerin yapılması gerektiğini söylerken kimisi de ilan edilen "Kardeşlik Yılı" ve "Esnaf Kardeşliği" gibi çalışmalardan habersiz olduklarını aktardı.
"Eskiden esnaf birbirine yardımcı olurdu"
Esnaf arasında eskisi gibi bir bağlantının kalmadığını söyleyen fırıncı Burhan Kişi, "2006'dan beri esnaflık yapıyorum. Eskiden esnaf birbirine yardımcı olurdu. Şu anda insanlar arasında merhamet kalmadığından aralarındaki bağlar da zayıflamış. Çünkü her şey maddiyat olmuş böyle olunca yardımlaşma ortadan kalkıyor. Eğer bir esnaf komşusundan daha çok kendi çıkarını düşünürse sıkıntılar çıkmaya başlar. Eskiden bir esnaf siftah etmişse müşteriyi diğer esnafa yönlendirirdi, şu anda hiç siftah etmeyen bir esnaf olsa bile biz müşteriyi kendimize çekiyoruz. Eski komşuluk kalmamış ancak birbirimizi yolda görsek selam veririz. Bu da bereketi ortadan kaldırıyor. Şayet esnaf arasında bir birliktelik ve dayanışma olsaydı satıcılar kafalarına göre zam yapamazdı. Dayanışma yok ve bu da farklı sıkıntılara yol açıyor." şeklinde konuştu.
"Gönül isterdi ki esnaf arasında birlikteliği artırmaya yönelik çeşitli etkinlikler yapılsın"
Tesisat ustası olan ve Bingöl'de bu ayın "Esnaf Kardeşliği" ayı ilan edildiğini yeni duyduğunu belirten Yılmaz Yalçın, "Ben 35 yıldır esnaflık yapıyorum bu geçen süreye baktığımızda eski ilişkiler kalmamış. Eskiden bana lazım olanı ben komşudan alıyordum, komşuya lazım olanı komşu benden alıyordu. Şu anda büyüyen dünya sistemi içinde eski birliktelikler ortadan kalkmış. Biz isterdik ki eski birliktelik olsun fakat zor. Nedeni ise insanların yaklaşımları değişti ve insanlar daha çok maddiyata bakar oldu. Kardeş olan 2 kişi bile birbirinin iyiliğini istemiyor. Herkes kendini düşünür olmuş. Bunun nedeni maddiyatı çok ön plana çıkarmalarıdır. Gönül isterdi ki esnaf arasında birlikteliği artırmaya yönelik çeşitli etkinlikler yapılsın. Birileri buna öncülük etmeli ve keşke bu ayda esnaf arasında birlikteliği artıracak çeşitli etkinlikler yapılsaydı." diye ifade etti.
"Beraberlik olursa Allah aralarına bereketi katar"
16 senedir Bingöl'de esnaflık yaptığını söyleyen Ozan Demir, "Hayat pahalılığından kaynaklanan sebeplerden midir bilmiyorum fakat şu an bütün insanlar gibi esnaf arasındaki ilişki değişmiş durumda. Şöyle bir atasözü var; 'Komşu komşunun külüne muhtaçtır.' bundan dolayı birbirinin iyiliğini istemeleri gerekir fakat şu an dünyayı bir kişiye verirsen gözü doymuyor. Kişi kendini tek düşündüğü zaman genel olarak sıkıntılar çıkmaya başlar ve düzen bozulur. Yapıcı olmak gerekir. Esnaf arasında birlik ve beraberlik olursa Allah aralarına bereketi katar." ifadelerini kullandı.
"Birlikteliğin olmamasının sebebi esnafın içinde bulunduğu sorun ve sıkıntıdır"
Esnaf arasındaki birlikteliğin yok olmasının bir sebebi de hızlı yaşamdan kaynaklandığını söyleyen Abdullah Moiz, "Yaklaşık 10 yıldır esnaflık yapıyorum. Eskiden daha geleneksel bir ilişki vardı. Değişen dünya düzeni içinde düşünceler de değişmeye başlamış ve insanların birbirine karşı yaklaşımları da değişmiş durumda. Eskisi gibi bir birliktelik yok çünkü şu anda çok hızlı bir değişim var. Örnek olarak ilk 2 komşum bana yakın olan yan tarafımdaki komşulardır. Bu kadar zaman ve yakın olmasına rağmen günde en fazla 2-3 defa yüz yüze gelebiliyoruz. Aslında bu hayatın verdiği hızlı yaşamdan kaynaklanıyor." dedi.
Moiz, "Bazı şeyler bizim de elimizde değil. Bir sistem var ve sen de bu sistemin içinde gidiyorsun. Tatilmiş, çalışma günüymüş belli değil. Bunlar net olmalı. Bu olmadığı zaman kişiler arasında olsun esnaf arasındaki ilişkiler olsun geliştirilmez. Ben birçok sefer zor durumda kaldım ve başka esnaftan yardım alarak o işimi düzene koydum ve başkasına da ben yardımcı oldum. Bunlar yapılmalı. Ben şuna inanıyorum; esnafın şu anda içinde bulunduğu sorun ve sıkıntılardan dolayı birbirini soracak vakti kalmamış durumda. Benim bu birlikteliği sağlamak için bu geçim sıkıntılarını atlatmam gerekir ve rahat bir ortam oluşması gerekir. Rahat toplumlar verimli çalışır ve bu da verimli iş ortaya çıkarır." şeklinde konuştu.