Et fiyatlarının düşmesi girdi maliyetlerinin düşmesine bağlı

Et fiyatlarının her geçen gün arttığına dikkat çeken Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, et fiyatlarının düşmesinin, girdi maliyetlerinin düşmesine bağlı olduğunu söyledi.

Son günlerde kırmızı et fiyatları yine yükselmeye başladı. Özellikle dana eti fiyatlarında beklenmedik bir artış var. Ramazan ayında yükselişe geçen ve bayramdan sonra düşmesi beklenen et fiyatları tam tersine her geçen gün daha da yükseliyor. Etin fiyatı her geçen gün daha fazla cep yakarken üreticiler, hayvan üretimi artmadan ve girdi maliyetleri düşmeden et fiyatlarının düşmesinin mümkün olmayacağına dikkat çekiyor.

Et fiyatlarının her geçen gün yükselmesinin girdi maliyetlerinden kaynaklandığını belirten Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, İLKHA’ya yaptığı açıklamalarda, et ve kesimlik hayvan fiyatlarının düşmesi için girdi maliyetlerinin düşmesi gerektiğini söyledi.

Et fiyatlarının yükselmesinin temel nedenleri arasında yem, arpa, saman, enerji ve toprak maliyetleri gibi girdi maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklandığını belirten Türkman, her geçen gün daha da yükselen et fiyatlarını yetersiz hayvan yetiştiriciliğine ve yem fiyatlarının yüksekliğine bağladı.

Ramazan’da yükselen kırmızı et fiyatlarının, Ramazan Bayramı’ndan sonra düşmesinin beklendiğini ve beklenen bu düşüşün, tam tersine yerini artışa bıraktığına dikkat çeken Türkman, “Özellikle saman ve arpa fiyatlarının yükselmesinden dolayı et fiyatları düşmedi. Geçen sene 75-80 kuruşa alınan arpanın fiyatı şu an hasat döneminde olmamıza rağmen bir lira 30 kuruşa satılmakta. Yetiştiricilerimiz, ‘Kırmızı saman’ dediğimiz mercimek samanı bir lira 10 kuruştan ve beyaz samanı da 50 kuruştan alıyor. Şu anda girdi maliyetleri yüksek. Bundan dolayı et fiyatları özellikle kesimlik hayvan fiyatları haliyle her geçen gün biraz daha yükseliyor.” dedi.

 “Mera alanları ile ilgili çalışmaların yapılması lazım”

Mera alanları ile ilgili çalışmaların yapılmasını istediklerini belirten Türkman, “Gaziantep bölgesinde özellikle de küçükbaş hayvanlar için mera alanları ile ilgili çalışmaların yapılması lazım. Bakanlığımız ve Gaziantep Orman ve Tarım İl Müdürlüğü nezdinde özellikle mera alanlarında bazı çalışmalar yapılıyor. Geçen yıla göre yüzde 100'e yakın miktarda mera ıslahı çalışması yapıldı. Yine Enerji Bakanlığımızın ve Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla daha önceden bölgemizde mera alanlarında su kuyuları açılmaya başlandı. İnşallah bu yıl 13-14 tane kuyu daha açılacak, toplam kuyu sayısı 28-30 tane olacak.” diye konuştu.

 “Fiyatta istikrarın olması lazım”

Et fiyatlarının yüksek olmasının üreticiyi de olumsuz etkilediğini belirten Türkman, “Kırmızı et fiyatları yükseldikçe üretici hayvanını satıp hemen parasını cebine koyuyor diye bir durum söz konusu değildir. Sonuçta fiyat aşırı derecede artmaya başladığı zaman satan da bu işten zarar görüyor. Oysaki fiyatta istikrarın olması lazım. Örneğin üretici hayvanını besiye aldığı takdirde beş ay sonra ne olacağını tam olarak bilmiyor. Ama üretici beş ay sonra hayvanını hangi fiyata satacağını bilirse ve hesabını da buna göre yaparsa ona göre bu işi yapar. Aynı oranda girdi maliyetleri de arttığı taktirde bu sefer üretici önünü göremiyor. Böylece fiyatların yüksek olmasından üreticiler de zarar görüyor. Oysa istikrar olsa yem maliyetleri ve beş ay sonraki besili hayvan fiyatları belli olsa üretici ona göre hesabını ve kitabını yapar. Beş ay sonra da satacağı fiyatı bugünden bilir. Buna göre de kâr ve zararı ortaya çıkar.” dedi.

“Kurban Bayramı’na doğru canlı hayvan fiyatları yükselecek”

Hayvancılık girdilerinin düşürülmesi gerektiğini ifade eden Türkman, artan yem fiyatlarının kurbanlık fiyatlarına da yansıyacağına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Geçen yıl arpa 75-80 kuruştu, şimdi ise bir lira 30 kuruş. 40-50 gün sonra bu fiyatın nasıl olacağı belli değil. Geçen hafta kilogram başına 19 TL civarında olan küçükbaş hayvan fiyatı bugün itibariyle 21TL'ye yükseldi. Yani fiyatlar yukarıya doğru bir seyir izliyor. Eğer bu şekilde devam ederse, Kurban Bayramı’na doğru da fiyatlar yükselecek gibi görünüyor. Şu anda Kurban Bayramı için canlı hayvan fiyatları 23-24 TL olarak öngörülüyor. Kurban Bayramı’nda 23-24 TL mi olur daha mı yüksek ve daha mı ucuz olur, bunu zaman gösterecek. Ama şu anki duruma baktığımızda canlı hayvan fiyatları, aşağı doğru değil de yukarı yönlü gidecek gibi görünüyor. Çünkü girdi maliyetlerinin yüksek olması bunu gösteriyor.”

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti