Gaziantep’teki temaslarını sürdüren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "9'uncu Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM)" ile "14'üncü Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı"nın (GAPFOOD) açılışına katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, Gaziantep Ziraat Odası, Gaziantep Ticaret Borsası’nın desteğiyle Akort Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen GAPTARIM ve GAPFOOD fuarlarının açılışı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’nın katılımıyla düzenlenen törenle açıldı.
Fuarın açılışında konuşan Fakıbaba, tarım ve hayvancılığın günümüzde oldukça önem kazandığını söyledi. Et ithalatına da değinen Fakıbaba, fuarda yer alan firma yetkililerine hitaben, "Bu ithalatı kaldıracak olan Bakanlık değil, siz üreticilersiniz. Yani bu et ithalatının da böyle devam edeceğini lütfen düşünmeyin." dedi.
"Tarım olmazsa olmazımızdır"
Dünyada tarıma yönelişin arttığını belirten Fakıbaba, "İnsan neslinin devamı, dengeli, sağlıklı, yeterli beslenmesi için tarım olmazsa olmazımızdır. Sabah kahvaltı, öğle ve akşam yemeğimiz, büyümemiz de üretici arkadaşlara bağlıdır. Eğer onlar üretmezse biz olmayız. Dünyada ülkeler arasında da çok ciddi mücadeleler olmaktadır. Sudan’a gidiyorsunuz Vietnam, Çin ve Amerika orada. Hani sizler ambargo uyguluyordunuz? Menfaatiniz olunca hemen nasıl da değişiyorsunuz. Sudan’ın o topraklarını görünce hemen ‘biz de buraya girelim’ diyorsunuz. Hani sizler ambargo uyguluyordunuz. Ne oldu? Somali'si, Etiyopya’sı, Çad’ı… Yani burada müthiş bir yarış var. Avrupa Birliğine baktığınız zaman, Sırbistan’a, Bosna Hersek’e, Ukrayna’ya bakın hemen herkes orada. Herkes toprak alıp ve gıdanın ne olduğunu çok iyi biliyorlar. Küresel ısınmanın nerelere gideceğini de hesap ediyorlar. Bu bağlamda evvel Allah özelde de ben sanayicilerimize inanıyorum. Yapacak çok işimiz var, yapmak zorundayız. En önemli mücadele konularında tarım, gıda, su ve enerji var. Büyük ve güçlü bir ülke olmak istiyorsak, biz bu üç stratejik sektörde önemli roller almak zorundayız. Bu yüzden öncelikle mevcut bu değerlerimize sahip çıkmalı sonrasında Ar-Ge ve yenilikçi anlayışla bu değerlerimizi geliştirmeliyiz." ifadelerini kullandı.
Fakıbaba, "Teknoloji, bilimin teknik yönden ilerlemesi… Günümüzde dünyada söz sahibi olmanın yolu araştırma, geliştirme ve inovasyondan geçmektedir. Ülkeler ürettiği bilgiye, geliştirdiği teknolojiye ve yenilikleri ölçüsünde dünyada söz sahibi olabilmektedir. Bilim ve teknoloji artık insan hayatının olmazsa olmazı haline gelmiştir. Eğitimden bilime, sanayiden de tarıma kadar pek çok alanda teknolojinin bu etkileri görülmektedir. Tarımsal üretimde insan ve hayvan gücünden traktör gücüne geçiş teknoloji sayesinde olmuştur. Tarımdaki bu teknolojik gelişmelerin faydaları arasında gübre, ilaç gibi kimyasal kullanımın azalması da vardır."
"Çok gübre vermenin çok faydalı olmadığını görüyoruz"
Toprağa çok gübre vermenin çok faydalı olmadığını ifade eden Fakıbaba, yıllarca daha fazla ürün için toprağa zehir verildiğini ve bunun ise yanlış olduğunu belirterek, "Maalesef bunun farkında olmadan yıllarca daha fazla ürün alabilmek için toprağımıza hep zehir verdik. Ne yazık ki halen devam ediyoruz. Çok gübre vermenin çok faydalı olmadığını görüyoruz. İşte Rize'ye gidiyorsunuz ve çay bahçelerine bakıyorsunuz. Artık çay bahçeleri tamamen betonlaşmış ve bu sene 10 kilo, önümüzdeki sene 15, 20 ve 25 kilogram gübre atıyorsunuz ve aynı neticeyi elde edemiyorsunuz." şeklinde konuştu.
Bakan Fakıbaba, Afrin operasyonu ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise "Bakın etrafımız gerçekten ateş çemberi ve ben biraz önce de söyledim bayraklarını dikmişler, o bayrakları başınıza çalacağız. Bundan haberiniz olsun. Bekleyin bakalım ne olacakmış, onu göreceksiniz." diye konuştu.
Son 15 yılda tarımsal hasılanın 4,5 kat arttığını söyleyen Fakıbaba, "Tarımsal hasılamız 2002'de 37 milyarken 2016'da 161 milyara çıkmış. 2002'de 4 milyar dolar olan ihracatımız 4 kat artış ile 2016'da 16,2 milyar dolara çıkarmışız. 2002'de 1,8 milyar lira olan tarımsal destekleri yedi kat arttırmışız ve 2017'de 12,8, 2018'de de 15 milyar yaptık. Son 15 yılda çiftçilerimize toplam 103 milyar hibe desteği sağlamışız. 2018 yılı için ise yaklaşık 15 milyar Türk Lirası tarımsal destek bütçesi ayırdık." diye belirtti.
2017-2018 yılı mazot desteğini arttırdıklarını belirten Fakıbaba, ödemelerin şubat ayında yapılacağını da sözlerine ekledi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ise Türkiye’de tarıma çok daha fazla önem verilmesi gerektiğini ve dünyanın kuraklığa doğru gittiğine dikkat çekti.
Konukoğlu, "Topraklarımızı ve suyumuzu verimli kullanmadığımız takdirde ileriki yıllarda pek çok fazla kuraklıkla karşı karşıya kalacağız. Bundan dolayı sulama konusunda bakanlığımızdan desteklerini talep ediyoruz. Devletimiz bu konuda yeteri derecede destek veriyor ama bunun biraz daha artmasını talep ediyoruz." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Milletvekili Nejat Koçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Vali Ali Yerlikaya, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek stantları dolaştılar.
GAPTARIM ve GAPFOOD fuarlarına bu yıl 180 firma markalarıyla katıldı. Gaziantep’in yanı sıra Adana, Adıyaman, Aksaray, Ankara, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kilis, Konya, Kocaeli, Mersin, Samsun, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’dan gelecek firmalar; fuarda tarım makinaları, traktör ve ekipmanları, hayvansal üretim makineleri, gübre, ilaçlama, yem katkı maddeleri ve gıda ürünlerini sergiliyor.
Hayvan yetiştiricilerine 3 bin 500 ton yem desteği
Bakan Fakıbaba, daha sonra çiftçilere Şahinbey Belediyesi tarafından büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine verilen 3 bin 500 ton yemin dağıtımına katıldı.
Deniz Uzay Çatılı Pazar yerinde düzenlenen törene bakan Fakıbaba’nın yanı sıra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey İlçe Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan, protokol üyeleri ve çiftçiler katıldı.
İLKHA