Ev yangınlarının sebepleri ve yapmamız gerekenler

Ev yangınlarına elektrikli ev aletleri, çocukların ateşle oynaması, elektrik kontağı gibi sebeplerin neden olduğunu ifade eden İtfaiye Müdürü Mizbah Yılmaz, yangın konusunda bir evde alınabilecek önlemler hakkında tavsiyelerde bulundu.

Kimi zaman dikkatsizlikten, kimi zaman bir çocuğun yakıcı bir madde ile oynamasından, kimi zaman elektrikli ev aletlerinin patlaması veya elektrik kontağından dolayı evlerde yangınlar çıkıyor ve bu yangınlar nedeniyle mal ve can kayıpları yaşanıyor.

Evde çıkabilecek olası yangınlara karşı alınabilecek önlemler konusunda tavsiyelerde bulunan Siirt İtfaiye Müdürü Mizbah Yılmaz, yangının büyümesini önlemek için ilk yapılması gerekenlerden birinin elektrik ve gazı kesmek olduğunu söyledi.

Evin herhangi bir yerinde çıkan küçük bir kıvılcımın birkaç dakika içinde söndürülemez boyuttaki bir yangına sebep olabileceğini hatırlatan Yılmaz, "Ev yangınları, genelde ihmal ve unutkanlık sonucu ortaya çıkar ve ev yangınlarını önlemenin en kolay yolu yangına sebep olabilecek kaynakları ortadan kaldırmak veya kontrol altına almaktır." dedi.


"Hiç vakit kaybetmeden evi tahliye edip güvenli bir bölgede itfaiyeyi beklemelisiniz"

Söndürülemeyen veya müdahale edilemez boyutlardaki yangınlarda yapılacak en doğru hamlenin elektrik sigortasını indirmek olduğunu aktaran Yılmaz, "Bu tür durumlarda yangının çıktığı odanın kapısını ıslak bir battaniye ile kapatıp yangını hapsetmek ve 112’ye haber vermek en doğru olanıdır. Daha sonra hiç vakit kaybetmeden evi tahliye edip güvenli bir bölgede itfaiyeyi beklemelisiniz. Bu sırada mümkünse elektrik ve gazı kesmeyi de unutmayın." ifadelerini kullandı.

"Evi terk etmeden önce alınması gereken önlemler"

Bir misafirliğe gidilmeden önce veya evi terk etmeden önce alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Yılmaz, "Öncelikle elektrik fişlerini kontrol etmelisiniz. Fırın ve doğalgazı da kontrol edip fırının üzerinde yemeğiniz varsa kapatmalısınız. Bunlar çok önemli." dedi.

Özellikle vatandaşların ev adreslerini doğru vermesinin zaman kaybını önlemek açısından hayati önem taşıdığına dikkat çeken Yılmaz, "Yangının ihbarı verildiği zaman mutlaka doğru bir adres vermelisiniz. Yanlış adres verilmesi durumunda büyük bir zaman kaybı yaşarız. Ve 2 dakikada ulaşmamız gereken yere 4 dakikada ulaşırız. Bu noktada adres verilirken eve yakın bir fırın, bakkal veya cami belirttiklerinde daha seri bir şekilde yangına müdahale edebiliriz." şeklinde tavsiyede bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siirt Haberleri

Bugün sahabe ahlakına her şeyden daha fazla ihtiyacımız var
Siirt'in İskambo pekmezi, kış hazırlıkları için kazanlarda kaynıyor
HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Anayasada cuntacıların iradesi esas alınacaksa halkın iradesi yok sayılıyordur
Siirt'te çayda boğulma tehlikesi geçiren genç kız hastanede hayatını kaybetti
Siirt'te korumalar, Valiye suikast zannedip ateş açtı: 2 kişi yaralandı