Evde çalışırken veri kaybı yaşamamak için neler yapılmalı

​Coronavirus (Covid 19) salgını ile birlikte evde çalışma modeline geçen birçok şirketin kişisel cihazlarında veri kaybı yaşadıklarına dikkat çeken uzmanlar, veri kaybı yaşanmaması için dikkat edilmesi gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunuyorlar.

Tablet, bilgisayar ya da cep telefonları, günümüz dünyasında yanımızdan ayıramadığımız en büyük yardımcılar olarak görülüyor. Özellikle Coronavirus salgını ile birlikte uzaktan çalışma sistemine geçen birçok çalışanın ise işlerine devam etmeleri için en önemli araçları durumunda olan cihazlarda veri kaybının yaşanması ciddi sorun oluşturuyor.

Ev ortamında işlerine daha verimli devam etmek isteyen çalışanların kişisel cihazlarına geçerken verilerini korumaları gerektiğini aktaran Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, kişisel cihazlara geçerken veri kaybı yaşanmaması için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

"Yedeklerinizi saklamak için harici bir depolama aygıtı da kullanabilirsiniz"

Mevcut verilerin bulut veya harici depolama alanına yedeklenmesi gerektiğini belirten Günal, "Tüm verileri tamamen silmeyi ve sıfırdan başlamayı planlamıyorsanız, ev ortamında kişisel cihazınıza geçerken şirket cihazlarınızdan hangi verileri aktaracağınızı belirlemeniz gerekiyor. Yedeklerinizi oluşturmak için kullanabileceğiniz birçok farklı online bulut depolama sağlayıcısı bulunuyor. Bunun yerine fiziksel kopyaları saklamayı tercih ediyorsanız, yedeklerinizi saklamak için harici bir depolama aygıtı da kullanabilirsiniz." dedi.

Hesapların kişisel cihazlarda senkronize edilmesiyle tüm online verilerin kişisel cihazda da kullanılabileceğine dikkat çeken Günal, böylece kişisel cihazlarda yapılacak işlemlerin çok daha kolay hale getireceğini, dosya ve uygulamalara kolaylıkla erişilebileceğini hatırlattı.

"Bulut teknolojisinden yararlanılmalı"

Günal, "Verilerinizi buluttan kişisel cihaza aktarın. Kişisel cihazınızı kullanmaya başladıktan sonra, iş cihazlarınızdaki tüm verileri aktarmanız gerekiyor. Dosyalarınızı aktarmak için Google Drive, Microsoft OneDrive, iTunes, iCloud veya başka bir bulut depolama programından faydalanabilirsiniz. Cihazı online depolama hesaplarınızla senkronize etme özelliğini bularak online klasörlerinizde yaptığınız tüm değişiklikler, kişisel ve şirket cihazlarınızda da kullanılabilir olur. Ayrıca sık kullanılan dosyalarla çalışırken cihazınızın hızını artırmak için bazı verileri cihazınızda yerel olarak saklamak isteyeceksiniz. Bunun için de dosyalarınızı aktarmanız gerekiyor." diye konuştu.

Kişisel cihazlardaki yazılımların güncel olmasının güvenliği arttıracağına dikkat çeken Günal, yazılım güncellemeleri ile daha önce bulunmayan özelliklerin cihaza eklendiğini ve bu özelliklerle yeni deneyimlerin kullanıcıya sunulduğunu ifade etti.

"Kötü amaçlı yazılımlara karşı sizi koruyan güvenlik yazılımlarına sahip olmanız gerektiğini unutmayın"

Günal, son olarak şu ifadelere yer verdi: "Kişisel cihazınızı yazılım tehditlerinden koruyun. Kişisel cihazınızdaki verileri şifrelemek, verilerinizi ve kimliğinizi korumak için önemli bir adımdır. Şirket cihazlarında bulunan güvenlik korumaları kadar güvenli olmayan kişisel cihazlarda pahalı veri ihlallerini önlemek için buna ihtiyacınız bulunacaktır. Kişisel cihazlarınızda tam donanımlı güvenlik sağlayan ve kötü amaçlı yazılımlara karşı sizi koruyan güvenlik yazılımlarına sahip olmanız gerektiğini unutmayın."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı
HÜDA PAR'dan Dr. Mehmet Arslan'a cezaevinde ziyaret
MAZLUMDER: Duyarlı insanlar üzerinde kurulan baskılar kabul edilemez
HÜDA PAR: Gözaltına alınan gençler bir an önce serbest bırakılmalıdır!
"Bilinçli bir irade sahibinin (Vacib-ül Vücud) varlığı zorunludur"