Evlenme Ödeneği İle Ağır Engelli Çocuğu Bulunan Kadın Sigortalılar

Mehmet NAZİFOĞLU

EVLENME ÖDENEĞİ NEDİR?

Ölüm geliri veya aylığı almakta iken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocuklarına bir defaya mahsus olmak üzere, evlenme tarihindeki gelir veya aylığının iki yıl tutarı olarak ödenen ölüm yardımıdır. Yukarıdaki tanım evlenme ödeneğinin yani çeyiz parasının ilk defa 01.10.2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan hak sahipleri içindir.

5434 sayılı kanuna göre 01.10.2008 tarihinden önce yani emekli sandığı kanununa tabi olarak çalışan kamu görevlisi sigortalılar için ise; evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarında evlenme ikramiyesi olarak ödenir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus bunlardan evlenme tarihinden itibaren on iki aydan önce boşananlarla evliliğin butlanına veya feshine karar verilenlere yeniden aylık bağlanması halinde, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin on iki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylık ödenmesi yapılamaz.

EVLENME ÖDENEĞİNİN ŞARTLARLI NELERDİR?

Evlenme ödeneğinin ödenmesi için hak sahibi kız çocuğunun bir dilekçe ile kuruma başvurması gerekmektedir. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de kuruma verilmesi zorunludur.

EVLENME ÖDENEĞİ NE ZAMAN KESİLİR?

Evlenme ödeneği verilen kız çocuklarının gelir veya aylıkları, evlenme tarihini izleyen dönem başından itibaren durdurulur. Gelir veya aylıklar, durdurulduğu tarihten iki yıl sonra da kesilir. Varsa diğer hak sahiplerinin gelir veya aylığın kesildiği tarihten itibaren yükselir. Burada şunu belirtmekte fayda var yukarıdaki durumu ilk defa 01.10.2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan sigortalıların hak sahipleri içindir.

EVLENME ÖDENEĞİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR VE BAŞVURU İÇİN HANGİ BELGELER İSTENMEKTEDİR?

4/a'lı çalışan sigortalılar yani eski deyimle SSK'lı olanlar ile 4/b'li çalışan yani BAĞ-KUR'lu olanlar hak sahipleri için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sigorta İşlemleri Daire Başkanlığı'na veya bulunan yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri gerekmektedir. Başvuru için ise belge olarak Tahsis talep ve Beyan Taahhüt belgesi ile müracaat etmeleri gerekir.

5510 sayılı Kanuna tabi kamu görevlisi olan (4/c'li) sigortalı hak sahipleri ile 5434 sayılı emekli sandığı kanununa tabi sigortalılar için ise Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı'na herhangi bir görevde çalışmadığına dair beyan ile başvurmaları gerekmektedir.

AĞIR ENGELLİ ÇOCUĞU BULUNAN KADIN SİGORTALILAR

5510 sayılı kanunla getirilen en önemli düzenlemelerden birisi olan yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayılarının toplamına eklenmektedir.

Yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, 01.10.2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaş hadlerinden indirilmektedir.

AĞIR ENGELLİ ÇOÇUĞU BULUNAN KADIN SİGORTALILARIN BU HAKTAN FAYDALANMALARI İÇİN NE YAPMALARI GEREKİYOR?

Prim ödeme gün sayılarına ilave ve emeklilik için yaş hadlerinden indirim yapılabilmesi için kadın sigortalının bu durumu belgelendirmesi gerekmektedir. Bunun için mutlaka başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğun varlığı için sağlık kurulu raporu ile belgelendirmek zorundadır.

Selam ve dua ile.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.