Fenomen kelimesi, Türkçe 'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Sıkça kullanılan bu kavram, Fransızca kökenlidir.
TDK'ye göre fenomen kelimesinin anlamı şu şekildedir:
- Olay: örneğin, Güneşin batıdan doğması gibi olağanüstü bir fenomen sayılmalıdır
- Görüngü
Fenomen, tamamen yanlış anlamlar yükleyerek kullanılan kelimeler arasında yer alır. Olay ya da olgu demektir. Yani, idrak ve imkân sınırlarının içine girdiği kadarıyla varlık, görüngü, olay, hâdise, duyularla algılanabilen şey demektir.
Ancak günlük kullanımında fenomen kelimesi, olağanüstü olay veya durumları belirtmek için kullanılır. İnsanın şahitlik ettiğinden emin olduğu halde mantıklı bir açıklama getiremediği olaylar manasında kullanılan fenomen kelimesi, bu kullanımı ile TDK anlamına tamamen zıt bir görünüm arz eder.
Çünkü, felsefe biliminde “görüngü” tabirinin eşanlamlısı olarak kullanılan fenomen kelimesi; duyular ile algılanabilen, üzerinde gözlem ve deney yapılarak yapısı anlaşılabilen olay ve nesneler manasında kullanılır ki, bu da kavramın tamamen somut olan şeyleri ifade etmek için kullanıldığını gösterir.
İnsanlar fenomen kelimesini “akıl almaz, şaşkınlık meydana getiren, çok nadir rastlanan” gibi anlamlarda kullansa da kelime yan anlamlarında dahi bu şekilde bir anlamı bulunmamaktadır.
Gerçek anlamından uzak olarak, son zamanlarda halk arasında oldukça yaygın hale gelen bu ifadenin kullanımına bir örnek de “İnternet fenomeni” şeklinde kullanımıdır. Bu anlamda, hayranlık uyandıracak kadar dikkat çekici olan şey veya kişiler için kullanılır. Bu ifade, internetteki herkesin bu fenomeni takip ettiği ve beğendiği anlamına gelir.