Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep’te yarın düzenlenecek törenle açılışı gerçekleşecek olan İstasyon Parkı içindeki “15 Temmuz Demokrasi Müzesini” ziyaret etti. Burada bir açıklama yapan Şimşek, 15 Temmuz’un Türkiye’nin istikbali ve istiklali için bir dönüm noktası olduğunu belirtti.
Gaziantep'te Büyükşehir Belediyesi tarafından olan İstasyon Parkı içinde yapımı tamamlanan ve yarın düzenlenecek etkinlikle açılışı gerçekleşecek “15 Temmuz Demokrasi Müzesi”ni ziyaret eden Şimşek, müzede incelemelerde bulundu.
Müze ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, Gaziantep milletvekilleri, Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, İl Emniyet Müdürü Erhan Gülveren ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile kamu kurum müdürleri katıldı.
“15 Temmuz'u unutturmamak lazım”
ABD destekli 15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olması halinde FETÖ’nün Türkiye'nin geleceğini yok etmek istediğini belirten Şimşek, şunları söyledi:
“15 Temmuz Türkiye’nin istikbali ve istiklali için bir dönüm noktasıydı. Milletimiz o muazzam direnişi göstermese belki de bu terör örgütü Türkiye’nin geleceğini yok edecekti. Türkiye'de hukuk devletini yok edeceklerdi. Aslında o nedenle 15 Temmuz'u unutturmamak lazım. Şehitlerimizi unutturmamak lazım. Çünkü sembolik bir günün ötesinde aslında bir milletin kendi geleceğini bir nasıl sahip çıktığını göstermesi açısından çok önemli. Hem bağımsızlığını hem de geleceğine sahip çıkan bir millet.”
Türkiye'de birçok konuda Gaziantep’in hep öncü olduğunu belirten Şimşek, müzede emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkiye'nin ilk 15 Temmuz müzesi
Türkiye'nin ilk 15 Temmuz müzesi Gaziantep’te “15 Temmuz Demokrasi Müzesi” adıyla kuruldu. Yarın düzenlenecek törenle açılacak olan müzeye gelen ziyaretçiler, yüzlerce telefon, tablet, televizyon ve güvenlik kamerası monitörü üzerinden darbe girişimi gecesi yaşananları izleyebilecek.
Günümüz teknik olanaklarının kayıt altına aldığı bir toplumsal olayı belgelemesi açısından da bir ilk oluşturan müzede, darbe gecesi yaşananların kronolojik anlatısının yanı sıra, ziyaretçide tanıklık hissini yaratmak için de deneyim alanları tasarlandı.
Müzede, TRT’deki korsan bildiri yayını ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının yer aldığı video yerleştirmesi, halkın selalar eşliğinde sokağa çıktığı anları yansıtan ışık ve ses yerleştirmesi yer alıyor.
Gece yarısından sonra şiddetlenen direniş ve çatışmalar müzede önemli bir yer tutarken, bir başka bölümde ise ziyaretçiler, sanal gerçeklik teknolojisinin yardımıyla TRT’ye yapılan baskını ve korsan bildiri okutulması sırasında yaşananlara tanıklık etme imkanı bulacak.
İstasyon Parkı içerisinde yer alan mevcut bir yapının içerisine kurulan müze yapısının fiziksel şartları ve vaziyet planı dikkate alınarak tasarlanırken, tankların köprüyü kapatmasından başlayarak darbenin bastırıldığına dair 16 Temmuz’da TBMM’de yapılan resmi açıklamaya kadarki süreci bir zaman çizgisi izlediğinde, kaydedilen görüntülerin farklı açılardan eşzamanlı ve ayrı cihazlar üzerinde gösterildiği bir sergileme tekniği kullanılan müzenin dış cephesine ise 15 Temmuz’da hayatını kaybeden şehitleri anmak amacıyla bütün şehitlerin isimlerinin yazıldığı bir anıt duvar yerleştirildi.
İLKHA