Filistinli mültecilerin sorunları İstanbul'da tartışıldı

Özelde Suriye'deki Filistinli mültecilerin durumlarının değerlendirildiği bir program İstanbul'da düzenlendi. Programa Filistin ve Suriye meselelerini yakından takip eden basın mensupları, yazarlar ve STK temsilcileri katıldı.

İSTANBUL- İstanbul'da bulunan Filistinli STK'lar Suriye'deki Filistinli mültecilerin durumlarını değerlendirmek üzere bir araya geldi. Türkiye'deki STK, yazar ve alimlerden oluşan bir heyetin de katıldığı toplantıda özelde Suriye'de bulunan Filistinli mülteciler, genelde ise dünyanın çeşitli yerlerinde yaşam mücadelesi veren mülteciler hakkında nelerin yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Fatih'te bir otelde gerçekleştirilen programa Suriye'deki Filistinliler İçin Çalışma Grubu, Londra'da faaliyetlerini sürdüren Yurda Dönüş Merkezi ve Türkiye'de bulunan Filistin'le Dayanışma Derneği (FİDDER), Alimler Cemiyeti Üyesi Abdulhakim Sonkaya, Özgür Kudüs Platformu Basın Sözcüsü Mehmet Sait Özcan, program sonunda Suriye'deki Filistinlilerin sorunlarının takibi amacıyla uluslararası bir ofis açılması için görüş birliğine varıldı.

Programda söz alan Alimler Cemiyeti Üyelerinden Abdulhakim Sonkaya, Filistin ile ilgili çalışma yapan kurumlarla gerekli koordinasyonun sağlanmadığına dikkat çekerek, "Biz size her türlü yardımı yapmaya hazırız. Ancak, size bir sitemimiz var. İstanbul'da bulunan Filistin lobisi ve diğer kurumları Filistin davası ile ilgilenen ve ciddi çalışmaları olan dernek ve platformlar ile gerekli temaslar sağlanmıyor. Bunlar ile koordineli olarak çalışılmadığını gözlemliyoruz. Bizim önerimiz, Filistin lobisinin ve diğer ilgili kurumlarının Filistin ile ilgili çalışma yapan kuruluşların listelerinin yapılması ve bunların periyodik olarak ziyaret edilmesi, aralarında koordinasyonun sağlanması gerektiğine inanıyoruz." İfadelerine yer verdi.

Program, Suriye'deki Filistinli mültecilerin iki buçuk yıldan fazla zamandır maruz kaldıkları ve bugün Suriye sınırlarını da hayli aşarak, Ürdün'e, Lübnan'a, Mısır'a, Libya'ya, Türkiye'ye ve Avrupa ülkelerine uzanan sıkıntılarının ve sorunlarının değişik boyutlarıyla ele alındığı üç çalışma oturumu ile devam edildi.

Katılımcıların sunduğu raporlar, gerek Suriye'de yaşamaya devam eden gerekse bugün artık ülkeyi terk ederek farklı ülkelere dağılmış olan Filistinli mültecilerin maruz kaldığı sorunları siyasi, insanî ve hukuki boyutlarıyla ele aldığı gibi istatistik bilgilerle de vakıayı ortaya koymaya çalıştı. Sunumda bulunanlardan bazıları, söz konusu mültecilerin yaşadıkları hakkında bizzat kendi gözleriyle gördükleri manzaraları gözler önüne seren canlı müşahede ve tespitlerini aktardılar. Bunlar içinde Libya ve Malta kıyıları yakınında söz konusu mültecileri taşıyan teknelerin batması faciaları sonrasında ortaya çıkan manzaralar da vardı.

Tüm katılımcıların önerilerini özetlediği ve diğer katılımcılardan bazılarının da görüşleriyle katkıda bulunduğu, önerilen projelerin gözden geçirildiği toplantı Filistinli mültecilerin yaşadığı her yerle ilgilenilmesi amacıyla uluslararası bir ofis açılması kararlaştırıldı. (Erkan Yavuz-İLKHA)

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.