Finans Bankaları Üzerinden Ev ve Araba Satın Almak Caiz midir?

Finans bankaları, kendilerine özgü faizsiz sistemleriyle insanları ev ve araba sahibi yapıyor.

Finans bankaları, kendilerine özgü faizsiz sistemleriyle insanları ev ve araba sahibi yapıyor. Müşterinin beğendiği evi önce kendileri satın alıyor, sonrasında kâr paylarını da ekleyerek belli peşinat karşılığında taksitle müşterisine satıyor. Allah'u Teâlâ Kuran'ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır;

Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. (Bakara 275)

Bankaların söz konusu alışverişi, şer'î ölçülere uygun bir şekilde yapılırsa caizdir. Aksi olursa bunun direkt faizden bir farkı kalmaz.

Bu bankalar evi satın aldığı zaman icap ve kabul üzerine alışverişi gerçekleştirmelidirler. Banka sahipleri veya vekil, tayin ettiği personelleri evi ilk sahibinden satın alırken kendi aralarında bu alışverişi gerçekleştirip sonrasında ikinci kişiye satmalıdırlar. İkinci kişinin evi beğenmek ve pazarlık yapmaktan başka hiç bir müdahalesi olmamalıdır. Aynı şekilde evi satın almak isteyen ikinci kişi vereceği peşinatı evin ilk sahibine değil de sonrasında evin sahibi olan bankaya vermelidir. Çünkü kendisi evi bankadan satın almıştır, ilk sahibinden değil..

Banka, evi satın alırken tapu vb. resmi evrakları kendi üzerine almak zorunda değildir. Evi almak isteyen kişi tapuyu taksitlerini tamamen ödedikten sonra ilk sahibinden ya da taksit süresince evi ipotek eden bankadan alabilir. Zira tapunun bankaya, bankadan da ikinci kişiye nakledilmesi ayrı külfete sebebiyet vermektedir. Bu bakımdan banka evi ilk sahibinden satın aldığı sırada bu alışverişi tasdik edecek bir belge üzerine yapması yeterlidir. İslama göre alışveriş icap ve kabul iledir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?
Namazda gözleri kapatmak mekruh mudur?