“Fıstık rekoltesinin artması için sulu tarım sistemine geçilmeli”

Şanlıurfa’nın önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının rekoltesinin düşük olmasından dert yanan esnaf, üretimin artması için sulu tarım sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa'nın önemli geçim kaynakları arasında yer alan Antep fıstığının rekoltesinde görülen düşüklük esnafı endişelendiriyor.

Bu yılki fıstık rekoltesinin istenilen seviyede olmadığını söyleyen fıstıkçı esnafı, üretimin artması için sulu tarım sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti.

Kentteki fıstık rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 40 oranında azaldığını ifade eden Ramazan Aslan, “Geçen seneye oranla fıstıkta rekolte oranı çok düşüktür. Geçen sene Şanlıurfa’da rekolte oranı yüzde 70 idi ama bu sene yüzde 30 civarında seyretmektedir. Kuraklık bunların sebeplerinden sadece bir tanesidir. Su olduğu halde Şanlıurfa yöresi bir türlü sulu sisteme geçemedi. Yöneticiler bu işin üzerinde durmuyorlar. Fiyatlar geçen sene 7,5 TL civarındaydı bu sene ise sualtı dediğimiz 7 TL civarındadır.” dedi.

İşletme alanında kendilerine daha fazla imkân sunulmasını isteyen Aslan, yöneticilerin, fıstık üreticilerini bilinçlendirmesinin faydalı olacağını dile getirdi. Aslan, “İşletmede biraz daha imkânlar olursa güzel olur. Yönetimimiz girişken değil, Gaziantep’e göre pasif durmaktadır. Gaziantep’in esnaf başkanları işletme ve teşvik açısından aktif durumdalar. Yöneticilerin esnafı bilinçlendirmesi lazım.” şeklinde konuştu.

Fıstık fiyatlarının esnafı tatmin edecek düzeyde olduğunu söyleyen Mehmet Oğuz ise kentte fabrikalar açılarak üretimin teşvik edilmesinin yararlı olacağını belirtti.

Resmi olmayan rakamlara göre, Antep fıstığının yüzde 60'ının Şanlıurfa'da üretildiğini belirten Oğuz, “Fıstık Şanlıurfa’nındır. Gaziantep’te bir damga vuruldu diye Antep fıstığı diye piyasaya sürüldü. Resmi olmayan rakamlara göre fıstığın yüzde 60’sı Şanlıurfa’da üretiliyor. Yetkililer bu konuda Şanlıurfa’ya sahip çıkmalıdır.” ifadelerini kullandı. (Ramazan Casuk/Mehmet Demir - İLKHA)
















 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi