Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, eylül ayında yapılması planlanan fıstık hasadı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu yıl aşırı yağışların fıstık üretimini yaklaşık yüzde 70 oranında düşürdüğünü belirten Akdaş, bunun çiftçiyi ciddi anlamda mağdur ettiğini söyledi.
Aşırı yağışların hububat ürünlerinde olduğu gibi fıstıkta da ürün kaybına neden olduğunu vurgulayan Akdaş, geçen yıla oranla fıstık rekoltesinde yarı yarıya bir düşüşün olduğunu kaydetti.
Batman’da son yıllarda fıstık ekiminin giderek yaygınlaştığını, yaklaşık 80 bin dönüm ekili alanın olduğunu aktaran Akdaş, katma değerinin yüksek olmasından dolayı fıstıkçılığın kentte bir geçim kaynağına dönüştüğünü ifade etti. Fındığa verilen desteğin fıstık için de verilmesini talep ettiklerini dile getiren Akdaş, yetkililere seslendi.
“Önlem almaya çalıştıysak da kaybın önüne geçemedik”
Bu yılki fıstık hasadının eylülün ilk haftasından itibaren başlayacağını belirten Akdaş, “Bu yıl ürünlerde yüzde 70 oranında bir kaybımız var. Bu durum aşırı yağışlardan kaynaklanmaktadır. Fıstıkta döllenme süreci 20-25 gündür. Bu süreçte sürekli yağmur yağdığından dolayı, döllenme sistemi de ağaçlarda tozlanma sistemiyle olduğu için döllenme olmadı ve bu yüzden yüzde 70 oranında bir kayıp var. Bunun önlemini alıp, çiftçilerimizi bilinçlendirmeye çalıştıysak da o dönemde yağmurlar nedeniyle yapay döllenme sistemini devreye geçiremedik. Bu da ürün kaybına neden oldu.” diye konuştu.
“Üründe büyük bir kayıp var”
Yaşanan kayıp nedeniyle çiftçinin büyük bir mağduriyet yaşadığını aktaran Akdaş, “Yüzde 70 verimde kayıp çiftçiyi epey etkiler. Fıstık fiyatı arttı ama keşke ürün olsaydı da fiyatlar daha düşük olsaydı. Çiftçi daha fazla kazanırdı. Fıstığın şu an tarlada verilen fiyatı kilosu 60-70 liradır. Rekoltemiz bu yıl 3 bin, 3 bin 500 ton civarındadır. Geçen yıla göre çok düşüş var. Geçen sene rekoltemiz 7 bin 500 ton civarındaydı. Üründe yarı yarıya neredeyse bir düşüş var. Bahçe sayılarımız arttı, buna rağmen bile rekoltemizde yüzde 50 bir düşüş var. Bu büyük bir mağduriyet oluşturuyor. İnşallah önümüzdeki sene için ümitliyiz, iyi bir rekolte yakalayacağız.” dedi.
“Fıstık geçim kaynağı oldu”
Son 5 yıldır Batman’da fıstıkçılığın hızla yaygınlaştığına dikkat çeken Akdaş, “Şu anda kayıtlı ve kayıt dışı toplamda yaklaşık 80 bin dönüm ekili alanımız var. Bu rakam Batman merkez ve tüm ilçeleri kapsıyor. Fıstıkçılık Batman’da son yıllarda hızla yayınlaşmaktadır. Biz iki yıl önce birliği kurduğumuzda 21 bin dönümdü, şu anda ise yaklaşık 80 bin dönümdür. Daha da hızla artıyor ve ekimi yaygınlaşıyor. Fıstıkçılık Batman’da bir geçim kaynağı olmuş durumda. Katma değeri yüksektir.” ifadelerini kullandı.
“Fıstıkta ürün desteğinin verilmesini istiyoruz”
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fındık için verilen desteğin fıstık için de verilmesini istediklerini vurgulayan Akdaş, şunları söyledi:
“Ürün desteği verildiği takdirde çiftçilerimiz daha fazla bu işe emek sarf edecektir. Çiftçilerin ülkenin ekonomisine büyük katkısı vardır. Çiftçiye destek ülkenin kalkınması demektir. O yüzden fıstıkta ürün desteğinin verilmesini hükümetten talep ediyoruz. Sonuçta fıstık ekimi yapan bir çiftçimiz ilk 8 yıl hiç verim almıyor. 8 yıldan sonra 2 yıl ancak masrafını çıkarıyor. 10 yıl sonra daha yeni yeni gelir elde edebiliyor. İlk defa fıstık ekecek çiftçilerimiz için de 10 yıl süreyle destek verilmesini istiyoruz.”
İLKHA