Fiyattan memnun olan Van Samancılar Sitesi esnafı sorunlarının çözülmesini istiyor

​Düşüşe geçen saman fiyatlarından memnun olduklarını belirten Van Samancılar Sitesi esnafı hem sitedeki sorunların çözülmesini hem de stokçuların önüne geçilmesini istiyor.

Hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu Van ve çevresine hayvansal yem ve saman tedarik eden Van Samancılar Sitesi, birçok insan için geçim kaynağı haline geldi.

Yılın belli aylarında özellikle Diyarbakır ve Batman’dan tonlarca saman, TIR ve kamyonlarla Van Samancılar Sitesine getirilerek buradan Van ve çevresinde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlara ulaştırılıyor.

Bahar mevsimi ortalarında ve yaz aylarında fiyatı düşen saman, sonbahar ve kış aylarında ise, oldukça yükseliyor. Stokçuların devreye girmesiyle fiyatların yükseldiğini belirten esnaf, bu soruna çözüm bulunmasını istiyor.

Bahar ve yaz aylarında ucuz fiyattan aldıkları samanı sonbahar ve özellikle kış aylarında oldukça yüksek fiyattan satan stokçular, hayvan üreticilerini de mağdur ediyor.

Van Samancılar Sitesi esnafı ve Site Kooperatif Başkan Yardımcısı Süleyman Bulut, saman fiyatlarının çiftçi, alıcı ve satıcı için şu an uygun olduğunu söyledi.

Bulut; “Saman fiyatları şu an iyi durumda ama hayvancılık yapan vatandaşların sıkıntıları sadece samanla çözülmez. Hayvancılık yapanlar için yem fiyatlarının da düşmesi gerekiyor. Şu an yemin torbası 90 lira civarındadır. Samanın kilogram fiyatı 550-600 kuruş civarındadır. Ama sadece samanla çözülecek bir sıkıntı değil bu. Sadece saman fiyatlarının düşmesi hayvancılık ile uğraşan vatandaşların sıkıntısını gidermiyor. Bunun yanında yem fiyatlarının da düşmesi gerekiyor.” dedi.

“Stokçular durumu fırsata çeviriyorlar.”

Samanın bu yıl da beklenen seviyede olmayacağını öngördüklerini belirten Bulut, şunları kaydetti:

“Bu yıl Serhat Bölgesi açısından saman yeterli değildir. Yağmurlar vaktinin dışında yağdı ve yağmur yağdığında da havalar ısınmadığı için ekin yeşeremedi. Yani ön görülerimize göre saman fiyatları yine pahalı olur. Saman fiyatının yükselmesi de bazı çevrelerin ve insanların elindedir. Mesela şu an saman fiyatları uygun. Saman daha tarlanın içindedir. Ama saman alım satım ile uğraşan bazı tüccarlar bu samanı toplayıp stoklayacaklar. Zamanı geldiğinde samanı pahalı satacaklar. Yani saman üreticinin elinden çıkıp tüccarların eline düşüyor ve tüccarların eline düştüğünde de ister istemez saman fiyatları yükseliyor.”

“Saman fiyatları şu an için uygun”

Beyaz samanın kilogram fiyatının 550-650 kuruş, yeşil samanın kilogram fiyatının ise bir buçuk liradan başlayıp, 2 liraya kadar yükseldiğini dile getiren Bulut, saman fiyatlarının şu an için uygun olduğunu ifade etti.

Saman sitesi esnafı olarak bazı sıkıntılar yaşadıklarını, yetkililerin bu sıkıntıları çözme noktasında kendilerine destek vermesini isteyen Bulut, “Bu çalıştığımız saman sektörü değişken bir sektör. Belli bir fiyat aralığı yok. Serbest piyasa olarak tabir ettiğimiz bir piyasadır. Kim nasıl isterse samanı o şekilde satıyor. Mesela saman fazla olduğunda fiyatı düşürüyorlar, saman az olduğunda ise yükseltiyorlar. Yani belli bir firmaya, belli bir şirkete bağlı değil. Saman bize Diyarbakır'dan ve Batman'dan geliyor. Bu samanı köylülere biraz daha ucuz veriliyor. Köylüler de direkt onlardan saman alıyor. Bizden saman alanlarda parası hazır olmayanlar ve peşin para veremeyecek olanlardır. Bazı vatandaşlar da biz samancılar olarak ayakta kalalım, bu işi sürdürelim diye gelip bizden saman alıyorlar.” dedi.

 “Hem hayvan üreticileri hem de samancılar mağdur oldu”

Samanın kış aylarında pahalandığını dile getiren Van Samancılar Sitesi Denetim Kurulu Başkanı Derviş Çelik, “Vatandaşlar kışın saman alamadı. Bazı üreticiler de zararına hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Ondan sonra da Coronavirus çıktı. Üreticiler 4-5 ay evlerinde kaldı. Hayvanlar satılamadığı içinde biz elimizdeki samanı borç olarak üreticiye verdik. Hayvan pazarı da 4-5 ay kapalı kaldığı için üreticiler elindeki malları satamadı ve biz mağdur olduk. Devletten mağduriyetlerimizin giderilmesi için yardım talep ediyoruz. Saman fiyatları kışın pahalıydı. Ama şu an bayağı düşmüş durumda. Kış mevsiminde saman bize pahalı geldiği için biz de pahalıdan satıyorduk. Şu an saman fiyatları düşmüş ama hayvan para etmediği için üretici yine alamıyor. Hem üreticiye hem de bize yardım etmeleri için devlet yetkililerine çağrıda bulunuyoruz.” diye konuştu.

“Bizim acil olarak asfalta ve altyapıya ihtiyacımız var” 

“Vatandaşların Diyarbakır ve Batman'dan istemiş oldukları saman bizim sattığımız saman kadar kaliteli olamaz,” diyen Çelik, “Çünkü biz burada esnafız. Samanda herhangi bir sıkıntı çıktığında biz buradayız ve vatandaşları mağdur etmeyiz. Yerimiz de belli olduğu için herhangi bir yanlışlık yapamayız. Ama vatandaşın dışarıdan alacağı saman bizim sattığımız saman kadar güvenli olmaz. Sitenin yollarının ve içinin asfaltlanmasını istiyoruz. Zaten saman tozlu, üstüne bir de yolların tozu eklenince perişan oluyoruz. Bizim acil olarak asfalta ve altyapıya ihtiyacımız var. Bunlar yerine getirilirse biz işimizi daha iyi yaparız.” ifadelerinde bulundu.

İLKHA
















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van’da onlarca aracın karıştığı zincirleme trafik kazası kameralara yansıdı
Van'da zincirleme kaza: 2 ölü, 15 yaralı
Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması