Bütün bu gelişmelerin bölgede devriye gezen Fransız askerlerinin gözetiminde yapılması ise dikkat çekti. Adeta vahşetin güvenliğini sağlayan Fransız askerleri olayı seyretmekle yetindi. Masum bedenlerden yükselen alevleri söndürmeyen askerler, araba lastikleriyle yakılan Müslümanların cesetlerini kül oluncaya kadar seyretti. Uluslararası Kızılhaç Komitesi`nden dün yapılan açıklamada da kurum çalışanlarının son iki günde şiddet olayları sonucu ölen 50 kişiyi defnettiğini duyurdu. `Save the Children` (Çocukları Kurtarın) adlı uluslararası insan hakları örgütü, 17 Ocak`ta, Müslümanları tahliye eden bir konvoya düzenlenen saldırıda 3`ü çocuk 23 Müslümanın öldüğünü teyit etmişti. Eski bir Seleka üyesi olan ve ülkenin Güvenlikten sorumlu Bakanı Mahamat Nouradine Adam, Müslümanlara yönelik vahşetin devam etmesi halinde kabineden ayrılacaklarını, ülkenin kuzeyinin Müslümanlara, güneyinin ise Hristiyanlara bölünebileceği uyarısında bulundu.
SELEKA`DAN BİR AY SÜRE
Seleka liderlerinden Adam, Hristiyan çetelerin sokaklarda Müslümanlara yönelik saldırılarını arttırdığını ve durumun daha da kötüleştiğini bildirdi. Fransızlara bir ay süre verdiklerini belirten Adam, saldırıların durmaması halinde Müslümanları korumak için gereken her türlü önlemin alanacağını vurguladı. Zengin maden kaynaklarına sahip Orta Afrika Cumhuriyeti, çoğunluğu Müslüman olduğu söylenen Seleka koalisyonu askerlerinin Mart 2013`te yaptığı darbenin ardından anarşi ortamına sürüklendi. Ülke, kendisi de 2003`te yapılan bir darbe sonucu iş başına gelen Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize`nin devrilerek yerine Müslüman Michel Djotodia getirilmesinin ardından eski Seleka savaşçılarıyla Hristiyan anti-balaka milisleri arasında çıkan din temelli çatışmalara sahne oluyor.
Orta Afrika bölünebilir
4,5 milyonluk Orta Afrika Cumhuriyet`inin üçte biri Müslümanlardan oluşuyor. Müslümanların haklarını savunan Seleka grubu, Müslümanlara yönelik vahşetin devam etmesi halinde kabineden ayrılacaklarını ve ülkenin kuzeyinin Müslümanlara, güneyinin ise Hristiyanlara ait olacak şkilde bölünebileceği uyarısında bulunuyor.
Berlin ve Paris`ten ortak işgal tugayı
Alman ve Fransız Savunma Bakanları Orta Afrika Cumhuriyeti`nde görev yapacak Alman-Fransız ortak tugayının geliştirilmesi konusunda uzlaştı. Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile önceki gün gece yarısına kadar görüşen Von der Leyen, bu tugayın Alman-Fransız dostluğunun bir ifadesi olduğunu, Fransa`nın askeri ortaklığa gösterdiği açık teyidin kendisini sevindirdiğini söyledi. Alman Bakan, ortak tugayın görevi ile ilgili ayrıntılara değinmese de bu tugayın Orta Afrika`da görev yapacağı kaydediliyor. Askeri uzmanlar ise yeni tugayın kısa bir zaman içinde görevinin netleşeceğini vurguladı.
Zira Alman Savunma Bakanı Von der Leyen`in Paris`teki görüşme konuları arasında Almanya`nın Mali ve Orta Afrika Cumhuriyetinde Fransa`ya nasıl daha fazla askeri yardım yapabileceği de yeraldı. Almanya, Mali`de yaklaşık 100 askerle hükümet askerlerinin eğitimine yardım ediyor.
Yeni Şafak