Gaita, Kur'an-ı Kerim'de insan dışkısının kinaye ismidir(Nisa:43). Lafız olarak ‘gaita' geniş ve rahat olan alan demektir. İnsan dışkısına “gaita” denilmesi bunun defedilmesiyle insanın içinde oluşan rahatlama ve genişlik hissi sebebiyledir.
Peygamber (sav) helaya girerken “Allah'ım habis ve habislerden sana sığınırım” buyururdu. Habis; çirkin, sıkıntı veren, tiksindirici ve itici şey demektir. Peygamber (sav) def-i hacetle aynı zamanda insanın içinde her türlü habis, itici, sıkıcı ve kirli düşüncelerin, takıntıların izale edilmesini ifade buyuruyordu. Buna göre insanın içindeki habis şeyler, baskı oluşturan duygular, takıntılar, kötü düşünceler, tiksindirici hisler habis sınıfına dâhildir ve gaita ile birlikte bunların izale edilmesi gerekir. Peygamber (sav) bu duayı özellikle helada yapıyordu ki bu habis şeylerin ne olduğu, nasıl tiksindirici ve sıkıcı olduğu somut olarak anlaşılsın.
Normalde insan, sadece hacet gidermek için tuvalete gitmez. Bunun yanında insanın gaitadan sonra içinde duyacağı rahatlık, genişlik ve arınmışlık hissine dikkat etmesi gerekir. Zira bu his bazı kimselerde oluşur bazı kimselerde oluşmaz. Çünkü herkes gaitanın neyi ifade ettiğini bilmez. Gaita insanın içindeki habis duygu ve düşüncelerin somut halidir. Gaita ile birlikte bunların da dışarı çıkması gerekir. Ama bunun için insanın gaita ve hela adabını bilmesi gerekir. Fakat bu, herkes için böyle değildir. Kimisi bu işi sadece biyolojik olarak değerlendirir. Binaenaleyh bu kimse gaitadan biyolojik olarak kurtulur ama habis duygu ve düşünceler, takıntılar içinde kalmaya devam eder.
İslâm fıkhı, def-i hacete özel bir bap ayırmıştır. Bazıları bunun çok abartıldığını söyler. Ama hakikat öyle değildir. Çünkü İslâm, def-i haceti, gaitayı sadece biyolojik bir iş olarak görmez. Aynı zamanda bunun insanın habislerden, takıntı ve vesveselerden kurtulmasını ifade eder. Bu nedenle İslâm fıkhı gaitadan temizlenme işlemine “isticmar-taşlanma” adı verilir. Bu şekilde gaita ile birlikte şeytanın vesveselerinin, takıntılarının taşlanmasını ifade eder. Bu nedenle İslâm fıkhı bu hadiseye özel bir bap ayırmıştır.
Gaita, bazıları için sadece biyolojik bir hadisedir. Bu nedenle o kimseler habislikten, kirlilikten ve kokuşmuşluktan kurtulmuş olmuyorlar. Bu sebeple pisliğe, çirkefliğe ve tiksindirici şeylere ilgi duyuyorlar. Öyle ki son olarak bu taifeden biri gaitanın çirkin bir şey olmadığını söyledi. Çünkü onun içinde temizlik hissi oluşmadığı için çirkin ve tiksindirici şeyleri normal görüyor. Bu çok etkileyici ve ibret verici bir itiraftır. İslâm fıkhının bu meseleye neden bu kadar önem verdiğini izah ediyor.
İslâm, gaitaya sadece biyolojik bir olay olarak bakmaz. Bunu habis, çirkin ve kirli şeylerden kurtulmak olarak değerlendirir. Gerçekten gaitanın habis boyutundan kurtulmayan kimse kendini hep kirli, daralmış hisseder. Bir türlü içindeki gazdan kurtulamaz. Örneğin bu durumda biri kalkar Şam'ın Guta semtinde kimyasal silah kullanır. Şam'daki Guta semtinin ismi gaitadan gelir. Çünkü geniş ve rahat bir yerdir. İşte içindeki habis duygu ve düşüncelerden kurtulmayan Esad, Guta'da kimyasal gaz kullandı. Demek ki hakikaten Gaitadan kurtulmayan bir kimsenin içinde gaz kalır. O da çıkar bunu mazlumlara karşı kullanır. Aslında Guta banliyösünde kullanılan kimyasal gaz, gaita ile birlikte çıkmayan o gazdır. Eğer o gaz gaita ile birlikte dışarı çıksaydı o kimse böyle canileşmez ve çirkefleşmezdi.
Gaita, geniş alan demektir. İnsanın içinde genişlik oluştuğundan def-i hacet için bu isim kullanılmıştır. Mesela Rusya çok geniş bir gutadır. Geniş toprakları var. Ama Ruslar gaitayı yapmayı bilmediği, pislikleri, gazları ve kirlilikleri hep içlerinde kalmaya devam ettiği için hala yayılmacı ve emperyalist bir siyaset izliyorlar. Yaşlanmış, takatten düşmüş, ayyaş ve fuhuşa bulaşmış nüfusuna rağmen Rusya yayılmacı bir siyaset izliyor. Orta Asya İslâm beldelerini, Çeçenistan'ı, Kafkasları işgal eden Ruslar en son Kırım'ı, Gürcistan'ın bir kısmını ilhak ettiler. Şimdi de Suriye'ye el attılar. Bu kadar geniş bir guta, geniş bir coğrafya size yetmiyor mu? yok yetmiyor. Çünkü onların gaitaları içlerinde kalmıştır. Onların habislikleri içlerindedir. Bu nedenle gaitanın baskısıyla şuraya buraya bulaşıyorlar. Fuhşu her tarafa bulaştırdıkları yetmiyormuş gibi şimdi de askerleriyle saldırıyorlar. İş bu, “Gaitadan kurtulamama sendromudur.”
İslâm fıkhı; yola, bahçeye, canlıların alanına gaita yapmayı yasaklıyor. Ama bunlar her tarafa pisliklerini bulaştırıyorlar. Fakat bu kadar geniş alana sahip olmasına rağmen “Gaita sendromundan kurtulamayan” Ruslar, yakında “Moskova kantonuna” dönüşmekten kurtulamayacaklardır.