Diyarbakır Oto Center Site Başkanı Mehmet Dönmez, son zamanlarda ikinci el araç fiyatlarının yüksek olmasının temel nedeninin; Coronavirus salgınından dolayı yaklaşık 3 ay araç fabrikalarında üretim yapılamaması ve piyasada gerçek mesleği oto alım-satım işi olmayanların araç satışını yapmasından kaynakladığını ifade etti.
Gayri resmi yollardan araç alım-satımı yapanların vergi, kira ve dükkân masrafı yapmadıkları için piyasanın üstünde araç satın aldıklarını belirten Dönmez, herhangi bir zahmet çekmeden çok cüzi bir kârla araç satışını gerçekleştirdikleri için piyasada ciddi dalgalanmalara sebep olduğunu vurguladı.
Vatandaşların ilanlara güvenip hareket etmemeleri, aracı yerinde görüp bütün sorgulamaları yaptıktan sonra almaları gerektiğini hatırlatan Dönmez, araç alacaklara önemli tavsiyelerde bulundu.
"Sıfır araçlar ihtiyacı karşılamayınca ikinci el araçlara talep arttı"
Coronavirus salgınından dolayı piyasaya araç sürülememesinin araç fiyatlarında artışa neden olduğunu belirten Diyarbakır Oto Center Site Başkanı Mehmet Dönmez, "İkinci el araç fiyatlarının yüksek olmasının temel sebebi; şu an sıfır araçların virüsten dolayı piyasaya sürülememesidir. Araç fabrikaları Coronavirus sürecinde yaklaşık 3 ay kapalı olup faaliyet yürütemedi. Bundan dolayı ihtiyaçlara sıfır araçlar yetişemeyince ikinci el araçlara talep arttı. Bu durum da ikinci el araç fiyatlarının tavan yapmasına neden oldu." ifadelerini kullandı.
"Müteahhidinden tutun esnafına kadar birçok kişi oto alım-satımı yapıyor"
İkinci el araç fiyatlarının yüksek olmasının bir diğer nedenini de gayri resmi yollardan oto alım-satımı yapanlardan kaynaklandığını söyleyen Dönmez, "İkinci el araçlarının fiyatlarının bu kadar yükselmesinin başka nedenleri de var. Gayri resmi yollardan araç satanlar fiyatların yükselmesinde bir başka nedendir. Örneğin; Diyarbakır'da müteahhidinden tutun esnafına kadar birçok kişi oto alım-satımı yapıyor. Hatta biz galericilerin dükkanlarında bulunan araç sayılarından daha fazlası onların elinde var. Haliyle piyasada görülen büyük dalgalanmalara da bu durum ciddi anlamda etki ediyor. Az önce bir araç satışı için Diyarbakır 7. Noter'e gittim. Orada yaklaşık 50 vatandaş vardı. O kadar kişinin içerisinde sadece 2 esnafı tanıdım. Geri kalan bütün satıcılar gayri resmi yollardan araç alım-satımı yapan kişilerdi. Fiyatların nasıl yükseltildiğini küçük bir örnekle anlatmak gerekirse, 100 bin liraya aldığımız aracı onlar 103 binden alıp bin TL kârına da olsa satabiliyor. Neden mi? Çünkü onlar herhangi bir kira, vergi veya dükkân masrafı yapmadıkları için ayak üstü alıp satabiliyor. Maalesef bu şekilde piyasada araç fiyatları artıyor." şeklinde konuştu.
"Vatandaşlar, araç ilanlarına çok fazla güvenmemelidir"
İkinci el araç alanlara önemli tavsiyelerde bulunan Dönmez, "Genelde vatandaşlar, araç alırken ilanları takip ederek almaya çalışıyor. Vatandaşlar bu ilanlara çok fazla güvenmemelidir. Çünkü ilana koydukları araç farklı bir aracın görseli olabilir. Bu şekilde aldanıp kandırılabilirler. Yine galericiden araç aldıkları vakit, 'Herhangi bir sıkıntılı durumda aracı getirip geri verebilirim.' sözünü alsınlar. Yine vatandaşlarımız aracı canlı bir şekilde yerinde görmelidirler. Araç beğenildikten sonra güvenilir ekspertizcilere götürülmelidir. Çıkan ekspertiz raporu çok iyi incelenmelidir. Bir başka dikkat edilmesi gereken husus, vatandaşlarımız ekspertiz raporundan sonra 5664 Kaza Geçmişi Sorgulama işlemini yapmalıdırlar. Ayrıca fenn-i muayene sorgulaması yine yapılmalıdır. Gerekirse son olarak beğendiği aracı servis veya güvenilir ustalara da gösterebilirler. Bu şekilde vatandaşlarımız ikinci el aracını alabilirler." dedi.
İLKHA