Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Güneydoğu İhracatçılar Birliği, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ile Gaziantep Ziraat Odası'nın destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından organize edilen her iki fuar, Ortadoğu Fuar Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Fuarın açılış töreninde konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, tarımın Türkiye'nin olduğu gibi Gaziantep'in de bel kemiği olduğunu ifade etti.
Gül, "Gaziantep üreten bir şehir. Bunda herkesin katkısı var. Biz Gaziantep olarak birlikte büyüyoruz. Tarım Gaziantep sanayisinin bel kemiği ve Türkiye'nin de stratejik sektörüdür. Sulanabilir alanlarımız daha çok artıyor. Bütün tarım alanlarında hiçbir şey bir önceki seneden kötü değil. Daha iyisi mümkün mü? Daha iyisi her zaman mümkün, daha iyisini birlikte yapacağız. Fuarın hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
"Bu coğrafyada gıda güvenliği çok önemlidir"
Her alanda olduğu gibi gıda, tarım ve hayvancılık alanında Türkiye'nin güçlü olması gerektiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de "Son yaşadığımız olaylar bize şunu gösteriyor. Bu coğrafyada güçlü olmak zorundayız. Bu coğrafyada güçlü Türkiye ne kadar önemli ise gıda güvenliği de o kadar önemlidir. O yüzden toprağımızı, suyumuzu, insanımızı korumamız, çok üretmemiz ve bugünkü fuarlarla birlikte pazar payımızı her geçen artırmamız gerekiyor. İşte o yüzden coğrafyamıza baktığımız zaman bereketli hilalin ortasındayız. Mezopotamya'nın kalbindeyiz. Doğu Akdeniz'e açılan kapıyız. Çeşitlilik bakımından elimizde büyük bir hazine var. Suyu olmayan bir devlet, tüm tarım ürünlerini ve tohumunu üretiyor. Tohum ticaretini de elinde tutuyor. Tohum bizde var ama tohumun maddesini onlar üretiyor. Çünkü teknolojiyi kullanıyorlar. Akıllı tarım ve akıllı gıda dediğimiz teknolojik altyapı ile bütün dünyanın sözünü söylüyor. O zaman bize düşen de bunun gereğini yapmaktır." ifadelerini kullandı.
"Tarım ve hayvancılık sektörleri stratejik sektörler haline geldi"
Günümüz dünyasında tarım, gıda ve hayvancılık sektörünün öneminin her geçen gün arttığına dikkat çeken Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise, şunları söyledi:
Tarımsal alanların daralması, dünya nüfusunun hızla artıyor olmasıyla tarım ve hayvancılık sektörleri stratejik sektörler haline geldi. Birçok alanda üretim yapan Gaziantep'in, gıda sanayisinde oluşturduğu katma değer, sağladığı istihdam, yaptığı ihracatla ülkemizin söz sahibi kentlerin başında gelmektedir. Gaziantep sanayisinin önemli bir bölümü gıda sektöründen oluşmakta. Gaziantep ihracatının ilk sırayı yüzde 44 ile tekstil sanayisi gelirken tarımsal sanayi ve hububat ürünleri yüzde 27 ile ikinci sırada yer almaktadır.
Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan da Gaziantep'in tarımıyla yükselen bir şehir olduğunu belirterek, Gaziantep'in sanayideki başarısı kadar tarım ve hayvancılık alanında da güçlü bir şehir olduğuna dikkat çekti.
Konuşmaların ardından Vali Gül ile açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri stantları gezdi.
Fuarlarda, başta Gaziantep olmak üzere, Ankara, İstanbul, İzmir, Kilis, Konya, Kocaeli, Malatya, Mersin, Samsun, Sakarya, Şanlıurfa ve Trabzon'dan firmalar ürünlerini sergiliyor.
Fuarlarda, tarım ve hayvansal üretim makineleri, traktör ve ekipmanları, sulama sistemleri, tarımsal danışmanlık, güneş paneli, gübre, ilaçlama ve yem katkı maddeleri gibi ürün gruplarından oluşan stantlar yer aldı.
Temsil edilen marka ve firma sayısının 150 olduğu fuarları, bölge il ve ilçelerden çiftçiler, üreticiler, akademisyenler, bayiler, ilgili kurum ve kuruluşlardan 250 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
İLKHA