GastroAntep festivali kentin tanıtımına katkı sağlayacak

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 20 Eylül'de başlayacak olan Uluslararası Gastronomi Festivali'nin kentin tanıtımına katkı sağlayacağını söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 20–22 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan "GastroAntep" festivali öncesi yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya geldi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Erikçe Ormanı'nda açılan Mutfak Sanatları Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Şahin'in çalışmaları ile ilgili soruların da sorulduğu toplantının ana gündem maddesi "GastroAntep" festivali oldu.

Toplantıda, Gaziantep'in neden böyle bir festival düzenlemesi gerektiğini detayları ile anlatan Şahin, diğer projeler ile ilgili bir de sunum yaptı.

Festivalin uluslararası ve 40'ın üzerinde ülkeden katılımcının olacağını belirten Şahin, yerli ve yabancı basın mensuplarının yanı sıra, sanatçılar, akademisyenler ve şeflerin Gaziantep'e geleceğini belirtti.

Gaziantep'in kendine has sadece 500 çeşit yöresel yemeğinin bulunduğunu ve bunu dünya ülkelerine tanıtmak istediklerini belirten Şahin, gastronomi alanındaki pastayı büyütmek ve en çok hisseyi almak istediklerini belirterek, dünya mutfaklarından örnekler verdi.

Organize Sanayi Bölgesi civarındaki Kuzey Şehir Konut Projesi'nin hem işverenin ve hem de işçinin yükünü hafifleteceğini belirten Şahin, "Kuzey Şehir Konut Projesi bizim açımızdan çok önemlidir. Her gün 5'inci Organize Sanayi Bölgesi'ne 150 bin kişiyi taşıyoruz. Buna ne can ne yakıt dayanır. O yüzden hem patronların üzerindeki mali yükü hafifletmek hem işçilerimizin daha sağlıklı, verimli çalışması ve hem de şehirdeki konut fiyatlarını düşürmek için önemli bir proje." dedi.

Yapımı sürdürülen Gaziantep Panorama Müzesi'ni kentin kurtuluş günü olan 25 Aralık'a yetiştirmeyi planladıklarını belirten Şahin, "Hızla devam ediyor. 'İstanbul 1453 Panorama Müzesi'nde ofset baskı var. 'Gaziantep Panorama Müzesi'nde ise yağlı boya yer alıyor. Sanatla gaziliğin, kahramanlığın nasıl buluştuğunu gösteren büyük bir sanat eserini hayata geçiriyoruz. Antalya'da ressam 2 yıldır çalışıyor, eserler tamamlandı." ifadelerini kullandı.

Şahin, Düzbağ İçme Suyu Projesi'nin yüzde 75'inin tamamlandığı bilgisini vererek, şunları söyledi:

"Su borusu yatırmak için tünel açan yeni bir Türkiye ve yeni bir Gaziantep var. Bu da gerçekten çok önemlidir. Özellikle de kayıp kaçakta. Çünkü olmayan suyu bir de yolda kaybediyoruz. Döşediğimiz borularla kayıp kaçakta yüzde 15 iyileştirme yaptık. Bu da çok önemlidir."

Kentteki bütün han ve hamamların restore edileceğini vurgulayan Şahin, "Bütün hanlarımızı Vakıflar ile birlikte restore ediyoruz. Restore edilmeyen hiçbir han ve hamam kalmayacak. İpekyolu aksında bu çok önemli yoksa bunlar yok olup gidecek. Biz bugün bakmazsak tarihimiz, kültürel mirasımız yok olup gidecek. Şimdi Sabuncu, Pekmezci ve Yüzükçü hanlarını aldık. Nerede bir han varsa biz birebir uğraşıyoruz." şeklinde konuştu.

Yerel ürünlerin market zincirleri içerisinde yer almasını sağlamak için çaba göstereceklerini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Çok zor bir dönemden geçtik. Bir yandan bulgur festivali yaparken diğer yandan havalimanımıza düşen füzenin sıkıntılarını yönetmeye çalıştık. Bu durum içinde kentimizin gastronomisini yine de tanıtmaya devam ettik. Çalışma arkadaşlarımız dünyanın neredesinde bir gıda fuarı varsa oralara katılarak Gaziantep'in gastronomisini anlattılar." diye konuştu.

"Dünya şehirleri tek bir ürün ile UNESCO mutfağına giriyor"

Dünya gastoronomi listesine bakıldığı zaman birçok ülkenin bir tek ürün ile listeye girdiğini aktaran Şahin; Hindistan, Çin, Japonya, Meksika, Kolombiya, Brezilya, Venezuela'nın birer ürünler ile listeye girdiğini söyledi.

Anadolu mutfağının zenginliğine dikkat çeken Şahin, "Bir ülke mısırı ile bir ülke kahvesi ile bir ülke kakaosu, bir diğer ülke suşisi ile dünya mutfağı oldu. Bizim Gaziantep'in 500'ün üzerinde yöresel ev yapımı yemeği var. Biz Gaziantep olarak dünya ülkelerinin önüne geçebilecek kapasiteye sahibiz." şeklinde konuştu.

Gaziantep'in tüm ilçelerinde gastronomiye dayalı ürün yetiştiğini anlatan Şahin, dünya içecek-yiyecek festivali ile ilgili istatistikler verdi.

Anadolu'nun bu bereketini fırsata dönüştürmek istediğini aktaran Şahin, ülkelerin turizm gelirleri ile Türkiye'nin turizm gelirlerinden örnekler ve istatistikler verdi. Güneşten, tarihten ve topraktan gelen değerleri fırsata çevirmek istediklerini belirten Şahin, kendilerine destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

UNESCO ağı içinde 116 tane şehrin bulunduğunu belirten Şahin, Gaziantep'in hak ettiği yeri alacağını da sözlerine ekledi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti